Voorzitter Maurice Van Hemelen opent de vergadering.
Raadslid Frans De Cock zegt dat bij agendapunt 15 voor de aanduiding van de vertegenwoordiger met raadgevende stem geen stemming werd opgenomen. Het zelfde heeft zich voorgedaan in de voorgaande zitting van de gemeenteraad.
De stemresultaten van de geheime stemming voor meerdere kandidaten is telkens opgenomen in de notulen bij de desbetreffende agendapunten.
Raadslid Pascal zegt te willen terugkomen op de voorbehouden parkingplaatsen voor artsen aan het WZC en vraagt zich af of dit niet kan aan de linkerkant of aan de drie parkeerplaatsen vooraan.
Schepen Kristof Welters antwoordt dat dit nog wel eens zal bekeken worden.
De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 24 februari 2025 worden goedgekeurd.
De gemeenteraad neemt kennis van het voorstel betreffende de samenstelling van de nieuwe Raad van Bestuur. De gemeenteraad hecht goedkeuring aan alle voorgedragen mandatarissen als kandidaat-lid voor de Raad van Bestuur:
Deze aanstelling geldt voor de volledige legislatuur 2025-2030. De vertegenwoordiging kan door de gemeenteraad op elk moment ingetrokken worden.
De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming in openbare zitting over de aanduiding van 1 kandidaat-bestuurder met raadgevende stem in de Raad van Bestuur:
Raadslid Brent Daems bekomt 5 ja stemmen; raadslid Pascal Kwanten bekomt 24 ja stemmen.
Raadslid Pascal Kwanten wordt aangeduid als kandidaat mandataris met raadgevende stem voor de raad van bestuur van Cipal.
De gemeenteraad hecht, op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota, goedkeuring aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Cipal van 31 maart 2025.
De gemeenteraad keurt de voormelde gezamenlijke voordrachtlijst van 15 kandidaat-bestuurders (met inbegrip van de twee “reservekandidaten”) goed.
De gemeenteraad duidt uit de lijst van 15 kandidaat-bestuurders volgende individuele vertegenwoordiger aan:
De gemeenteraad duidt onderstaand raadslid aan als bestuurder met raadgevende stem in de Raad van Bestuur van Cipal dv.
De vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering wordt gemandateerd om op de bijzondere algemene vergadering van Cipal van 31 maart 2025 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
De personeelsdienst en de dienst aankopen en contracten is vragende partij om verbindend toe te treden tot de groepsaankoop voor het afsluiten van een nieuwe hospitalisatieverzekering omwille van volgende argumenten;
De gemeente wordt nu gevraagd om verbindend toe te treden tot de groepsaankoop van de IAD voor het afsluiten van een nieuwe "raamovereenkomst hospitalisatieverzekering".
Gezien op basis van het Decreet Lokaal Bestuur de gemeenteraad voor deze opdracht bevoegd is om te beslissen tot toetreding tot de aankoopcentrale en het college bevoegd is om de opdracht te sluiten.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 7 december 2018 en latere wijzigingen.
De gemeente treedt verbindend toe tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop “raamovereenkomst hospitalisatieverzekering”.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om over te gaan tot sluiting van de opdracht na de gunning door IOK, onder de opschortende voorwaarde dat IOK geen schorsingsvorderingen ontvangt tijdens de wachttermijn.
IOK zal van deze beslissing in kennis gesteld worden.
Voorzitter Maurice Van Hemelen en schepen Clyde Tai- Apin verwijzen naar de samenkomst op 13 maart waarop uitvoerig toelichting werd gegeven over het klimaatplan.
Raadslid Frans De Cock zegt op deze samenkomst drie raadsleden geteld te hebben. Het was een hele omstandige toelichting van hoog niveau, maar er was relatief weinig interesse. Hij zegt wel geen voortgangspercentage te hebben gehoord, en hij vraagt zich af hoe kan ingeschat worden of het beoogde doel wordt gehaald.
Schepen Clyde Tai-Apin antwoordt dat het inderdaad geen makkelijke materie is. Wel wordt er geduid welk percentage de gemeente haalt en dat er kan vastgesteld worden dat de gemeente de trend van Vlaanderen aanhoudt.
Het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemene engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen.
Artikel 2 van het Decreet Lokaal Bestuur: ‘De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.’
De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering 2024 in verband met het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1.
Door het nemen van deze verkeersmaatregelen zal de verkeersveiligheid en -leefbaarheid voor alle weggebruikers en in het bijzonder voor de zwakke weggebruikers, op bovenvermelde plaatsen verhogen.
De koninklijke besluiten van 16 maart 1968 en 1 december 1975 over de politie van het wegverkeer zijn van toepassing samen met het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 en het ministerieel rondschrijven van 7 mei 1999 over de plaatsing van de verkeerstekens. Wat betreft aanvullende reglementen, moet er sinds 1 mei 2019 voldaan worden aan de publicatie- en meldingsplicht overeenkomstig het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
De raad besluit om aan onderstaande artikelen van het gecoördineerd politiereglement van 2 april 1990 het volgende toe te voegen of te wijzigen:
Hoofdstuk 1 Verboden en beperkt verkeer
Schepen Clyde Tai-Apin geeft een toelichting over de samenwerkingsovereenkomst die de gemeente in 2020 is aangegaan. Dit contract werd opgezegd, geheel volgens de bepalingen in de samenwerkingsovereenkomst, maar er wordt samen aan tafel gezeten met Sporta om tot een nieuwe, verbeterde, overeenkomst te komen.
Raadslid Frans De Cock zegt dat er toch enkele verenigingen ongerust zijn, voor mocht de gemeente niet tot een overeenkomst komen. Daarom stelt hij voor om de algemene raadscommissie samen te roepen om daar het thema te behandelen en de overeenkomst grondig door te nemen.
Schepen Clyde Tai-Apin antwoordt dat er gesproken werd met de verenigingen die gebruik maken van de infrastructuur, mede om ook zo de juiste basis te hebben om in overleg te gaan met Sporta.
De opzeg van de huurovereenkomst geeft de kans aan de gemeente Westerlo om de samenwerking opnieuw te bekijken en/of een nieuwe overeenkomst af te sluiten met nieuwe en betere afspraken.
De raad neemt kennis van de opzeg van de huurovereenkomst afgesloten met Sporta-centrum vzw.
In functie van het realiseren van het rooilijn- en onteigeningsplan, goedgekeurd op 6 mei 1994, werd op de verkavelingsplans en in de vergunningen de kosteloze grondafstand voorzien van stroken grond met een oppervlakte van respectievelijk 49ca en 38ca, zijnde deel van perceelnummers 989R en 989P. Deze grondafstand, ter hoogte van deze onbebouwde loten, dient te gebeuren alvorens het verkoopbaarheidsattest kan worden afgeleverd.
De gemeenteraad aanvaardt de kosteloze afstand van een strook grond gelegen Pastorijstraat, afdeling 1, sectie D, delen van perceelnummers 989R en 989P, met een oppervlakte van respectievelijk 49ca en 38ca, zoals weergegeven onder lot 6 en lot 7 op het opmetingsplan van 15 juli 2024, opgemaakt door De Groot & Celen, landmeters- experten- en makelaarskantoor te Tongerlo, overeenkomstig het goedgekeurde rooilijn- en onteigeningsplan en verkavelingsplans.
Het dossier en de ontwerpakte, die wordt verleden voor notaris Van Thielen te Herselt, worden goedgekeurd.
De grond wordt opgenomen in het openbaar domein van de gemeente Westerlo.
Met de start van de nieuwe legislatuur is het aangewezen om het kader organisatiebeheersing opnieuw te laten goedkeuren door de bevoegde organen.
Decreet lokaal bestuur, artikels 217-220.
De gemeenteraad keurt het kader voor organisatiebeheersing goed.
Voorzitter Maurice Van Hemelen licht het agendapunt toe.
Raadslid Pascal Kwanten vraagt of er nog een rokerslokaal mag zijn in het WZC.
Schepen Clyde Tai-Apin geeft de contouren aan van de nieuwe regelgeving. Wel geeft hij aan dat er toch nog afgeschermde rookzones worden ingesteld voor het personeel. Bewoners zelf van het WZC mogen wel roken in het gebouw. Personeel dus niet, dat kan enkel in de afgeschermde zones.
Raadslid Frans De Cock zegt dat om een reeks van plaatsen gaat, die van toepassing zijn. Heel het kasteelpark rookvrij met uitzondering van drie rookzones. Het terras van het boswachtershuis is nog wel een rookzone, maar is volgens raadslid De Cock toch een minder aangewezen plek. Hij verwijst wel naar mogelijks gewijzigde wetgeving waardoor het terras ook rookvrij zou worden in de toekomst.
Schepen Clyde Tai-Apin antwoordt dat dit ook opgemerkt werd en dat het probleem aangekaart werd. De uitbaters van het Boswachtershuis willen wel meewerken om het roken te ontraden in het bijzijn van kinderen, maar op dit ogenblik is het nog wel toegestaan. Verder merkt schepen Tai-Apin op dat alle scholen en verenigingen ondersteund worden om op een uniforme manier te afficheren.
We willen kinderen en jongeren zo veel als mogelijk rookvrij laten opgroeien. We willen daarom omgevingen waar kinderen samenkomen zoveel als mogelijk rookvrij maken en streven naar een 'Generatie Rookvrij'. Binnen de context van de aangepaste wetgeving en vanuit de rondgang bij de diensten formuleerden we een visie van ons lokaal bestuur op rookvrije omgevingen:
Daarnaast ontwikkelden we een visie op rookzones:
Concreet:
Implementatie op onze eigen locaties:
Overzicht van de concrete locaties:
Kasteelpark (zie plan 1 in bijlage):
Welzijnscampus (zie plan 4 in bijlage):
Kunstacademie (zie plan 5 in bijlage)
BKO en basisschool Oevel (zie plan 6 in bijlage):
BKO en basisschool Heultje (zie plan 7 in bijlage):
BKO, basisschool en polyvalente zaal Voortkapel (zie plan 8 in bijlage)
Carrefour (zie plan 9 in bijlage):
Zoerla (zie plan 10 in bijlage):
Merodezaal (zie plan 11 in bijlage):
BKO Tongerlo (zie plan 12 in bijlage):
BKO Zoerle-Parwijs (zie plan 13 in bijlag):
BKO Oosterwijk (zie plan 14 in bijlage):
De Dreef:
Speelterreinen die wij onderhouden;
Petanque terreinen die wij onderhouden:
Decreet van 22 december 2009 betreffende een algemene regeling voor rookvrije gesloten plaatsen toegankelijk voor het publiek en ter bescherming van werknemers tegen tabaksrook, gewijzigd op 5 april 2024.
De Gemeenteraad neemt kennis van de locaties en principes voor rookvrije omgevingen in onze gemeente.
Schepen Filip Verrezen geeft toelichting dat het reglement wordt aangepast omwille van gewijzigde wetgeving. Ook werd de toestand met de kermissen aangepast aan de huidige realiteit.
Reglement aanpassen aan de nieuwe wetgeving.
- Decreet van 3 maart 2023 tot wijziging van artikel 1, 3, 6, 7, 8, 10bis, 12, 13, 14, 15 van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten.
- Besluit van de Vlaamse Regering van 22 september 2023 tot wijziging van het koninklijk besluit van 22 juni 2003 betreffende de controletaak van de erkende ondernemingsloketten ter gelegenheid van de inschrijving van handels- of ambachtsondernemingen in de Kruispuntbank van Ondernemingen, het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten, het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van kermisactiviteiten en ambulante activiteiten in kermisgastronomie en tot opheffing van het koninklijk besluit van 24 september 2006 houdende vaststelling van de vergoeding van de erkende ondernemingsloketten voor het beheer van de machtigingen van ambulante activiteiten en van de machtigingen van kermisactiviteiten.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan onderstaand reglement met betrekking tot de organisatie van kermisactiviteiten op het openbaar domein.
Artikel 1 Toepassingsgebied (wet art. 1 5°, art. 2 §2)
Als kermis wordt beschouwd elke manifestatie ingericht of voorafgaand toegelaten door de gemeente om, op vastgestelde plaatsen en tijdstippen, de uitbaters van kermisattracties of van vestigingen van kermisgastronomie, die er producten of diensten aan de consument verkopen, samen te brengen.
Als kermisactiviteit wordt beschouwd elke verkoop, te koop aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop van diensten aan de consument in het kader van de uitbating van kermisattracties of van vestigingen van kermisgastronomie.
Dit reglement is niet van toepassing op pretparken, noch op vaste kermisattracties of private kermissen.
Artikel 2 Gegevens van openbare kermissen (wet art. 8 §2)
De gemeente richt op het openbaar domein volgende openbare kermissen in:
Naam Kermis | Datum/ periode | Plaats | Wanneer oprijden |
Eerste Oevel | -Laatste zondag van april -Zondag tem dinsdag | Sint-Michielsplein | Woensdag 13:00 uur |
Eerste Tongerlo | -Tweede zondag van mei -Zaterdag tem dinsdag | Kerkplein en Jos Geunsplein | Woensdag 13:00 uur |
Voortkapel | -Zondag na Pinksteren -Zondag tem dinsdag | Pleintje en Nieuwebaan | Woensdag 13:00 uur |
Zoerle-Parwijs | -Tweede zondag na Pinksteren -Zondag tem dinsdag | Parking Zoerla Gevaertlaan | Woensdag 13:00 uur |
Oosterwijk | -Eerste zondag van juli -Zaterdag tem dinsdag | Parking kerk , kerkhofstraat | Woensdag 13:00 uur |
Eerste Heultje | -Tweede zondag van juli -Zondag tem dinsdag | Parking schoolstraat-Heultjedorp- pleintje rechtover kerk | Woensdag 13:00 uur |
Tweede Tongerlo | -26 juli of zondag erna - Zondag tem dinsdag | Kerkplein en Jos Geunsplein | Woensdag 13:00 uur |
Tweede Heultje | -8 september als dat een zondag is,of de zondag erna - Zondag tem dinsdag | Heultjedorp- pleintje rechtover kerk | Woensdag 13:00 uur |
Tweede Oevel | -29 september als dat een zondag is, of de zondag erna. - Zondag tem dinsdag
| Sint-Michielsplein | Woensdag 13:00 uur |
De standplaatsen ingenomen ter gelegenheid van voornoemde kermissen mogen niet langer bezet worden dan gedurende de in dit artikel vermelde periodes.
De gemeenteraad geeft volmacht aan het College van Burgemeester en Schepenen om de data voor de kermissen te wijzigen.
Artikel 3 Voorwaarden inzake toewijzing standplaatsen (wet art. 8§2, art. 10 § 1 en KB art. 4 §2 en art. 10)
De standplaatsen op een openbare kermis worden toegewezen aan de houders van een ondernemingsnummer dat kermisactiviteiten toelaat via de persoon die de onderneming rechtsgeldig vertegenwoordigt. Deze persoon moet desgevallend de stukken voorleggen die de
volgende zaken aantonen:
10 van het KB van 18 juni 2003 betreffende de uitbating van kermistoestellen;
De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris kan altijd vragen dat diegene die de onderneming rechtsgeldig vertegenwoordigt, zijn identiteitsbewijs voorlegt.
Artikel 4 Verhouding abonnement – losse plaatsen KB art. 8, 9 §1)
De standplaatsen op de openbare kermissen worden toegewezen hetzij voor de duur van de kermis, hetzij per abonnement. Het abonnement is de regel.
De toewijzing voor de duur van de kermis is mogelijk:
- in geval van absolute noodzaak; - wanneer de verplichtingen onafscheidelijk zijn verbonden aan de hernieuwing van de kermis (bijvoorbeeld introductie van nieuwe attracties).
De standplaatsen per abonnement worden toegewezen aan de uitbater die een zelfde standplaats op een abonnementsplaats heeft verkregen gedurende drie opeenvolgende jaren. Voor de berekening van de termijn, worden de opeenvolgende jaren van verkrijging van de standplaats door de overlater verrekend in het voordeel van de overnemer, op voorwaarde dat er geen onderbreking was bij de overname.
De regel van drie jaar geldt niet wanneer :
Artikel 5 Toewijzingsregels voor standplaatsen op de openbare kermissen (KB art. 13)
5.1. Vacature en kandidatuurstelling standplaats (KB art. 13 en 14)
Wanneer een standplaats vrijkomt, zal de burgemeester of zijn afgevaardigde of de concessionaris deze vacature bekend maken door publicatie van een kennisgeving. Deze kennisgeving zal gebeuren door middel van een bericht via de website (www.westerlo.be). De kandidaturen worden digitaal ingediend, Kandidaturen die hieraan niet voldoen, worden niet weerhouden.
5.2. Onderzoek van de kandidaturen (KB art. 15)
Voor de vergelijking van de kandidaturen onderzoekt de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris of voldaan is aan de voorwaarden inzake toewijzing vermeld in artikel 3 van dit reglement.
De standplaatsen worden toegewezen op basis van één of meer van de volgende criteria:
a) de aard van de attractie of van de vestiging;
b) de technische specificaties van de attractie of van de vestiging;
c) de graad van veiligheid van de attractie of van de vestiging;
d) de aantrekkingskracht van de attractie of van de vestiging;
e) de deskundigheid van de uitbater, van de « aangestelde - verantwoordelijken » en van het tewerkgesteld personeel;
f) desgevallend, de nuttige ervaring;
g) de ernst en het zedelijk gedrag van de kandidaat.
Als de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris op basis van deze criteria, geen onderscheid tussen de kandidaturen kan maken, is een loting mogelijk.
5.3. Bekendmaking van de toewijzing van de standplaats (KB art. 15 §5)
De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris deelt zowel aan de kandidaat die de standplaats toegewezen kreeg als aan elke niet weerhouden kandidaat de beslissing die hem aanbelangt mee op een van de volgende wijzen:
- per e-mail met ontvangstmelding
Artikel 6 Het register of plan van de toegewezen standplaatsen (KB art. 16)
Een plan of register wordt bijgehouden waarin voor elke toegewezen standplaats de volgende zaken worden vermeld:
a) de situering van de standplaats;
b) de toewijzingsmodaliteiten van de standplaats;
c) de duur van het gebruiksrecht of het abonnement;
d) de naam, voornaam, adres van de persoon aan wie of door tussenkomst van wie de standplaats toegewezen werd;
e) desgevallend, het maatschappelijk doel van de rechtspersoon aan wie de standplaats toegewezen werd en het adres van haar maatschappelijke zetel;
f) het ondernemingsnummer;
g) de aard van de attractie of van de vestiging die de standplaats inneemt of die op de standplaats toegelaten is met vermelding van de technische specificaties;
h) de prijs van de standplaats behalve wanneer deze uniform werd vastgesteld; i) desgevallend, de identificatie van de overlater en de datum van de overdracht.
De gemeenteraad machtigt het college van burgemeester en schepenen , zijn afgevaardigde,om het plan in te vullen en eventuele wijzigingen aan te brengen.
Aanvragen met betrekking tot standplaatsen per abonnement die tot wijzigingen leiden van het plan en het register dienen tenminste 3 maanden vóór de opening van de kermis te gebeuren. Na deze periode worden er geen wijzigingen meer aangebracht, tenzij in bepaalde gevallen, vermeld in dit reglement.
Artikel 7 Spoedprocedure (KB art. 17)
Indien, in de vijftien dagen voorafgaand aan de opening van de kermis, de standplaatsen vacant blijven,
- omdat zij niet konden worden toegewezen na afloop van de gewone procedure (cf. artikel 5 van dit reglement),
- omdat ze dit in die tussentijd zijn geworden,
- ten gevolge van hun niet-bezetting wegens de afwezigheid van hun houder,
kan er worden voorzien in een spoedprocedure die als volgt is bepaald:
De burgemeester of zijn afgevaardigde of de concessionaris raadpleegt de door hem gekozen kandidaten. Hij richt zich, in de mate van het mogelijke, tot verscheidene kandidaten per voorziene standplaats.
De burgemeester of zijn afgevaardigde of de concessionaris gaat over tot de toewijzing van de standplaatsen overeenkomstig de bepalingen opgenomen in artikel 5.2, a en b van dit reglement;
Hij deelt aan iedere kandidaat, per e-mail met ontvangstmelding, de beslissing mede die hem aanbelangt.
Het plaatsen van uitbaters van kermisattracties of vestigingen waaraan een standplaats werd toegewezen op basis van de spoedprocedure, kan leiden tot aanpassingen aan het plan van de kermis, voor zover deze beperkt blijven en nauwkeurig worden gemotiveerd door de technische noodzakelijkheden van de toevoeging van de nieuwkomers op het kermisterrein.
Artikel 8 Duur abonnement (KB art. 12, §1 en 2
1. Het abonnement heeft een duur van vijf jaar. Na afloop wordt het stilzwijgend verlengd behalve in de gevallen bedoeld bij het opschorten (cf. artikel 9 van dit reglement) of het afstand doen van het abonnement (cf. artikel 10 van dit reglement).
2. De houder van het abonnement kan, op gemotiveerd verzoek, het abonnement voor een kortere duur verkrijgen. Deze aanvraag wordt ingewilligd bij de stopzetting van de activiteiten aan het einde van de loopbaan. Indien zij omwille van andere motieven aangevraagd wordt, hangt ze af van de beoordeling van de burgemeester, van zijn afgevaardigde of de concessionaris.
Artikel 9 Opschorten abonnement (KB art. 12 §3)
De houder van het abonnement kan het abonnement opschorten wanneer:
1. hij tijdelijk ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen: - door ziekte of ongeval op grond van een medisch attest, - door overmacht op een verantwoorde wijze aangetoond. De opschorting gaat in onmiddellijk na de bekendmaking van de ongeschiktheid en houdt op, op het einde van de kermis. Indien de opschorting één jaar overschrijdt, moet zij minstens dertig dagen voor het begin van de kermis hernieuwd worden.
2. hij over een abonnement beschikt voor een andere kermis die op hetzelfde ogenblik plaats heeft. De opschorting moet worden bekend gemaakt tenminste dertig dagen voor het begindatum van de kermis. Zij mag geen drie opeenvolgende jaren overschrijden.
De opschorting impliceert de opschorting van de wederzijdse verplichtingen die uit de overeenkomst voortkomen.
De vraag tot opschorting dient te gebeuren:
- of per e-mail met ontvangstmelding.
Artikel 10 Afstand van het abonnement (KB art. 12 §4)
De houder van het abonnement kan van het abonnement afstand doen:
- bij de vervaldag van het abonnement, mits een opzegtermijn van tenminste drie maanden;
- bij de stopzetting van zijn activiteiten, mits een opzegtermijn van tenminste drie maanden.
- indien hij definitief ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen omwille van redenen vermeld in artikel 9.1 van dit reglement. De opzegging gaat in onmiddellijk na de bekendmaking van de ongeschiktheid.
- De houder kan een vervroegde beëindiging van zijn abonnement aanvragen voor andere motieven dan deze vermeld in het eerste lid. De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris beslissen over deze aanvraag.
- De rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit uitoefent, kunnen bij zijn overlijden, zonder vooropzeg, afstand doen van het abonnement waarvan hij de houder was.
De vraag tot afstand dient te gebeuren:
- of per e-mail met ontvangstmelding.
De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris bevestigt onmiddellijk de ontvangst ervan.
Artikel 11 Schorsing en opzegging van het abonnement (KB art. 12 §6)
1. De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris kan het abonnement intrekken (definitieve schorsing van het abonnement) of opschorten (tijdelijke schorsing van het abonnement):
a. omdat de titularis van de standplaats niet langer voldoet aan de wettelijke verplichtingen betreffende de uitoefening van kermisactiviteiten of aan deze die van toepassing zijn op de betrokken attractie of vestiging,
b. of: - bij het niet naleven van de voorwaarden inzake opschorting van het abonnement (artikel 9)
- bij afwezigheid zonder geldige reden
- bij het opgeven van onnauwkeurige afmetingen van de inrichting
- bij overtredingen inzake de duur en de openingsuren (artikel 2)
- bij het niet naleven van de richtlijnen omtrent het verzamelen en het oprijden (artikel 2)
- bij het plaatsen van een andere attractie dan aangevraagd werd
- onwelvoeglijk gedrag van de foorreiziger
- wegens wanbetaling
- bij het niet naleven van instructies van de plaatsmeester of de politie
- bij het niet naleven van de verplichtingen die zijn opgenomen in dit reglement
De beslissing tot schorsing of opzegging wordt betekend bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs of via e-mail tegen ontvangstbewijs.
2. Vooropzeg vanuit de gemeente (Wet art. 8 § 2)
Wanneer de openbare kermis of een deel van de standplaatsen definitief wordt opgeheven, geldt een termijn van vooropzeg aan de houders van een standplaats per abonnement:
- van 12 maanden wanneer de houder definitief zijn abonnement verliest;
- van 6 maanden in het geval van een definitieve verhuizing van de openbare kermis of een deel ervan en de houder zijn abonnement behoudt;
- In gevallen van absolute noodzakelijkheid kan hier van afgeweken worden. De minimumtermijn kan dan ingekort worden.
Artikel 12 Overdracht standplaats (KB art. 18)
De overdracht van een standplaats is toegelaten aan de overnemer:
- die in de Kruispuntbank van Ondernemingen ingeschreven is voor het uitbaten van een kermisattractie of een vestiging van kermisgastronomie
- en die de specialisatie met dezelfde technische specificaties van de overlater voortzet op de overgedragen standplaats. Een wijziging van specialisatie of technische specificatie is in uitzonderlijke gevallen mogelijk na voorafgaande toelating van de gemeente.
Binnen het eerste jaar na de overdracht kan een standplaats niet opnieuw worden overgedragen, behalve na de expliciete goedkeuring van de burgemeester of zijn afgevaardigde.
De inname van de overgedragen standplaats door de overnemer is pas toegelaten als de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris heeft vastgesteld dat de overnemer voldoet aan de bepalingen van artikel 3 van dit reglement.
Artikel 13 Inname standplaatsen (KB art. 11)
De standplaatsen die zijn toegewezen aan de personen, vermeld in artikel 3 van dit reglement, kunnen ingenomen worden door de volgende personen:
1. de personen, vermeld in artikel 3 van dit reglement, die een kermisactiviteit uitoefenen;
2. de personen die belast zijn met het dagelijks bestuur van een rechtspersoon aan wie de standplaats is toegewezen;
3. de echtgenoot of echtgenote of wettelijk samenwonende partner van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats is toegewezen, voor de uitoefening van de kermisactiviteit voor eigen rekening;
4. de feitelijke vennoten van de natuurlijke persoon of een maatschap aan wie de standplaats is toegewezen, die een kermisactiviteit voor eigen rekening uitoefenen;
5. de personen die de kermisactiviteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de natuurlijke personen, maatschap of rechtspersonen, vermeld in punt 1 tot en met 4.
De personen, vermeld in het eerste lid, 2 tot en met 5, kunnen de standplaatsen innemen die toegewezen zijn aan de natuurlijke persoon of rechtspersoon of maatschap voor wiens rekening of wiens dienst ze de kermisactiviteit uitoefenen, buiten de aanwezigheid van de persoon aan wie of door middel van wie de standplaats is toegewezen.
Artikel 14 Veiligheid en bijkomende voorwaarden en verplichtingen met betrekking tot kermisactiviteiten
14.1 Algemene Veiligheidsmaatregelen
- Tussen de verschillende inrichtingen wordt zijdelings, door de gemeente kosteloos voorbehouden, een ruimte voorzien van 0.50 meter om het opstellen te vergemakkelijken. Om de veiligheid niet in gedrang te brengen, mag geen enkel voorwerp deze ruimte versperren.
- Bij de opstelling moet steeds rekening gehouden worden dat geen kramen geplaatst worden op volgende veiligheidsvoorzieningen: - Ondergrondse hydranten - Afsluiters van gas - Elektriciteitskasten (deuren moeten volledig open kunnen).
- Rond de bovengrondse hydranten moet minimaal 2 meter vrij opening gehouden worden. - Verhoogde treden van een inrichting mogen slechts met een maximum van 0.60 meter op de wandelwegen uitsteken.
- Er dient steeds een brandvrije doorgang van 4 meter te zijn om de veiligheidsdiensten (brandweer, ambulancediensten, politie) in staat te stellen zich moeiteloos te begeven naar de plaats waar hun hulp vereist is.
- De eigenaars of uitbaters dienen op vraag van de gemeente de nodige attesten inzake algemene veiligheid (cfr. keuringen) voor te kunnen leggen.
- De eigenaars of uitbaters moeten de nodige maatregelen en voorzorgen nemen om brand te voorkomen. De inrichtingen moeten uitgerust zijn met de nodige voorzieningen inzake brandveiligheid (brandblusapparaat, blusdeken e.d.). In de inrichtingen voor schouwspelen dienen de nooduitgangen steeds vrijgehouden te worden. De deuren moeten buitenwaarts opendraaien en in geopende stand kunnen vastgezet worden. Trommel- en draaikruisdeuren zijn verboden. Voor het overige dienen de richtlijnen van de bevelhebber van de Brandweerzone Kempen opgevolgd te worden.
- Alle elektrische leidingen moeten, zowel binnen als buiten de inrichting, zorgvuldig en op doeltreffende manier geïsoleerd zijn. Schakelaars, meters, stroomonderbrekers, weerstanden en smeltveiligheden moeten aan alle technische eisen voldoen en mogen enkel bevestigd worden op onbrandbaar isolatiemateriaal.
- Het is verboden de foorinrichting te verwarmen of te verlichten door middel van acetyleengas, nafta, petroleum of soortgelijke gassen.
- Voor de brandveiligheidsmaatregelen omtrent de gasflessen, de soepele slangen, apparatuur en de blusmiddelen in de foorinrichting, verwijzen we naar het Politiereglement houdende de maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke lokalen en tijdens publiek toegankelijke evenementen.
14.2 Bijkomende voorwaarden en verplichtingen met betrekking tot kermisactiviteiten.
- Gebruik te maken van oorverdovende seinen. Werktuigen, motoren en generators mogen geen gedruis of lawaai veroorzaken dat hinderlijk zou kunnen zijn voor de buurtbewoners. Net zoals bij het gebruik van muziek, geldt hier de wettelijke geluidsnorm.
- De aard van de inrichting te wijzigen of andere waren te verkopen dan degene aangeduid in de aanvraag.
- Alcoholische dranken te schenken of verkopen. Niet – alcoholische dranken mogen enkel geschonken worden in inrichtingen die voedingswaren verkopen zoals frituren, gebakkramen, snoepkramen,...
- Prijzen, die duidelijk zichtbaar dienen aangebracht te worden.
14.3 Afval beleid op de kermis.
Al het afval op de kermis wordt beschouwd als bedrijfsafval. Hiervoor gelden er specifieke regels:
AFDELING 2: ORGANISATIE VAN KERMISACTIVITEITEN OP HET OPENBAAR DOMEIN BUITEN OPENBARE KERMISSEN
Artikel 15 Toepassingsgebied (KB art. 19 en 20)
1. Op aanvraag van een kermisuitbater Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere plaatsen van het openbaar domein buiten de openbare kermissen om een kermisactiviteit uit te oefenen moet dit voorafgaand schriftelijk aan vragen bij de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris.
2. Van uit de gemeente Wanneer de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris een standplaats op het openbaar domein wenst toe te kennen, wordt de procedure zoals omschreven in artikel 5 van dit reglement gevolgd.
Artikel 16 Voorwaarden inzake toewijzing en inname standplaatsen (KB art. 21)
De personen die voldoen aan de voorwaarden tot het verkrijgen (zie artikel 3) en innemen van de standplaatsen op de openbare kermissen (zie artikel 13) kunnen standplaatsen op het openbaar domein verkrijgen en innemen.
Artikel 17 Duur machtiging (KB art. 22)
De machtiging wordt door de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris toegekend
- voor een bepaalde periode.
- of per abonnement
Een abonnement kan toegekend worden van zodra de kermisuitbater een zelfde standplaats heeft verkregen gedurende drie opeenvolgende jaren. Voor de berekening van de termijn, worden de opeenvolgende jaren van verkrijging van de standplaats door de overlater verrekend in het voordeel van de overnemer, op voorwaarde dat er geen onderbreking was bij de overname. De regel van drie jaar geldt niet wanneer de standplaats werd verkregen naar aanleiding van een opschorting van het abonnement. Deze beperking is echter niet van toepassing op de persoon die daarna de nieuwe overnemer is geworden van de standplaats.
AFDELING 3 ALGEMENE BEPALINGEN
Artikel 19 (KB art. 24)
De personen belast met de praktische organisatie van de openbare kermissen en de kermisactiviteiten op het openbaar domein, hiertoe aangesteld door de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris zijn gemachtigd om de documenten vermeld in artikel 3 van dit reglement te controleren. Deze documenten dienen ten allen tijde op de plaats van uitbating beschikbaar te zijn
Artikel 20 Inwerkingtreding reglement (cf wet, art.10§2)
Dit reglement treedt in werking vanaf 1-04-25.
In de samenwerkingsovereenkomst worden de werkingsprincipes tussen het lokale bestuur en Stichting Kempens Landschap hernomen. In het bijzonder willen wij uw aandacht vestigen op:
Artikel 40 en 41 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
De gemeenteraad verleent haar goedkeuring tot ondertekening van de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Westerlo en Stichting Kempens Landschap.
Raadslid Frans De Cock geeft toelichting bij het agendapunt en wenst over dit punt een stemming te vragen. Hij zegt dat dringende en duurzame oplossingen zich opdringen omwille van het feit dat deze straat een zeer drukke toevoerroute is voor het schoolverkeer en fietsverkeer richting secundaire scholen in Westerlo; de sterk toegenomen verkeersdrukte in deze straat, ook van zwaar vrachtvervoer (enkel laden en lossen toegelaten) en van busvervoer; de vragen van de buurtbewoners; de geplande en door de fractie reeds lang gevraagde overlaging met asfalt van de rijweg in het voorjaar 2025.
Schepen Filip Verrezen antwoordt dat het agendapunt al behandeld is op de gemeenteraad. Er werd intussen al een bevraging gedaan over de breedte van de opritten, waarbij een 4-tal vragen werden ontvangen. Wat de wadi's betreft werd een bijkomende opdracht gegeven in verband met de opmeting van hoogtes en breedtes. Er ligt tevens een voorstel voor tot het weglaten van enkele wadi's. Mensen weten dat we daar ernstig mee bezig zijn om te kijken wat finaal de beste oplossing is, waar ieder tevreden mee kan zijn. Er wordt dus volop aan gewerkt en er wordt gehoopt dat het werk voor de zomervakantie kan afgewerkt worden.
Raadslid Evelyne Rosier zegt te vernemen dat er veel meer mensen in de straat problemen ervaren.
Schepen Filip Verrezen antwoordt dat hij daarnet aangaf dat er vier mensen zijn die vragen voor aanpassingen aan de breedte van hun oprit.
Raadslid Evelyne Rosier vraagt waarom de gemeente de opritten dan niet van iedereen aanpakt en niet enkel deze die hier om vragen.
Raadslid Bert Wellens zegt op de infovergadering aanwezig te zijn geweest. Van deze vergadering is een verslag gemaakt, waarin vermeld staat dat mensen zich kunnen melden. Wel geeft hij aan dat er iets moet gebeuren aan de fietsoversteek.
Raadslid Frans De Cock zegt toch de stemming te vragen.
Schepen Filip Verrezen zegt een oproep te doen aan de raad om voorzichtig te zijn. In dit dossier worden subsidies ontvangen voor de aanleg van de fietspaden. De provincie moet zich akkoord verklaren met wat de gemeente hier onderneemt.
//
Raadslid Frans De Cock geeft toelichting bij het agendapunt. Hij zegt dat het huidig gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS) van Westerlo reeds van 2006 dateert en duidelijk niet meer aangepast is en dus achterhaald. In 2013 schrapte het provinciebestuur zelfs een aantal onderdelen/thema’s uit het GRS die niet meer geldig zijn (strijdigheid met het Provinciaal Beleidsplan Ruimte) , zoals bedrijvigheid, verweving in de kernen, detailhandel,... Een onderbouwde, samenhangende en actuele visie op de gewenste ruimtelijke structuur en ruimtelijk beleid in onze gemeente ontbreekt dan ook. Vandaar de vraag. Hij voegt er aan toe dat in het MJP 100.000 euro voor het opmaken van plannen werd ingeschreven, maar dat dit nog niet werd aangevat en dat een nieuw GRS toch wel nodig is, samen met een woonbehoeftestudie.
Schepen Tinne Wuyts antwoordt dat het vaststaat dat de gemeente deze legislatuur gaat inzetten op beleidsinstrumenten. Welke dat zullen zijn, laat ze nog wel in het midden, omdat zich hier een participatie opdringt en dat er goed de pro's en contra's moeten onderzocht worden. Dit dient te gebeuren samen met de GECORO, waar ook de verschillende fracties in vertegenwoordigd zijn, samen met de medewerkers en IOK. Ook de eigen inwoners dienen hierbij betrokken te worden. Om nu te zeggen dat de gemeente voluit gaat voor een GRS zou jammer zijn, zonder het onderzoek naar weldoordachte instrumenten met alle betrokkenen. Wat de woonbehoeftestudie betreft, dat hoort hier mee samen.
Raadslid Frans De Cock zegt dat als hij vraagt om een beleidsplan ruimte , hij natuurlijk doelt op het gehele proces zoals het wordt gesteld. De partners moeten er uiteraard in betrokken worden. Hij zegt niet uit te sluiten dat de instrumenten waar schepen Tinne Wuyts naar verwijst, voldoende wettelijk afdwingbaar zijn.
Schepen Tinne Wuyts voert verder aan dat het beleidsplan van de provincie momenteel wordt aangevochten voor de raad van state.
//
Raadslid Frans De Cock geeft toelichting bij het agendapunt.
Schepen Filip Verrezen antwoordt dat de werken nog volop bezig zijn. Deze werken vormen een geheel met nog andere werven in uitvoering. In het lastenboek staat één post 'ophalen van riooldeksels', wat zal gebeuren als de asfaltering is afgewerkt. Eenmaal de asfalteringswerken zijn afgerond, zal er op alle plaatsen de riooldeksels worden aangepakt, met een daarvoor speciale machine.
Er wordt niet gestemd.
//
Raadslid Frans De Cock geeft toelichting bij het agendapunt. Hij zegt dat mogelijke suggesties / inspiratietips hiervoor zijn:
Raadslid Pascal Kwanten zegt dat zijn fractie hier toch geen meerwaarde in ziet. Het ging over een pandemie die graag achter ons wordt gelaten. Vooral aan de jeugd wordt gedacht die toch heel wat heeft moeten missen. Deze mensen zijn niet getroost met een viering of een monument. De toestand in Italië was toch wel veel schrijnender. Er wordt weinig zinvolle betekenis in zulk een initiatief gezien.
Schepen Clyde Tai-Apin vernoemt de overlijdenscijfers en leidt er uit af dat er geen merkelijk meer-overlijdens waren in de covid-jaren. Verder licht schepen Tai-Apin toe welke de drie grootste doodsoorzaken zijn voor zowel mannen als vrouwen. Verder geeft hij aan dat in het beleidsplan gezondheid een belangrijk thema wordt.
Raadslid Griet De Leener zegt de verwijzing naar Italië niet te begrijpen en geeft aan dat de gedenkplek ook bedoeld is voor de familie, voor het zorgpersoneel.
Raadslid Pascal Kwanten zegt dat in de crisis er een goede samenwerking was op het niveau van de ELZ met de gemeenten.
Raadslid Frans De Cock zegt dat een aandenken niet groot of duur hoeft te zijn, maar toch een blijk van erkenning kan zijn. Een pandemie kan zich bovendien nog terug voordoen.
Raadslid Evelyne Rosier voert aan dat er zo veel monumenten zijn om momenten te herdenken. Er kan zo iets mooi van gemaakt worden wat voor veel mensen veel kan betekenen.
Raadslid Lynn De Wever zegt overtuigd te zijn dat heel de samenleving onder de pandemie heeft geleden en dat het daarom wel correct is dat de meesten dit achter zich willen laten. Naar de toekomst zal de gemeente versterkt werken aan preventie.
Schepen Clyde Tai-Apin zegt hiermee in te stemmen. En door aan preventie te werken, werken we juist aan het respect voor de zorgverleners.
//
Raadslid Katrijn van Riet geeft toelichting bij het agendapunt. De Vlaamse minister heeft beloofd om telkens 25.000 euro per schoolomgeving beschikbaar te stellen voor maximum de helft van de kosten. Er kunnen dus heel wat aanvragen gedaan, aangezien de gemeente meerdere schoolomgevingen telt. Er werd al wel heel wat uitgegeven aan veilige schoolomgevingen. De vraag is dan ook of de gemeente klaar is om hiermee verder te werken.
Schepen Kristof Welters zegt dat de gemeente nog wel kan investeren in veiligheid voor schoolgaande jongeren. Het is een subsidie die al jaren gekend is en waar al gebruik van gemaakt werd zoals de thermoplasten, variabele zone-30 en de Octopuspalen. Vandaag werd nog de beslissing genomen om Octopuspalen te plaatsen aan Tongelsbos. Schepen Welters voegt er aan toe dat de meeste ongevallen gebeuren op de schoolroutes. Hij zegt de uitnodiging aan te nemen om schoolomgeving per schoolomgeving samen te bekijken, al ligt het accent nu meer op de grote routes.
Raadslid Frans De Cock bevestigt dat er al meerdere jaren gebruik gemaakt wordt van deze subsidie. Hij zegt dat mogelijks dit thema een tweede agendapunt kan zijn op de algemene raadscommissie en dat zijn fractie elk initiatief steunt dat tegemoet komt aan de veiligheid van onze kinderen.
Raadslid Katrijn van Riet dankt de schepen voor het antwoord en de reactie op haar uitnodiging.
Er wordt niet gestemd.
//
Raadslid Frans De Cock geeft toelichting bij het agendapunt. Hij zegt dat er buiten het schepencollege vier raadsleden aanwezig waren op het buurtoverleg van de Wimpstraat en omgeving en dat hij daarom het thema hier agendeert. Hij voegt er aan toe dat er vanuit het buurtcomité een aantal suggesties zijn gedaan en dat er stemmen zijn uitgebracht uit verschillende straten tijdens het buurtoverleg. Raadslid De Cock vat de bespreking tijdens het overleg samen. De tien maatregelen kunnen in drie groepen ingedeeld worden. Drie voorstellen kenden veel steun, drie voorstellen kenden een meerderheid maar minder uitgesproken en tenslotte hebben drie maatregelen geen meerderheid. Hij besluit met aan te geven dat nu het verkeerscomité verder aan de slag dient te gaan.
Raadslid Katrijn van Riet zegt het zeer vreemd te vinden dat dit nu tijdens deze gemeenteraad wordt geagendeerd. Dit initiatief is al anderhalf jaar lopende. Zij geeft aan dit niet op de gemeenteraad te hebben geagendeerd omdat dit overgelaten wordt aan de buurtbewoners en de betrokkenen.
Raadslid Lieve Van Passel zegt dat naar aanleiding van de dorpsfeesten de omleiding aan bod is gekomen. De mensen hebben daar veel overlast van gehad.
Schepen Kristof Welters antwoordt dat er een buurtoverleg heeft plaats gevonden, mede op initiatief van enkele buurtbewoners. Het hele inhoudelijke proces loopt, daar wenst hij nu niet op in te gaan. Tijdens het buurtoverleg is er kunnen gedebatteerd worden over verschillende ideeën en kent zijn verder vervolg. De schepen zegt het bijzonder jammer te vinden dat dit positieve participatieproces hier nu politiek gerecupereerd wordt.
Raadslid Winny Van Calster zegt het erg te vinden dat raadslid De Cock aangeeft dat de raadsleden niets te zeggen hebben.
Het debat wordt afgesloten. Er wordt niet gestemd.
//