De figuur verkrijgende verjaring heeft tot doel de eigendom te verkrijgen over een onroerend goed en dit als gevolg van een langdurig gebruik en onder voorwaarden door de wet bepaald. Concreet kan het dertigjarig gebruik van een onroerend goed door een bezitter dewelke niet de eigenaar is van dat onroerend goed, er toe leiden dat deze laatste de eigendom van het onroerend goed in kwestie verkrijgt.
Sinds de jaren '60 behoort een deel van de gedempte Loofvenloop tot de achtertuin van de familie Mertens-Bruyninckx en op deze manier hebben zij al meer dan 30 jaar het deugdelijk bezit. Deugdelijk bezit wil zeggen dat het bezit voortdurend, ongestoord, openbaar en ondubbelzinnig moet zijn. Die hoedanigheden worden vermoed aanwezig te zijn, behoudens tegenbewijs.
Sinds de inwerkingtreding van het nieuw Burgerlijk Wetboek kan de verkrijgende verjaring op verschillende manieren vastgesteld worden:
In dit dossier is het aangewezen om te werken via een eenzijdige verklaring gezien de bezitter, Bruyninckx Melania niet meer bekwaam is om te tekenen. In deze eenzijdige verklaring verklaart de gemeente dat zij het bezit verloren heeft en stemt in met de verkrijgende verjaring ten aanzien van haar goed. Bijgevolg wordt vastgesteld dat dit goed sedert 20 juli 1962 in volle eigendom toebehoort aan de heer en mevrouw Mertens - Bruyninckx.
De gemeenteraad gaat akkoord met de authentieke eenzijdige verklaring waarin de gemeente verklaart dat ze de eigendom verloren heeft vanwege het dertig jarige deugdelijk bezit door de familie Mertens - Bruyninckx. De verkrijgende verjaring heeft betrekking op een deel van de gedempte Loofvenloop in eigendom van de gemeente, gelegen in de tuin van Gemeentestraat 46, kadastraal gekend als 4e afdeling, sectie A, perceelnummer 336/2. De verkrijgende verjaring treedt in werking met terugwerkende kracht vanaf 20 juli 1962.
Het dossier en de authentieke eenzijdige verklaring, die zal verleden worden voor notaris Lien Van Cauwenbergh, worden goedgekeurd.