Terug
Gepubliceerd op 04/03/2025

2025_GR_00094 - Statuten en huishoudelijk reglement van de gemeentelijke milieuraad Westerlo. Wijziging.

Gemeenteraad
ma 24/02/2025 - 20:15 raadzaal gemeentehuis
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Huishoudelijk reglement.

Samenstelling

Aanwezig

Guy Van Hirtum, burgemeester; Tinne Wuyts, schepen; Filip Verrezen, schepen; Kelly Verboven, schepen; Kristof Welters, schepen; Clyde Tai-Apin, schepen; Paul Helsen, schepen en voorzitter BCSD; Frans De Cock, raadslid; Harri Verbraecken, raadslid; Winny Van Calster, raadslid; Evelien Belmans, raadslid; Pascal Kwanten, raadslid; Marleen Nevelsteen, raadslid; Hans Van Lommel, raadslid; Bert Wellens, raadslid; Katrijn van Riet, raadslid; Wim Dams, raadslid; Julie Heylen, raadslid; Tom Verachtert, raadslid; Lynn De Wever, raadslid; Roland Daems, raadslid; Ann Van Gelder, raadslid; Gitte Hollands, raadslid; Pauline Maes, raadslid; Lieve Van Passel, raadslid; Griet De Leener, raadslid; Brent Daems, raadslid; Evelyne Rosier, raadslid; Maurice Van Hemelen, voorzitter raad; Jo Vankrunkelsven, algemeen directeur

Secretaris

Jo Vankrunkelsven, algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2025_GR_00094 - Statuten en huishoudelijk reglement van de gemeentelijke milieuraad Westerlo. Wijziging.

Aanwezig

Guy Van Hirtum, Tinne Wuyts, Filip Verrezen, Kelly Verboven, Kristof Welters, Clyde Tai-Apin, Paul Helsen, Frans De Cock, Harri Verbraecken, Winny Van Calster, Evelien Belmans, Pascal Kwanten, Marleen Nevelsteen, Hans Van Lommel, Bert Wellens, Katrijn van Riet, Wim Dams, Julie Heylen, Tom Verachtert, Lynn De Wever, Roland Daems, Ann Van Gelder, Gitte Hollands, Pauline Maes, Lieve Van Passel, Griet De Leener, Brent Daems, Evelyne Rosier, Maurice Van Hemelen, Jo Vankrunkelsven
Stemmen voor 29
Frans De Cock, Harri Verbraecken, Winny Van Calster, Clyde Tai-Apin, Tinne Wuyts, Kristof Welters, Kelly Verboven, Filip Verrezen, Guy Van Hirtum, Katrijn van Riet, Maurice Van Hemelen, Paul Helsen, Wim Dams, Marleen Nevelsteen, Hans Van Lommel, Bert Wellens, Julie Heylen, Tom Verachtert, Lynn De Wever, Pascal Kwanten, Roland Daems, Ann Van Gelder, Gitte Hollands, Pauline Maes, Lieve Van Passel, Griet De Leener, Brent Daems, Evelyne Rosier, Evelien Belmans
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2025_GR_00094 - Statuten en huishoudelijk reglement van de gemeentelijke milieuraad Westerlo. Wijziging. 2025_GR_00094 - Statuten en huishoudelijk reglement van de gemeentelijke milieuraad Westerlo. Wijziging.

Motivering

Juridische grond

  • het Gemeentedecreet; artikel 200
  • Omzendbrief binnenlands bestuur 2007/03

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De Raad hecht goedkeuring aan de voorgestelde wijziging van statuten en huishoudelijk reglement van de gemeentelijke milieuraad Westerlo, zodat ze voortaan omvatten:

Statuten milieuraad 

Goedgekeurd door de gemeenteraad op 15 februari 1992 en gewijzigd op 20 februari 1995, 16 december 2002,  24 februari en 30 juni 2003 en 15 december 2008.

Artikel 1
 
Deze statuten vervangen de vorige statuten van de milieuraad die werden goedgekeurd op 15 december 2008. Deze nieuwe statuten gaan in de dag volgend op de goedkeuring ervan door de gemeenteraad.

Artikel 2 Advies, adviseren
 
De milieuraad is een belangrijke actor in het creëren van een draagvlak voor het gemeentelijk milieu-, natuur- en klimaatbeleid, en in het stimuleren van het maatschappelijk debat met betrekking tot het gemeentelijk milieu-, natuur- en klimaatbeleid.

Specifiek dient de milieuraad:

  1. De gemeente te adviseren over aangelegenheden die te maken hebben met het gemeentelijk en intergemeentelijk beleid inzake leefmilieu, natuur, duurzame ontwikkeling en klimaat hetzij op verzoek van het college van burgemeester en schepenen of van de gemeenteraad, hetzij op verzoek van de bevoegde schepen van leefmilieu, hetzij op eigen initiatief
  2. Daarnaast heeft de milieuraad het recht om op eigen initiatief over alle beleidsdossiers, waarvan zij vindt dat er milieu- en/of natuurbelangen in het geding zijn, advies uit te brengen aan de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen, hierna de gemeente genoemd.
  3. De milieuraad wordt in ieder geval om advies gevraagd: over de uitvoering die de gemeente geeft aan milieu-, natuur- en klimaatgerelateerde plannen, over de gemeentelijke begroting en begrotingswijziging voor milieu, natuur en klimaat.
  4. De gemeente zal de adviesvragen steeds schriftelijk stellen. Deze adviesvragen bevatten volgende gegevens:
    • een duidelijke omschrijving van de vraag
    • een vermelding van de wettelijke en financiële randvoorwaarden waarmee de gemeente rekening moet houden
    • een vermelding van de uiterste datum van inlevering van het advies
    • tevens alle nodige informatie en documenten met betrekking tot de dossiers waarover een advies wordt gevraagd

De adviestermijn voor de adviesvragen bedraagt minimaal een maand. In onderling overleg kan hiervan afgeweken worden. Het advies, dat door de stemgerechtigde leden wordt gegeven, bevat, naast een duidelijk standpunt of een herformulering, een omstandige motivering. Het advies van de milieuraad maakt steeds deel uit van het desbetreffende dossier. De gemeente brengt de milieuraad binnen de drie maanden na de aflevering van het advies op de hoogte van het gevolg dat aan een advies werd
 gegeven of zal gegeven worden. Als het niet gevolgd wordt, geeft de gemeente een motivering.

Artikel 3 Samenstelling
 
De milieuraad bestaat uit stemgerechtigde leden, niet-stemgerechtigde leden en waarnemers.

  1. stemgerechtigde leden

In de mate van het mogelijke zijn mannen en vrouwen voor ten minste een derde vertegenwoordigd. Deze berekening geschiedt op basis van het totaal aantal stemgerechtigde leden. 

niet-stemgerechtigde leden
Volgende niet-stemgerechtigde leden kunnen deel uitmaken van de raad: de schepen(en), de gemeentelijke ambtenaren, politieke mandatarissen of een door elke fractie in de gemeenteraad aangewezen persoon.
 Niet-stemgerechtigde leden kunnen deelnemen aan de discussies. Deze personen kunnen geenszins drukken op het formuleren van het advies. De onafhankelijke werking van de milieuraad mag hierdoor niet in het gedrang komen. Het aantal niet-stemgerechtigde leden bedraagt maximaal de helft van het aantal stemgerechtigde leden.

  1. waarnemers
     De milieuraad kan zelf beslissen om waarnemers, op basis van deskundigheid uit te nodigen. De waarnemers kunnen deelnemen aan de discussies.
  2. voorzitter en ondervoorzitter
    De voorzitter en de ondervoorzitter worden door de stemgerechtigde leden bij geheime stemming verkozen. Noch de burgemeester, noch de schepen, noch een vertegenwoordiger van een politieke fractie, noch een gemeentelijk ambtenaar kan voorzitter of ondervoorzitter worden van de milieuraad.

Artikel 4 Vaststelling samenstelling
 
Het college van burgemeester en schepenen stelt de lijst vast van de in artikel 3 bedoelde leden van de milieuraad.

Artikel 5 Duur mandaat
 
Het lidmaatschap loopt gelijk met de duur van het mandaat van de leden van de gemeenteraad. Aan het lidmaatschap kan vroegtijdig een einde komen door:

  • persoonlijk ontslag uit de milieuraad. Dit ontslag dient schriftelijk te worden meegedeeld aan de secretaris
  • door drie opeenvolgende niet-gemotiveerde afwezigheden op de vergaderingen van de milieuraad. Van het einde van het lidmaatschap wordt door de voorzitter melding gemaakt op de eerstvolgende vergadering. 

Artikel 6 Open milieuraad
 
De milieuraad kan vooraf vaststellen dat bepaalde vergaderingen van de milieuraad openbaar toegankelijk zijn voor iedere inwoner en daarvoor een algemene oproep lanceren. In dit geval spreken we van een “open” milieuraad of participatieraad. De inwoner die gebruik maakt van dit open karakter van de milieuraad, neemt deel aan de vergaderingen als niet-stemgerechtigd lid.

Artikel 7
 
De gemeente stimuleert de werking van de milieuraad door voldoende financiële, logistieke en educatieve ondersteuning te verlenen. Het budget is aangepast aan de taken die de gemeente aan de adviesraad opdraagt of de activiteiten die de milieuraad vrijwillig uitvoert.
 Het secretariaat van de milieuraad is toebedeeld aan de milieuambtenaar.

Artikel 8
 
De milieuraad ressorteert onder de gemeente. Om de risico’s voor burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand en lichamelijke ongevallen te dekken zal de gemeente de nodige verzekeringspolissen afsluiten voor de leden en de medewerkers van de milieuraad.

Artikel 9
 
De milieuraad is slechts gemachtigd een wijziging aan de statuten voor te stellen wanneer het voorstel tot wijziging op de dagorde van de vergadering vermeld staat en 2/3 van de stemgerechtigde leden op de vergadering aanwezig zijn. Een wijziging kan slechts aan de gemeenteraad worden voorgesteld, wanneer ze werd goedgekeurd door 2/3 van de aanwezige stemgerechtigde leden. Zijn 2/3 van de stemgerechtigde leden op de eerste vergadering niet aanwezig, dan kan een tweede vergadering minstens een week later bijeengeroepen worden. Deze kan beraadslagen, ongeacht het aantal leden.

Artikel 10
 
Bij huishoudelijk reglement worden de in deze statuten geregelde aspecten nader geregeld, evenals de niet in deze statuten voorziene aspecten. 

 

Huishoudelijk reglement milieuraad 

Artikel 1
 
Het huishoudelijk reglement van de milieuraad heeft tot doel specifieke afspraken omtrent de samenwerking en ondersteuning tussen gemeente en milieuraad nader te bepalen. Het huishoudelijk reglement regelt de werking van de milieuraad en wordt ter bekrachtiging aan de gemeenteraad voorgelegd.

Artikel 2
 
De gemeente stelt een lokaal ter beschikking voor de vergaderingen van de milieuraad.

Artikel 3
 
De secretaris van de milieuraad is de gemeentelijke milieuambtenaar die het
 secretariaatswerk voor zijn/haar rekening neemt. Bij diens afwezigheid wordt hij/zij vervangen door een medewerker van de milieudienst.

Artikel 4
     1.   
Om geldig te kunnen vergaderen moeten minstens 1/3 van de stemgerechtigde leden aanwezig zijn.  Een tweede vergadering  vangt aan na een 2° oproeping binnen 10 minuten , ongeacht het aantal aanwezige stemgerechtigde leden. 

  1. Indien geen eensgezindheid kan worden bereikt, gebeurt de stemming bij gewone meerderheid. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter beslissend.

Artikel 5
 
De milieuraad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en minstens viermaal per jaar. De milieuraad komt bijeen op uitnodiging van de voorzitter of op gemotiveerd verzoek van minimum 1/3 van de leden. In het laatste geval worden de namen van deze leden bij op de uitnodiging vermeld. De voorzitter roept de vergadering bijeen binnen de 14 dagen na het verzoek.

Artikel 6
De voorzitter (bij diens afwezigheid de ondervoorzitter) en de secretaris bereiden de vergaderingen voor en stellen de agenda vast.

Artikel 7
Minstens 8 dagen op voorhand worden alle leden van de milieuraad schriftelijk uitgenodigd. Deze uitnodiging vermeldt de datum, de plaats, het uur en de agendapunten van de vergadering en bevat het verslag van de vorige vergadering indien dit nog niet eerder werd overgemaakt.

Artikel 8
De leden kunnen, minstens 14 dagen voor de vergadering de secretaris verzoeken bepaalde onderwerpen op de agenda van de eerstvolgende vergadering te plaatsen. Wanneer een lid van de milieuraad bij het begin van de vergadering voorstelt een punt dat niet op de agenda voorkomt dringend te bespreken, mag de milieuraad beslissen over de inoverwegingneming of de verwerping van het voorgedragen punt. Deze beslissing wordt genomen met de meerderheid van stemmen.

Artikel 9
De milieuraad kan werkgroepen oprichten voor een bijzonder onderzoek of om bijzondere opdrachten uit te voeren.

Artikel 10
De aanwezige leden tekenen de aanwezigheidslijst. Leden die verhinderd zijn de vergadering bij te wonen, moeten de secretaris hiervan vooraf verwittigen.  Deze personen worden als verontschuldigd in het verslag opgenomen. Artikel 5 van de statuten sluit hierbij aan.

Artikel 11
 
De milieuraad kan dit huishoudelijk reglement slechts wijzigen wanneer het voorstel daartoe op de agenda staat en 2/3 van de stemgerechtigde leden op de vergadering aanwezig zijn. De tekst van de wijziging dient bij de uitnodiging gevoegd te zijn. Een wijziging kan slechts aan de gemeenteraad worden  voorgesteld, wanneer ze werd goedgekeurd door 2/3 van de aanwezige stemgerechtigde leden. Zijn 2/3 van de stemgerechtigde leden op de eerste vergadering niet aanwezig, dan kan een tweede vergadering minstens een week later bijeen geroepen worden. Deze kan beraadslagen, ongeacht het aantal leden.

Artikel 12
 
Alle verslagen en andere stukken van de milieuraad, met inbegrip van eventuele minderheidsstandpunten zijn openbaar en liggen ter inzage op de milieudienst.  

Artikel 13
 
Er wordt gestreefd naar samenwerking met andere adviesraden. 

Artikel 14
 
De leden hebben recht op informatie betreffende alle stukken en documenten die verband houden met de bevoegdheid van de milieuraad voor zover dit door andere wetgeving niet wordt verhinderd.

Artikel 15
 
Volgende agendapunten worden elke vergadering als vaste agendapunten behandeld:

  • goedkeuring verslag van vorige vergadering
  • Terugkoppeling van het college over het verleende advies
  • Terugkoppeling van de gemeenteraad over milieugerelateerde agendapunten
  • Verslaggeving van de vergadering van de gecoro
  • Lopende zaken milieu, natuur, duurzaamheid en klimaat(louter informatief)
  •  Rondvraag.