Packraften heeft een laagdrempelig karakter waardoor het een democratische vorm van toerisme is. Packrafters maken gebruik van een draagbare en opvouwbare kajak en rugzak. De recreant legt al wandelend en varend een kerntraject af. De trajecten worden hoofdzakelijk digitaal ontsloten. Bij de uitbouw van de toeristisch-recreatieve infrastructuur worden slechts de hoogst noodzakelijke zaken (vb aanlegsteiger) gerealiseerd, met minimale impact op landschap en natuur. In de packraftroutes staat het belang van water en waterrijke natuur centraal. Op wandelafstand van de route op de Grote Nete liggen heel wat POI's en logies die mee kunnen gepromoot worden.
TPA had een overleg met de Vlaamse Waterweg NV (beheerder) en het Agentschap Natuur en Bos. Beide instanties zijn positief over het project. Prins Simon de Merode werd gecontacteerd en ondersteunt het traject vanaf de Marlybrug. Daar moet een nieuwe trap geïnstalleerd worden. De Vlaamse Weg kan deze trap installeren zonder omgevingsvergunning.
De waterkwaliteit en eventuele verontreiniging kwam in het verleden ook ter sprake in een overleg met de Vlaamse Waterweg. De verontreiniging zit in de bodem en niet in het water. De aard van de activiteit is er eentje waarbij er geen contact is met het slib op de bodem. Een packraft glijdt op het water en heeft bijvoorbeeld geen vin of ligt niet diep in het water. De Vlaamse Waterweg geeft mee dat de bodem van de Grote Nete vrij hard is. Zwemmen of in het water duiken is niet het opzet wanneer we het over packraften hebben. Het recente onderzoek heeft het over de bodem en niet over de waterkwaliteit. Het waterpeil van de rivier is iets wat gemonitord moet worden en waarbij er gekeken moet worden of het veilig is of niet. Die informatie wordt mee ontsloten via het nieuw te ontwerpen platform van Peddelsport Vlaanderen en komt ook op de infoborden die langsheen het traject komen te staan.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met Trage Wegen en Toerisme Provincie Antwerpen voor de realisatie van een packraftroute op de Grote Nete in het kader van het project "te water" goed.