ma 28/04/2025 - 20:10 raadzaal gemeentehuis
De gemeenteraad neemt kennis van de genomen beslissingen van de raad van bestuur van het AGB Westerlo over de periode 2024.
De gemeenteraad dient de afrekening voor het werkingsjaar 2024 van het bureau GAS goed te keuren.
De eindafrekening van de overheidsopdracht van werken met als voorwerp 'Heraanleg fietspaden Guldensporenlaan' met ref. BKWES23.001 overschrijdt het gunningsbedrag met meer dan 20 % waardoor de eindafrekening conform het besluit 'dagelijks bestuur' van de gemeenteraad dd 25 februari 2019 ter kennisgeving wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.
De aanpassing van de eerder goedgekeurde raming ligt ter goedkeuring voor.
De toetreding tot aankoopcentrale IOK aangaande de groepsaankoop 'raamovereenkomst duurzame werkkledij (en PBM’s)' ligt ter goedkeuring voor.
De gemeente wenst toe te treden tot de groepsaankoop van aankoopcentrale IOK aangaande 'Raamovereenkomst voor diensten mbt asbestinventarisatie’.
De toetreding ligt ter goedkeuring voor.
Het gemeentebestuur wenst over te gaan tot de aanleg van regenwater- en infiltratievoorzieningen, de heraanleg van een gedeelte van het bestaande regenwaterstelsel als gescheiden stelsel, en de verharding van de fietsenstalling op de speelplaats van de lagere school van de Gemeentelijke Basisschool De Klimboom te Heultje.
Bond Architectuur stelde in samenwerking met de dienst projectbeheer en de dienst aankopen en contracten de opdrachtdocumenten op voor de werken met als voorwerp ‘Plaatsen RW- en infiltratievoorzieningen - heraanleg gedeelte bestaande RW_stelsel als gescheiden stelsel - verharding fietsenstalling basisschool De Klimboom Heultje’.
Deze liggen ter goedkeuring voor.
De vzw Rafiki vraagt een renteloze lening aan voor 39.367,93 euro aan de gemeente Westerlo ter financiering van hun renovatieproject van de lokalen te Boeretangstraat 2 in Westerlo. De renovatie omvat de installatie van verwarming en zonnepanelen, en het plaatsen van nieuw buitenschrijnwerk.
Door de klimaatverandering worden we de laatste jaren meer en meer geconfronteerd met een gewijzigd neerslagpatroon. Om hiermee om te gaan is het belangrijk om niet alleen meer ruimte te geven aan water, maar ook zoveel mogelijk het grondwater aan te vullen. Via de opmaak van een hemelwater- en droogteplan wordt een integrale visie uitgewerkt over waar en hoe men het hemelwater in een gebied zoveel mogelijk ter plaatse kan houden/hergebruiken, infiltreren, bufferen en pas als laatste stap vertraagd afvoeren. Enkel door het watersysteem in zijn totaliteit te bekijken (grondwater, oppervlaktewater en hemelwater) kan op een doordachte manier wateroverlast én -schaarste aangepakt worden. Drie basisprincipes ( het scheiden van afvalwater; het inzetten op een brongerichte aanpak en duurzaam watergebruik) laten toe om de aangehaalde uitdagingen aan te pakken voor een specifiek knelpunt en op globaal niveau.
Aanvullend politiereglement betreft invoering of wijziging verkeersmaatregelen in:
In 1979 is er een bouwaanvraag ingediend door de Chiro voor de bouw van een lokaal. Het lokaal van de Chiro is gebouwd op grond van het IOK zonder dat er een zakelijk recht is opgesteld. In 1986 heeft het IOK de gronden overgedragen aan de gemeente. Om een onderscheid te maken tussen de grond en het lokaal heeft het kadaster ambtshalve zelf de opsplitsing gemaakt, dus zonder tussenkomst van een geldige overeenkomst. Om deze situatie recht te zetten, wordt een recht van opstal opgesteld met terugwerkende kracht vanaf 2022, dit is de datum van herstel van de lokalen na de brand.
De Chiro en HSV Tongerlo gebruiken sinds vele jaren het tussenliggende perceel dat in eigendom is van de gemeente Westerlo. Naar aanleiding van het recht van opstal toegekend aan de Chiro Tongerlo voor de onderliggende grond (van de lokalen) wil men het gebruik van het perceel grond gelegen tussen de lokalen van de Chiro en HSV ook formaliseren. Het is aangewezen om gebruik te maken van een gezamenlijke gebruiksovereenkomst omdat zowel de Chiro als HSV Tongerlo gebruik maken van deze grond.
Naar aanleiding van de plaatsing van een distributiecabine door Fluvius op het perceel ter hoogte van Vijfhuizenstraat 35, dat in erfpacht gegeven is aan K.F.C. Heultje, moet de oorspronkelijke erfpachtovereenkomst van 3 juli 2017 aangepast worden. Tegelijkertijd wordt ook het perceel dat in 2019 is aangekocht, dat momenteel dienst doet als voetbalveld, opgenomen in de oorspronkelijke akte. Beide handelingen worden formeel vastgelegd in één addendum.
Naar aanleiding van de verkavelingsvergunning met een nieuw aan te leggen wegtracé, afgeleverd op 14 september 2015, dient dit wegtracé door de verkavelaars nog kosteloos te worden overgedragen aan de gemeente, zodat dit kan opgenomen worden in het openbaar domein.
De omgevingsanalyse is een verplicht onderdeel in het meerjarenplan. In de omgevingsanalyse wordt de gemeente en de omgeving in kaart gebracht en worden de interne en externe factoren opgenomen waar beleidsmakers rekening mee kunnen houden om beleid te plannen, uit te voeren en bij te sturen. De opmaak van de omgevingsanalyse van gemeente en OCMW Westerlo in het kader van het meerjarenplan 2026-2031 kwam in verschillende stappen tot stand. De gemeenteraad neemt kennis van de omgevingsanalyse. De omgevingsanalyse zal toegevoegd worden aan de documentatie bij het meerjarenplan 2026-2031.