Reglement aanpassen aan de nieuwe wetgeving.
- Decreet van 3 maart 2023 tot wijziging van artikel 1, 3, 6, 7, 8, 10bis, 12, 13, 14, 15 van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten.
- Besluit van de Vlaamse Regering van 22 september 2023 tot wijziging van het koninklijk besluit van 22 juni 2003 betreffende de controletaak van de erkende ondernemingsloketten ter gelegenheid van de inschrijving van handels- of ambachtsondernemingen in de Kruispuntbank van Ondernemingen, het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten, het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van kermisactiviteiten en ambulante activiteiten in kermisgastronomie en tot opheffing van het koninklijk besluit van 24 september 2006 houdende vaststelling van de vergoeding van de erkende ondernemingsloketten voor het beheer van de machtigingen van ambulante activiteiten en van de machtigingen van kermisactiviteiten.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan onderstaand reglement met betrekking tot de organisatie van kermisactiviteiten op het openbaar domein.
Artikel 1 Toepassingsgebied (wet art. 1 5°, art. 2 §2)
Als kermis wordt beschouwd elke manifestatie ingericht of voorafgaand toegelaten door de gemeente om, op vastgestelde plaatsen en tijdstippen, de uitbaters van kermisattracties of van vestigingen van kermisgastronomie, die er producten of diensten aan de consument verkopen, samen te brengen.
Als kermisactiviteit wordt beschouwd elke verkoop, te koop aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop van diensten aan de consument in het kader van de uitbating van kermisattracties of van vestigingen van kermisgastronomie.
Dit reglement is niet van toepassing op pretparken, noch op vaste kermisattracties of private kermissen.
Artikel 2 Gegevens van openbare kermissen (wet art. 8 §2)
De gemeente richt op het openbaar domein volgende openbare kermissen in:
Naam Kermis | Datum/ periode | Plaats | Wanneer oprijden |
Eerste Oevel | -Laatste zondag van april -Zondag tem dinsdag | Sint-Michielsplein | Woensdag 13:00 uur |
Eerste Tongerlo | -Tweede zondag van mei -Zaterdag tem dinsdag | Kerkplein en Jos Geunsplein | Woensdag 13:00 uur |
Voortkapel | -Zondag na Pinksteren -Zondag tem dinsdag | Pleintje en Nieuwebaan | Woensdag 13:00 uur |
Zoerle-Parwijs | -Tweede zondag na Pinksteren -Zondag tem dinsdag | Parking Zoerla Gevaertlaan | Woensdag 13:00 uur |
Oosterwijk | -Eerste zondag van juli -Zaterdag tem dinsdag | Parking kerk , kerkhofstraat | Woensdag 13:00 uur |
Eerste Heultje | -Tweede zondag van juli -Zondag tem dinsdag | Parking schoolstraat-Heultjedorp- pleintje rechtover kerk | Woensdag 13:00 uur |
Tweede Tongerlo | -26 juli of zondag erna - Zondag tem dinsdag | Kerkplein en Jos Geunsplein | Woensdag 13:00 uur |
Tweede Heultje | -8 september als dat een zondag is,of de zondag erna - Zondag tem dinsdag | Heultjedorp- pleintje rechtover kerk | Woensdag 13:00 uur |
Tweede Oevel | -29 september als dat een zondag is, of de zondag erna. - Zondag tem dinsdag
| Sint-Michielsplein | Woensdag 13:00 uur |
De standplaatsen ingenomen ter gelegenheid van voornoemde kermissen mogen niet langer bezet worden dan gedurende de in dit artikel vermelde periodes.
De gemeenteraad geeft volmacht aan het College van Burgemeester en Schepenen om de data voor de kermissen te wijzigen.
Artikel 3 Voorwaarden inzake toewijzing standplaatsen (wet art. 8§2, art. 10 § 1 en KB art. 4 §2 en art. 10)
De standplaatsen op een openbare kermis worden toegewezen aan de houders van een ondernemingsnummer dat kermisactiviteiten toelaat via de persoon die de onderneming rechtsgeldig vertegenwoordigt. Deze persoon moet desgevallend de stukken voorleggen die de
volgende zaken aantonen:
10 van het KB van 18 juni 2003 betreffende de uitbating van kermistoestellen;
De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris kan altijd vragen dat diegene die de onderneming rechtsgeldig vertegenwoordigt, zijn identiteitsbewijs voorlegt.
Artikel 4 Verhouding abonnement – losse plaatsen KB art. 8, 9 §1)
De standplaatsen op de openbare kermissen worden toegewezen hetzij voor de duur van de kermis, hetzij per abonnement. Het abonnement is de regel.
De toewijzing voor de duur van de kermis is mogelijk:
- in geval van absolute noodzaak; - wanneer de verplichtingen onafscheidelijk zijn verbonden aan de hernieuwing van de kermis (bijvoorbeeld introductie van nieuwe attracties).
De standplaatsen per abonnement worden toegewezen aan de uitbater die een zelfde standplaats op een abonnementsplaats heeft verkregen gedurende drie opeenvolgende jaren. Voor de berekening van de termijn, worden de opeenvolgende jaren van verkrijging van de standplaats door de overlater verrekend in het voordeel van de overnemer, op voorwaarde dat er geen onderbreking was bij de overname.
De regel van drie jaar geldt niet wanneer :
Artikel 5 Toewijzingsregels voor standplaatsen op de openbare kermissen (KB art. 13)
5.1. Vacature en kandidatuurstelling standplaats (KB art. 13 en 14)
Wanneer een standplaats vrijkomt, zal de burgemeester of zijn afgevaardigde of de concessionaris deze vacature bekend maken door publicatie van een kennisgeving. Deze kennisgeving zal gebeuren door middel van een bericht via de website (www.westerlo.be). De kandidaturen worden digitaal ingediend, Kandidaturen die hieraan niet voldoen, worden niet weerhouden.
5.2. Onderzoek van de kandidaturen (KB art. 15)
Voor de vergelijking van de kandidaturen onderzoekt de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris of voldaan is aan de voorwaarden inzake toewijzing vermeld in artikel 3 van dit reglement.
De standplaatsen worden toegewezen op basis van één of meer van de volgende criteria:
a) de aard van de attractie of van de vestiging;
b) de technische specificaties van de attractie of van de vestiging;
c) de graad van veiligheid van de attractie of van de vestiging;
d) de aantrekkingskracht van de attractie of van de vestiging;
e) de deskundigheid van de uitbater, van de « aangestelde - verantwoordelijken » en van het tewerkgesteld personeel;
f) desgevallend, de nuttige ervaring;
g) de ernst en het zedelijk gedrag van de kandidaat.
Als de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris op basis van deze criteria, geen onderscheid tussen de kandidaturen kan maken, is een loting mogelijk.
5.3. Bekendmaking van de toewijzing van de standplaats (KB art. 15 §5)
De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris deelt zowel aan de kandidaat die de standplaats toegewezen kreeg als aan elke niet weerhouden kandidaat de beslissing die hem aanbelangt mee op een van de volgende wijzen:
- per e-mail met ontvangstmelding
Artikel 6 Het register of plan van de toegewezen standplaatsen (KB art. 16)
Een plan of register wordt bijgehouden waarin voor elke toegewezen standplaats de volgende zaken worden vermeld:
a) de situering van de standplaats;
b) de toewijzingsmodaliteiten van de standplaats;
c) de duur van het gebruiksrecht of het abonnement;
d) de naam, voornaam, adres van de persoon aan wie of door tussenkomst van wie de standplaats toegewezen werd;
e) desgevallend, het maatschappelijk doel van de rechtspersoon aan wie de standplaats toegewezen werd en het adres van haar maatschappelijke zetel;
f) het ondernemingsnummer;
g) de aard van de attractie of van de vestiging die de standplaats inneemt of die op de standplaats toegelaten is met vermelding van de technische specificaties;
h) de prijs van de standplaats behalve wanneer deze uniform werd vastgesteld; i) desgevallend, de identificatie van de overlater en de datum van de overdracht.
De gemeenteraad machtigt het college van burgemeester en schepenen , zijn afgevaardigde,om het plan in te vullen en eventuele wijzigingen aan te brengen.
Aanvragen met betrekking tot standplaatsen per abonnement die tot wijzigingen leiden van het plan en het register dienen tenminste 3 maanden vóór de opening van de kermis te gebeuren. Na deze periode worden er geen wijzigingen meer aangebracht, tenzij in bepaalde gevallen, vermeld in dit reglement.
Artikel 7 Spoedprocedure (KB art. 17)
Indien, in de vijftien dagen voorafgaand aan de opening van de kermis, de standplaatsen vacant blijven,
- omdat zij niet konden worden toegewezen na afloop van de gewone procedure (cf. artikel 5 van dit reglement),
- omdat ze dit in die tussentijd zijn geworden,
- ten gevolge van hun niet-bezetting wegens de afwezigheid van hun houder,
kan er worden voorzien in een spoedprocedure die als volgt is bepaald:
De burgemeester of zijn afgevaardigde of de concessionaris raadpleegt de door hem gekozen kandidaten. Hij richt zich, in de mate van het mogelijke, tot verscheidene kandidaten per voorziene standplaats.
De burgemeester of zijn afgevaardigde of de concessionaris gaat over tot de toewijzing van de standplaatsen overeenkomstig de bepalingen opgenomen in artikel 5.2, a en b van dit reglement;
Hij deelt aan iedere kandidaat, per e-mail met ontvangstmelding, de beslissing mede die hem aanbelangt.
Het plaatsen van uitbaters van kermisattracties of vestigingen waaraan een standplaats werd toegewezen op basis van de spoedprocedure, kan leiden tot aanpassingen aan het plan van de kermis, voor zover deze beperkt blijven en nauwkeurig worden gemotiveerd door de technische noodzakelijkheden van de toevoeging van de nieuwkomers op het kermisterrein.
Artikel 8 Duur abonnement (KB art. 12, §1 en 2
1. Het abonnement heeft een duur van vijf jaar. Na afloop wordt het stilzwijgend verlengd behalve in de gevallen bedoeld bij het opschorten (cf. artikel 9 van dit reglement) of het afstand doen van het abonnement (cf. artikel 10 van dit reglement).
2. De houder van het abonnement kan, op gemotiveerd verzoek, het abonnement voor een kortere duur verkrijgen. Deze aanvraag wordt ingewilligd bij de stopzetting van de activiteiten aan het einde van de loopbaan. Indien zij omwille van andere motieven aangevraagd wordt, hangt ze af van de beoordeling van de burgemeester, van zijn afgevaardigde of de concessionaris.
Artikel 9 Opschorten abonnement (KB art. 12 §3)
De houder van het abonnement kan het abonnement opschorten wanneer:
1. hij tijdelijk ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen: - door ziekte of ongeval op grond van een medisch attest, - door overmacht op een verantwoorde wijze aangetoond. De opschorting gaat in onmiddellijk na de bekendmaking van de ongeschiktheid en houdt op, op het einde van de kermis. Indien de opschorting één jaar overschrijdt, moet zij minstens dertig dagen voor het begin van de kermis hernieuwd worden.
2. hij over een abonnement beschikt voor een andere kermis die op hetzelfde ogenblik plaats heeft. De opschorting moet worden bekend gemaakt tenminste dertig dagen voor het begindatum van de kermis. Zij mag geen drie opeenvolgende jaren overschrijden.
De opschorting impliceert de opschorting van de wederzijdse verplichtingen die uit de overeenkomst voortkomen.
De vraag tot opschorting dient te gebeuren:
- of per e-mail met ontvangstmelding.
Artikel 10 Afstand van het abonnement (KB art. 12 §4)
De houder van het abonnement kan van het abonnement afstand doen:
- bij de vervaldag van het abonnement, mits een opzegtermijn van tenminste drie maanden;
- bij de stopzetting van zijn activiteiten, mits een opzegtermijn van tenminste drie maanden.
- indien hij definitief ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen omwille van redenen vermeld in artikel 9.1 van dit reglement. De opzegging gaat in onmiddellijk na de bekendmaking van de ongeschiktheid.
- De houder kan een vervroegde beëindiging van zijn abonnement aanvragen voor andere motieven dan deze vermeld in het eerste lid. De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris beslissen over deze aanvraag.
- De rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit uitoefent, kunnen bij zijn overlijden, zonder vooropzeg, afstand doen van het abonnement waarvan hij de houder was.
De vraag tot afstand dient te gebeuren:
- of per e-mail met ontvangstmelding.
De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris bevestigt onmiddellijk de ontvangst ervan.
Artikel 11 Schorsing en opzegging van het abonnement (KB art. 12 §6)
1. De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris kan het abonnement intrekken (definitieve schorsing van het abonnement) of opschorten (tijdelijke schorsing van het abonnement):
a. omdat de titularis van de standplaats niet langer voldoet aan de wettelijke verplichtingen betreffende de uitoefening van kermisactiviteiten of aan deze die van toepassing zijn op de betrokken attractie of vestiging,
b. of: - bij het niet naleven van de voorwaarden inzake opschorting van het abonnement (artikel 9)
- bij afwezigheid zonder geldige reden
- bij het opgeven van onnauwkeurige afmetingen van de inrichting
- bij overtredingen inzake de duur en de openingsuren (artikel 2)
- bij het niet naleven van de richtlijnen omtrent het verzamelen en het oprijden (artikel 2)
- bij het plaatsen van een andere attractie dan aangevraagd werd
- onwelvoeglijk gedrag van de foorreiziger
- wegens wanbetaling
- bij het niet naleven van instructies van de plaatsmeester of de politie
- bij het niet naleven van de verplichtingen die zijn opgenomen in dit reglement
De beslissing tot schorsing of opzegging wordt betekend bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs of via e-mail tegen ontvangstbewijs.
2. Vooropzeg vanuit de gemeente (Wet art. 8 § 2)
Wanneer de openbare kermis of een deel van de standplaatsen definitief wordt opgeheven, geldt een termijn van vooropzeg aan de houders van een standplaats per abonnement:
- van 12 maanden wanneer de houder definitief zijn abonnement verliest;
- van 6 maanden in het geval van een definitieve verhuizing van de openbare kermis of een deel ervan en de houder zijn abonnement behoudt;
- In gevallen van absolute noodzakelijkheid kan hier van afgeweken worden. De minimumtermijn kan dan ingekort worden.
Artikel 12 Overdracht standplaats (KB art. 18)
De overdracht van een standplaats is toegelaten aan de overnemer:
- die in de Kruispuntbank van Ondernemingen ingeschreven is voor het uitbaten van een kermisattractie of een vestiging van kermisgastronomie
- en die de specialisatie met dezelfde technische specificaties van de overlater voortzet op de overgedragen standplaats. Een wijziging van specialisatie of technische specificatie is in uitzonderlijke gevallen mogelijk na voorafgaande toelating van de gemeente.
Binnen het eerste jaar na de overdracht kan een standplaats niet opnieuw worden overgedragen, behalve na de expliciete goedkeuring van de burgemeester of zijn afgevaardigde.
De inname van de overgedragen standplaats door de overnemer is pas toegelaten als de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris heeft vastgesteld dat de overnemer voldoet aan de bepalingen van artikel 3 van dit reglement.
Artikel 13 Inname standplaatsen (KB art. 11)
De standplaatsen die zijn toegewezen aan de personen, vermeld in artikel 3 van dit reglement, kunnen ingenomen worden door de volgende personen:
1. de personen, vermeld in artikel 3 van dit reglement, die een kermisactiviteit uitoefenen;
2. de personen die belast zijn met het dagelijks bestuur van een rechtspersoon aan wie de standplaats is toegewezen;
3. de echtgenoot of echtgenote of wettelijk samenwonende partner van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats is toegewezen, voor de uitoefening van de kermisactiviteit voor eigen rekening;
4. de feitelijke vennoten van de natuurlijke persoon of een maatschap aan wie de standplaats is toegewezen, die een kermisactiviteit voor eigen rekening uitoefenen;
5. de personen die de kermisactiviteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de natuurlijke personen, maatschap of rechtspersonen, vermeld in punt 1 tot en met 4.
De personen, vermeld in het eerste lid, 2 tot en met 5, kunnen de standplaatsen innemen die toegewezen zijn aan de natuurlijke persoon of rechtspersoon of maatschap voor wiens rekening of wiens dienst ze de kermisactiviteit uitoefenen, buiten de aanwezigheid van de persoon aan wie of door middel van wie de standplaats is toegewezen.
Artikel 14 Veiligheid en bijkomende voorwaarden en verplichtingen met betrekking tot kermisactiviteiten
14.1 Algemene Veiligheidsmaatregelen
- Tussen de verschillende inrichtingen wordt zijdelings, door de gemeente kosteloos voorbehouden, een ruimte voorzien van 0.50 meter om het opstellen te vergemakkelijken. Om de veiligheid niet in gedrang te brengen, mag geen enkel voorwerp deze ruimte versperren.
- Bij de opstelling moet steeds rekening gehouden worden dat geen kramen geplaatst worden op volgende veiligheidsvoorzieningen: - Ondergrondse hydranten - Afsluiters van gas - Elektriciteitskasten (deuren moeten volledig open kunnen).
- Rond de bovengrondse hydranten moet minimaal 2 meter vrij opening gehouden worden. - Verhoogde treden van een inrichting mogen slechts met een maximum van 0.60 meter op de wandelwegen uitsteken.
- Er dient steeds een brandvrije doorgang van 4 meter te zijn om de veiligheidsdiensten (brandweer, ambulancediensten, politie) in staat te stellen zich moeiteloos te begeven naar de plaats waar hun hulp vereist is.
- De eigenaars of uitbaters dienen op vraag van de gemeente de nodige attesten inzake algemene veiligheid (cfr. keuringen) voor te kunnen leggen.
- De eigenaars of uitbaters moeten de nodige maatregelen en voorzorgen nemen om brand te voorkomen. De inrichtingen moeten uitgerust zijn met de nodige voorzieningen inzake brandveiligheid (brandblusapparaat, blusdeken e.d.). In de inrichtingen voor schouwspelen dienen de nooduitgangen steeds vrijgehouden te worden. De deuren moeten buitenwaarts opendraaien en in geopende stand kunnen vastgezet worden. Trommel- en draaikruisdeuren zijn verboden. Voor het overige dienen de richtlijnen van de bevelhebber van de Brandweerzone Kempen opgevolgd te worden.
- Alle elektrische leidingen moeten, zowel binnen als buiten de inrichting, zorgvuldig en op doeltreffende manier geïsoleerd zijn. Schakelaars, meters, stroomonderbrekers, weerstanden en smeltveiligheden moeten aan alle technische eisen voldoen en mogen enkel bevestigd worden op onbrandbaar isolatiemateriaal.
- Het is verboden de foorinrichting te verwarmen of te verlichten door middel van acetyleengas, nafta, petroleum of soortgelijke gassen.
- Voor de brandveiligheidsmaatregelen omtrent de gasflessen, de soepele slangen, apparatuur en de blusmiddelen in de foorinrichting, verwijzen we naar het Politiereglement houdende de maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke lokalen en tijdens publiek toegankelijke evenementen.
14.2 Bijkomende voorwaarden en verplichtingen met betrekking tot kermisactiviteiten.
- Gebruik te maken van oorverdovende seinen. Werktuigen, motoren en generators mogen geen gedruis of lawaai veroorzaken dat hinderlijk zou kunnen zijn voor de buurtbewoners. Net zoals bij het gebruik van muziek, geldt hier de wettelijke geluidsnorm.
- De aard van de inrichting te wijzigen of andere waren te verkopen dan degene aangeduid in de aanvraag.
- Alcoholische dranken te schenken of verkopen. Niet – alcoholische dranken mogen enkel geschonken worden in inrichtingen die voedingswaren verkopen zoals frituren, gebakkramen, snoepkramen,...
- Prijzen, die duidelijk zichtbaar dienen aangebracht te worden.
14.3 Afval beleid op de kermis.
Al het afval op de kermis wordt beschouwd als bedrijfsafval. Hiervoor gelden er specifieke regels:
AFDELING 2: ORGANISATIE VAN KERMISACTIVITEITEN OP HET OPENBAAR DOMEIN BUITEN OPENBARE KERMISSEN
Artikel 15 Toepassingsgebied (KB art. 19 en 20)
1. Op aanvraag van een kermisuitbater Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere plaatsen van het openbaar domein buiten de openbare kermissen om een kermisactiviteit uit te oefenen moet dit voorafgaand schriftelijk aan vragen bij de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris.
2. Van uit de gemeente Wanneer de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris een standplaats op het openbaar domein wenst toe te kennen, wordt de procedure zoals omschreven in artikel 5 van dit reglement gevolgd.
Artikel 16 Voorwaarden inzake toewijzing en inname standplaatsen (KB art. 21)
De personen die voldoen aan de voorwaarden tot het verkrijgen (zie artikel 3) en innemen van de standplaatsen op de openbare kermissen (zie artikel 13) kunnen standplaatsen op het openbaar domein verkrijgen en innemen.
Artikel 17 Duur machtiging (KB art. 22)
De machtiging wordt door de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris toegekend
- voor een bepaalde periode.
- of per abonnement
Een abonnement kan toegekend worden van zodra de kermisuitbater een zelfde standplaats heeft verkregen gedurende drie opeenvolgende jaren. Voor de berekening van de termijn, worden de opeenvolgende jaren van verkrijging van de standplaats door de overlater verrekend in het voordeel van de overnemer, op voorwaarde dat er geen onderbreking was bij de overname. De regel van drie jaar geldt niet wanneer de standplaats werd verkregen naar aanleiding van een opschorting van het abonnement. Deze beperking is echter niet van toepassing op de persoon die daarna de nieuwe overnemer is geworden van de standplaats.
AFDELING 3 ALGEMENE BEPALINGEN
Artikel 19 (KB art. 24)
De personen belast met de praktische organisatie van de openbare kermissen en de kermisactiviteiten op het openbaar domein, hiertoe aangesteld door de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris zijn gemachtigd om de documenten vermeld in artikel 3 van dit reglement te controleren. Deze documenten dienen ten allen tijde op de plaats van uitbating beschikbaar te zijn
Artikel 20 Inwerkingtreding reglement (cf wet, art.10§2)
Dit reglement treedt in werking vanaf 1-04-25.