Voorzitter Maurice Van Hemelen opent de vergadering.
Raadslid Ronny Goossens zegt dat hij na de zitting nog een bijkomende vraag wenst te stellen.
Raadslid Bert Wellens zegt dat zijn fractie zich wenst te onthouden. Zij hebben de lijst van de gebouwen, die in aanmerking zouden komen voor de samenwerkingsovereenkomst EFRO-project Stroommakelaar, nog niet mogen ontvangen.
Schepen Clyde Tai-Apin antwoordt dat hij deze onverwijld zal bezorgen.
Raadslid Frans De Cock zegt dat ook hij een aantal vragen heeft gesteld tijdens de vorige gemeenteraad waar nog een aantal antwoorden op zouden gegeven moeten worden.
De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 2 september 2024 worden goedgekeurd.
De gemeenteraad hecht, op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota, goedkeuring aan de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 7 november 2024.
De volmachtdrager wordt gemandateerd om conform dit besluit te handelen en te beslissen op de algemene vergadering van Cipal van 7 november 2024. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de voorgestelde statutaire benoeming van Lieve Heurckmans als bestuurder van IOK.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het activiteitenplan 2025 van de dienstverlenende vereniging IOK.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de begroting 2025 en de hierin vervatte werkingskosten van de dienstverlenende vereniging IOK.
De volmachtdrager wordt gemandateerd om conform dit besluit te handelen en te beslissen op deze buitengewone algemene vergadering.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de voorgestelde statutaire benoeming van Lieve Heurckmans als bestuurder van IOK Afvalbeheer.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het activiteitenplan 2025 van de opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de begroting 2025 en de hierin vervatte werkingskosten van de opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer.
De volmachtdrager wordt gemandateerd om conform dit besluit te handelen en te beslissen op deze buitengewone algemene vergadering.
Indien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde agenda en ontwerpbesluiten, kan de voorgestelde agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger dienovereenkomstig worden vastgesteld.
Artikel 34, §2, 2°, artikel 41, §2, 4° en 9° en artikel 432 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor de aangelegenheden inzake de deelname aan en de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen, evenals voor de aangelegenheden die het decreet uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.
De gemeenteraden bepalen de afvaardiging en het mandaat van hun vertegenwoordigers in de algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.
Tijdens het laatste trimester van elk jaar wordt een algemene vergadering georganiseerd die beraadslaagt over de strategie en de begroting voor het volgende werkingsjaar.
De gemeenteraad keurt de agenda en de daarin opgenomen onderwerpen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 21 november 2024 goed. Deze agenda ziet er als volgt uit ziet:
De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van PONTES op 21 november 2024 wordt opgedragen haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.
Marie Michiels, gemeenteraadslid, wonende te Meulemanslaan 26, 2260 Westerlo, en Winny Van Calster, gemeenteraadslid, wonende te Kastanjestraat 29, 2260 Westerlo worden aangeduid als respectievelijk effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente op de buitengewone algemene vergadering van PONTES op 21 november 2024.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan PONTES.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka d.d.22 november 2024:
1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2025 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2025.
2. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig artikel 6:114 e.v. WVV.
3. Desgevallend aanvaarding uitbreiding aansluiting gemeenten voor (neven)activiteiten.
4. Statutaire benoemingen.
5. Statutaire mededelingen.
De vertegenwoordiger van de gemeente Westerlo, zijnde raadslid Hans Van Lommel volmachtdrager of raadslid Marie Michiels plaatsvervangend volmachtdrager, die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de Opdrachthoudende vereniging Iveka op 22 november 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige gemeenteraadsbeslissing.
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Opdrachthoudende vereniging Iveka, ter attentie van het secretariaat, (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
De gemeenteraad hecht, na onderzoek van de documenten die bij de oproeping zijn gevoegd, zijn goedkeuring aan de dagorde en de afzonderlijke punten van de dagorde van de Buitengewone Algemene Vergadering van de dienstverlenende vereniging IKA d.d. 22 november 2024:
De gemeenteraad heeft in zitting van 25 februari 2019 raadslid Hans Van Lommel als vertegenwoordiger en raadslid Winny Van Calster als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van IKA voor de bestuursperiode 2019-2024 aangeduid.
De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Buitengewone Algemene Vergadering van de dienstverlenende vereniging IKA op 22 november 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e‑mailadres lieven.ex@fluvius.be.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
Statuten van Creat Services dv.
De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering Creat Services dv van 26 november 2024 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten :
Varia
De gemeenteraad draagt de aangeduide vertegenwoordiger(s)/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de Buitengewone Algemene Vergadering van Creat Services dv vastgesteld op 26 november 2024, te onderschrijven en haar/zijn (hun) stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de (gemeente)raad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde Buitengewone Algemene Vergadering.
Een afschrift van dit besluit zal verzonden worden per elektronische post naar het e-mailadres 20241126BAV@farys.be.
Diverse interne diensten zoals o.a. het technisch centrum, dienst ICT, personeelsdienst etc. zijn vragende partij om gebruik te maken van aankoopcentrale Creat aangaande diverse nieuwe gesloten en gegunde raamovereenkomsten omwille van volgende redenen;
Gemeente Westerlo wordt nu gevraagd om toe te treden tot de nieuwe gegunde en gesloten raamovereenkomsten van Creat. De specifieke deelopdrachten van gemeente Westerlo kunnen door de aankoopcentrale eventueel nog in minicompetitie geplaatst worden voordat de deelopdracht wordt toegewezen indien deze werkwijze is voorzien in de desbetreffende opdrachtdocumenten.
Daadwerkelijke afname zal gebeuren volgens noodwendigheden van het bestuur na een marktverkenning en een vergelijking van de prijs-kwaliteitverhouding uitgevoerd door de betrokken diensten. Hierna zal door de diensten aan het bestuur voorgesteld worden om al dan niet effectief af te nemen van een raamovereenkomst van aankoopcentrale Creat, dan wel een raamovereenkomst van een andere aankoopcentrale waarvan gemeente Westerlo kan afnemen dan wel de opdracht zelf in de markt te plaatsen. De betrokken diensten zullen steeds bij het formuleren van een voorstel een zorgvuldige afweging maken of het al dan niet opportuun of procedureel mogelijk is om lokaal aan te kopen.
De wet van l7 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen
De gemeenteraad neemt kennis van de nieuwe gegunde en gesloten raamovereenkomsten van aankoopcentrale Creat waartoe gemeentebestuur Westerlo kan toetreden (zie bijlage).
De gemeenteraad treedt toe tot aankoopcentrale Creat aangaande volgende raamovereenkomsten (zie bijlage);
- Archeologisch onderzoek
- Asbestonderzoek, -inventarisatie en sloopopvolgingsplannen - regio Oost
- Brandstoffen in bulk
- Herbruikbaar drink- en eetgerei
- Sportmateriaal
- Strooizout P2: Antwerpen
- Tankkaarten en laadpassen
De toetreding verloopt in de zin van artikel 2, 6°a en 7°b van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, waarbij Creat optreedt voor zijn vennoten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
Het college van burgemeester en schepenen is belast met de verdere uitvoering in kader van voorgenoemde raamovereenkomsten (zie bijlage).
Als het budget niet past in het goedgekeurde meerjarenplan, dient de gemeenteraad zijn goedkeuring te verlenen of het budget aan te passen aan het laatst goedgekeurde meerjarenplan binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeente. Het budget past niet in het laatst goedgekeurde meerjarenplan gezien de gemeentelijke investeringstoelage 10.000 euro meer bedraagt dan wat in het recentste meerjarenplan is goedgekeurd. De reden van deze verhoging werd gemotiveerd in de beleidsnota.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012, meer bepaald volgende artikelen;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, gewijzigd bij besluit van 14 december 2012 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, meer bepaald volgende artikelen;
Omzendbrief BB 2013/1
De gemeenteraad keurt het budget 2025 van de kerkfabriek Sint-Michiel Oevel goed.
De gemeenteraad keurt de investeringstoelage van 20.000 euro voor 2025 goed. De voorgelegde toelagen voor 2025 zullen verwerkt worden in de wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente.
Dit besluit wordt overgemaakt via het loket Lokaal Bestuur Vlaanderen en via Religiopoint.
Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeente. Het budget past in het meerjarenplan als de gemeentelijke toelage niet meer bedraagt dan wat in het meerjarenplan is goedgekeurd.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012, meer bepaald volgende artikelen;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, gewijzigd bij besluit van 14 december 2012 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, meer bepaald volgende artikelen;
Omzendbrief BB 2013/1
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2025 van de kerkfabriek Sint Carolus Borromeus Heultje.
De voorgelegde toelagen voor 2025 zullen verwerkt worden in de wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente.
Dit besluit wordt overgemaakt via het loket Lokaal Bestuur Vlaanderen en via Religiopoint.
Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeente. Het budget past in het meerjarenplan als de gemeentelijke toelage niet meer bedraagt dan wat in het meerjarenplan is goedgekeurd.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012, meer bepaald volgende artikelen;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, gewijzigd bij besluit van 14 december 2012 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, meer bepaald volgende artikelen;
Omzendbrief BB 2013/1
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2025 van de kerkfabriek Sint-Anna Tongerlo.
De voorgelegde exploitatietoelage zal verwerkt worden in de wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente.
Dit besluit wordt overgemaakt via het loket Lokaal bestuur Vlaanderen en via Religiopoint.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012, meer bepaald volgende artikelen;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, gewijzigd bij besluit van 14 december 2012 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, meer bepaald volgende artikelen;
Omzendbrief BB 2013/1
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2025 van de kerkfabriek O.L.V. ten Hemel Opgenomen Voortkapel. De voorgelegde toelage voor 2025 zal verwerkt worden in de wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente.
Dit besluit wordt overgemaakt via het loket Lokaal Bestuur Vlaanderen en via Religiopoint.
Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeente. Het budget past in het meerjarenplan als de gemeentelijke toelage niet meer bedraagt dan wat in het meerjarenplan is goedgekeurd.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012, meer bepaald volgende artikelen;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, gewijzigd bij besluit van 14 december 2012 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, meer bepaald volgende artikelen;
Omzendbrief BB 2013/1
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2025 van de kerkfabriek O.L.Vrouw Bezoeking Oosterwijk.
De voorgelegde toelage voor 2025 zal verwerkt worden in de wijziging van het het meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente.
Dit besluit wordt overgemaakt via het loket Lokaal Bestuur Vlaanderen en via Religiopoint.
Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeente. Het budget past in het meerjarenplan als de gemeentelijke toelage niet meer bedraagt dan wat in het meerjarenplan is goedgekeurd.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012, meer bepaald volgende artikelen;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, gewijzigd bij besluit van 14 december 2012 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, meer bepaald volgende artikelen;
Omzendbrief BB 2013/1
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2025 van de kerkfabriek Sint-Niklaas Zoerle-Parwijs.
De voorgelegde toelagen voor 2025 zullen verwerkt worden in de wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente.
Dit besluit wordt overgemaakt via het loket Lokaal Bestuur Vlaanderen en via Religiopoint.
Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeente. Het budget past in het meerjarenplan als de gemeentelijke toelage niet meer bedraagt dan wat in de laatst goedgekeurde (aanpassing) meerjarenplan is voorzien.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012, meer bepaald volgende artikelen;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, gewijzigd bij besluit van 14 december 2012 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, meer bepaald volgende artikelen;
Omzendbrief BB 2013/1
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2025 van de kerkfabriek Sint-Lambertus Westerlo.
De voorgelegde toelagen voor 2025 zullen verwerkt worden in de wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente.
Dit besluit wordt overgemaakt via het loket lokaal bestuur Vlaanderen en via Religiopoint.
De gemeenteraad spreekt zich over de budgetwijziging van een kerkfabriek uit binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van de budgetwijziging bij de gemeenteoverheid.
De gemeenteraad neemt akte van de budgetwijziging 2/2024 van de kerkfabriek O.L.V. ten hemel Opgenomen Voortkapel en stelt vast dat de kerkfabriek 54 euro exploitatietoelage teveel heeft ontvangen in 2024. Deze vermindering van de exploitatietoelage van 54 euro zal opgenomen worden in de aanpassing van het meerjarenplan van de gemeente en zal na goedkeuring worden teruggevorderd.
Dit besluit wordt overgemaakt via het loket Lokaal Bestuur Vlaanderen en via Religiopoint.
Schepen Clyde Tai-Apin geeft toelichting bij het agendapunt.
Raadslid Ronny Goossens vraagt of het budget hiervoor nog kan verhogen.
Schepen Clyde Tai-Apin antwoordt dat, wanneer het aantal inschrijvingen stijgt, het bedrag kan verhogen.
Raadslid Ronny Goossens zegt zulke initiateven wel te waarderen, maar maakt de opmerking dat zulke initiatieven zoals ook MaaiMeiNiet zorgt voor overgroeiing van de randen van fietspaden.
Als opstap of aanzet tot een Beheersovereenkomst met VLM kan de gemeente op vrijwillige basis en met een korte duurtijd van 1 jaar een soortgelijke actie realiseren. Daarbij kan een landbouwer, bij wijze van proef en vooraleer een Beheersovereenkomst met VLM aan te gaan voor 5 jaar, een subsidie krijgen voor de aanleg van een akkerrand.
De deelnemer krijgt subsidie voor de aanleg van een bloemrijke rand in landbouwgebied met een breedte van 6m. Hij zaait in het najaar de rand zelf in met een éénjarig bloemenmengsel dat ter beschikking wordt gesteld door RLKGN. De overeenkomst tussen de deelnemer en RLKGN zal ingaan bij ondertekening en eindigen in het voorjaar 2025. De rand wordt niet bemest noch behandeld met bestrijdingsmiddelen, gemaaid noch betreden. De deelnemer krijgt een vergoeding van 0,17 euro /m². De gemeente betaalt het volledige budget van €3.000 aan RL, welke wordt aangewend voor de aanschaf van zaaigoed en het uitkeren van vergoedingen aan de deelnemende landbouwers. Een modelovereenkomst tussen de landbouwer en de RLKGN is beschikbaar. De actieve landbouwers worden per brief op de hoogte gebracht van de actie, de overeenkomst wordt meegestuurd. Inschrijven kan tot een bepaalde datum.
RLKGN beschrijft het verloop van de actie als volgt
Als de gemeente meer hectaren bloemrijke akkerranden zal realiseren, is een hoger budget mogelijk, afhankelijk van het aantal deelnemers/geïnteresseerde landbouwers en dus het aantal hectare akkerranden. Hierbij te rekenen met 2600 meter x 6 meter per 3000 euro investering. De extra kosten worden doorgerekend naar de gemeente.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst tussen RLKGN en de gemeente voor de realisatie van de actie Bloemrijke akkerranden 2024.
De actieve landbouwers in de gemeente worden per brief met invulovereenkomst (tussen deelnemer en RLKGN) uitgenodigd om deel te nemen. De ondertekende overeenkomsten/aanvraagformulieren worden ingediend uiterlijk eind september 2024 bij de milieudienst.
RLKGN koopt het zaadmengsel aan en stelt het ter beschikking van de deelnemers die het zelf inzaaien als akkerrand met een breedte van 6 m.
In het voorjaar 2025 betaalt RLKGN, na controle, de subsidie van 0,17 €/m² uit aan de deelnemers.
Schepen Kristof Welters licht het agendapunt toe.
Raadslid Ronny Goossens verwijst naar zijn eerder agendapunt met de vraag om de voorrangsregeling van voorrang van rechts af te schaffen, en zegt dat er nu nog voorrangswegen bij worden gecreëerd.
Schepen Kristof Welters antwoordt dat er in deze niets verandert.
Door het nemen van deze verkeersmaatregelen zal de verkeersveiligheid en -leefbaarheid voor alle weggebruikers en in het bijzonder voor de zwakke weggebruikers, op bovenvermelde plaatsen verhogen.
De koninklijke besluiten van 16 maart 1968 en 1 december 1975 over de politie van het wegverkeer zijn van toepassing samen met het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 en het ministerieel rondschrijven van 7 mei 1999 over de plaatsing van de verkeerstekens. Wat betreft aanvullende reglementen, moet er sinds 1 mei 2019 voldaan worden aan de publicatie- en meldingsplicht overeenkomstig het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
De raad besluit om aan onderstaande artikelen van het gecoördineerd politiereglement van 2 april 1990 het volgende toe te voegen of te wijzigen:
Het speelterrein 't Speelveldje wordt momenteel niet meer gebruikt als speelterrein en heeft bijgevolg geen openbaar nut meer. Bovendien beschikt de gemeente Westerlo over een groot aantal openbare speelterreinen in de buurt zoals het speelbos De Beeltjes en het speelterrein van het Boswachtershuisje. Er is dus aanbod genoeg en gezien het speelterrein 't speelveldje geen openbaar nut meer heeft, is er een mogelijkheid tot verkoop.
- Omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van erkende erediensten.
- Artikel 293 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - wettelijke basis vervreemding onroerend goed door lokaal bestuur
De gemeenteraad gaat akkoord met de verkoop van het speelterrein 't Speelveldje, kadastraal gekend als Backsveld 1e afdeling, sectie B, perceelnummer 293M2 met een kadastrale oppervlakte van 465m2.
De gemeenteraad gaat akkoord met het bod van de heer Rob Stynen van 3 oktober 2023 voor een waarde van 45€/m2 met een totale waarde van 20.925 euro.
Het dossier en de ontwerpakte, verleden voor de burgemeester, worden goedgekeurd.
Schepen Filip Verrezen geeft toelichting bij het agendapunt en zegt dat al langer de vraag leefde van de aanpalende inwoners om het stuk van de afgeschafte waterloop aan te willen kopen. Het ontwerpbesluit dient wel aangepast in artikel 2, in die zin dat de tweede aankoper niet langer wenst aan te kopen, maar aankoper vier wenst dit nog bijkomend aan te kopen. Bijgevolg zijn er drie kandidaat aankopers.
Gezien de waterloop haar functie van publiek nut verloren heeft, kan de gemeente overgaan tot de verkoop.
De gemeenteraad gaat akkoord om de verkochte delen van de afgeschafte waterloop te desaffecteren omwille van het feit dat deze goederen niet langer dienen tot het gebruik van ons allen.
De gemeenteraad gaat akkoord met de verkoop van delen van de afgeschafte waterloop nr1 Beylevenneloop aan:
Het dossier en de ontwerpaktes, die worden verleden voor de burgemeester, worden goedgekeurd.
Om een goede werking van het museum te blijven verzekeren is een overeenkomst met onderlinge afspraken aangewezen. De overeenkomst die hier best voor in aanmerking komt, is een concessie van openbare dienst omdat deze concessie het recht geeft om een bepaalde dienst of activiteit uit te oefenen in een gemeentelijk gebouw. Het gaat vaak om een specifieke opdracht zoals het exploiteren van een heemmuseum. De concessiehouder krijgt dus het exclusieve recht om de activiteit uit te voeren waarop de gemeente haar toezicht kan uitvoeren. Bij een huur- of gebruiksovereenkomst is het gebruik doorgaans algemener van aard en minder gebonden aan specifieke activiteiten waarbij de gemeente minder directe invloed heeft op het dagelijks gebruik van het gebouw.
De gemeenteraad keurt de contractvoorwaarden van de concessieovereenkomst van openbare dienst goed. Deze concessie gaat in vanaf 1 november 2024 met als voorwerp de uitbating van het Heemmuseum. De concessie wordt afgesloten voor onbepaalde tijd met het recht om te allen tijde op te zeggen, mits het naleven van de opzegperiode van twaalf maanden. Er wordt geen concessievergoeding aangerekend.
Het dossier en de ontwerpakte worden doorverwezen naar het college van 28 oktober 2024 voor het afsluiten van de overeenkomst met vzw Heemkring Ansfried Westerlo.
Artikel 31 §1 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning stelt dat als een aanvraag tot omgevingsvergunning de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, het college van burgemeester en schepenen de gemeenteraad samenroept om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg. De gemeenteraad spreekt zich hierbij uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
Artikel 3 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen stelt dat het decreet tot doel heeft om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen. Om deze doelstelling te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid dat onder meer gericht is op de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau en op de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Artikel 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen stelt dat bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet minimaal rekening moet gehouden worden met de volgende principes:
Gelet op artikel 31 van het van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, waarin gesteld wordt dat de gemeenteraad zich uitspreekt over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en over de eventuele opname in het openbaar domein, kan worden afgeleid dat de gemeenteraad zich bij zijn beoordeling dient te beperken tot die elementen uit de aanvraag die betrekking hebben op de zaak van de wegen. De gemeenteraad mag zich bijgevolg niet uitspreken over de vergunningsaanvraag zelf en dient zich te onthouden van uitspraken over de planologische toelaatbaarheid en de verenigbaarheid met de goede ruimtelijke ordening, dewelke beoordeeld dienen te worden door het vergunningverlenende bestuursorgaan.
Artikel 47, eerste lid van het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, bepaalt dat de gemeenteraad, bij het nemen van zijn besluit over de zaak van de wegen kennis neemt van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek ingediend zijn.
a. Doelstellingen en principes gemeentewegendecreet
Er kan geoordeeld worden dat de gevraagde gedeeltelijke verplaatsing van de gemeenteweg in overeenstemming is met artikel 3 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteweg die volgens de Atlas van de Buurtwegen bekend staat als sentier n°90 is momenteel niet meer zichtbaar op het terrein en is momenteel ook niet toegankelijk omdat het terrein deels werd afgesloten door middel van een poort en omdat het overige deel van het terrein vooraan niet toegankelijk is omdat er zich een gracht bevindt ter hoogte van de perceelgrens vooraan. Door de verplaatsing van de oorspronkelijke Atlasweg wordt deze terug zichtbaar en toegankelijk gemaakt als trage verbinding. Bovendien zal de gemeenteweg in die zin verplaatst worden opdat deze zich dichter tegen het deel van de trage verbinding aan de overzijde van de weg Van Hemelstraat zal bevinden. De voorgestelde verplaatsing brengt bijgevolg een verbetering van de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen met zich mee, in het bijzonder om aan de behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
De gevraagde verplaatsing is tevens in overeenstemming met artikel 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen:
1. Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang.
De gemeenteweg die bekend staat als sentier n°90 wordt niet afgeschaft, maar slechts minimaal verplaatst zodat deze langsheen de perceelgrens van een bestaand perceel komt te liggen. De brengt met zich mee dat de gemeenteweg beter zichtbaar zal zijn en dat de kans dat deze onrechtmatig wordt afgesloten kleiner wordt. De verplaatsing van de gemeenteweg lijkt dus het algemeen belang ten goede te komen. Door de verplaatsing wordt de oorspronkelijke Atlasweg bovendien ook terug zichtbaar en toegankelijk gemaakt als trage verbinding en sluit deze beter aan op de trage verbinding aan de overzijde van de weg Van Hemelstraat.
2. Een verplaatsing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd.
Zoals hierboven al werd, aangegeven staat de voorgestelde verplaatsing ten dienste van het algemeen belang.
In de motivatienota die door de verkavelaar werd toegevoegd aan het aanvraagdossier wordt de verplaatsing bijkomend nog als volgt gemotiveerd:
“De sentier kent een ongelukkige ligging ter hoogte van perceel 140A. De huidige ligging van de sentier heeft een nadelig effect op de ontwikkelingsmogelijkheden van het perceel 140A. Door de sentier te verplaatsen tot tegen de grenzen met perceel 143A en 153, kan het ruimtegebruik ter hoogte van de betrokken percelen worden geoptimaliseerd. Op deze manier lijkt het verleggen van de gemeenteweg op juridisch en administratief vlak een logische oplossing, zonder enige nadelen voor het behouden en gebruik van de gemeenteweg.”
3. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen.
De gemeenteweg wordt slechts gedeeltelijk en minimaal verplaatst zodat deze langsheen de perceelgrens van een bestaand perceel komt te liggen. De verplaatsing van de gemeenteweg heeft dan ook geen impact op de verkeersveiligheid of op de ontsluiting van de aangrenzende percelen. Doordat voor wat betreft de te realiseren loten een achteruitbouwstrook wordt voorzien en doordat eventuele bebouwing moet voorzien worden op minimaal 3,00m uit de verplaatste gemeenteweg, zal de in de toekomst op te richten bebouwing niet hinderlijk zijn voor de gebruikers van de trage verbinding en zal deze bebouwing het zicht voor deze gebruikers niet belemmeren.
4. Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief.
De gemeenteweg ligt op ruime afstand van de gemeentegrenzen en wordt bovendien enkel minimaal verplaatst over een lengte van circa 57m. Voor het overige blijft het tracé van de gemeenteweg ongewijzigd. Deze gedeeltelijke verplaatsing heeft bijgevolg geen gemeentegrensoverschrijdende impact.
5. Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
De te verplaatsen gemeenteweg is momenteel niet meer zichtbaar op het terrein en is ook niet toegankelijk. De gemeenteweg heeft bijgevolg geen actuele functie daar waar de voorgestelde verlegging er voor zal zorgen dat de oorspronkelijke Atlasweg terug zichtbaar en toegankelijk gemaakt wordt als trage verbinding. De voorgestelde wijziging zal bijgevolg een gunstige impact hebben op het functioneren van het gemeentelijke trage wegennetwerk, dat zowel een recreatief als een historisch karakter heeft en er tevens voor zorgt dat zachte weggebruikers kunnen beschikken over voldoende verkeersveilige verbindingen.
Artikel 12 §2 van het decreet van 3 mei 2019 houdende gemeentewegen, tot slot, stelt dat het opnemen van de procedure tot het verplaatsen van een gemeenteweg in een aanvraag tot omgevingsvergunning enkel mogelijk is voor zover de verplaatsing past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Gezien de verplaatsing van de gemeenteweg past in het kader van de realisatie van de bestemming van de grond, namelijk het verkavelen van een grond in twee loten bestemd voor woningbouw in woongebieden met landelijk karakter, wordt hieraan voldaan. De verplaatsing van de gemeenteweg heeft immers tot doel een lot 1 te realiseren dat optimaler benut kan worden.
b. Ligging
De juridische ligging van sentier n°90 zal door de gevraagde verplaatsing gedeeltelijk wijzigen en zal langsheen de perceelgrens van een bestaand perceel komt te liggen. Dit brengt met zich mee dat de gemeenteweg beter zichtbaar zal zijn en dat de kans dat deze onrechtmatig wordt afgesloten kleiner wordt. De voorgestelde ligging van het te verplaatsen gedeelte kan bijgevolg aanvaard worden.
c. Breedte
De breedte van sentier n°90 wijzigt door middel van de gedeeltelijke verplaatsing niet. De gemeenteweg zal zijn breedte van 1,60m behouden en zal dus gebruikt kunnen worden als trage verbinding. De voorgestelde breedte van het te verplaatsen gedeelte kan dus aanvaard worden.
d. Uitrusting
De voorliggende aanvraag voorziet in het gedeeltelijk verplaatsen van sentier n°90 zonder dat voorzien wordt in het verharden ervan. Dit is aanvaardbaar en zelfs wenselijk. Het te verplaatsen gedeelte van de gemeenteweg dient geëgaliseerd en ingezaaid te worden met gras aangezien het voor trage doorsteken niet de bedoeling kan zijn deze te verharden. Dit dient te gebeuren alvorens de te realiseren loten 1 en 2 verkocht of bebouwd kunnen worden, dus alvorens een verkoopbaarheidsattest kan afgeleverd worden.
Indien de wegbedding bij het bebouwen van het lot 1 beschadigd zou raken dan dient de wegbedding minstens geëgaliseerd en opnieuw ingezaaid te worden met gras.
e. Opname in het openbaar domein
Met betrekking tot sentier n°90 is het zo dat deze geen deel uitmaakt van het openbaar domein, maar dat deze een openbaar karakter heeft.
Artikel 26 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen stelt echter dat de gemeente in het geval van de aanleg van nieuwe gemeentewegen overgaat tot verwerving van de onroerende goederen vereist voor de realisatie van de gemeentewegen. In artikel 2,11° van datzelfde decreet wordt de verplaatsing van een gemeenteweg gedefinieerd als ‘de vervanging van een af te schaffen gemeenteweg of een gedeelte daarvan door een nieuwe gemeenteweg of een nieuw wegdeel’. Ook in het geval van een verplaatsing is er dus sprake van een verwervingsplicht. Indien de gemeenteweg niet verworven wordt, kan de gemeente met de eigenaars van de gronden waarop de gemeenteweg gelegen is een overeenkomst afsluiten waarbij een erfdienstbaarheid van openbaar nut wordt vastgelegd. Die overeenkomst dient binnen een termijn van zestig dagen na het verlijden ervan overgeschreven te worden op het hypotheekkantoor van het arrondissement waar de goederen zijn gelegen.
Aan de verkavelaar wordt de keuze gelaten of het te verplaatsen deel van de gemeenteweg kosteloos wordt afgestaan ter inlijving bij het openbaar domein of dat geopteerd wordt voor het vestigen van een erfdienstbaarheid van openbaar nut. De kosteloze grondafstand of het bij akte vastleggen en het overmaken aan het hypotheekkantoor van de erfdienstbaarheid van openbaar nut dient in elk geval gebeurd te zijn alvorens de te realiseren loten 1 en 2 verkocht of bebouwd kunnen worden, dus alvorens een verkoopbaarheidsattest kan afgeleverd worden.
f. Waardevermindering of waardevermeerdering
Artikel 28 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen stelt dat de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg aanleiding kan geven tot een waardevermindering of waardevermeerdering van de gronden waarop de gemeenteweg gesitueerd is. In §2 van datzelfde artikel werd echter opgenomen dat waardeverminderingen en waardevermeerderingen ingevolge wijzigingen of verplaatsingen van een gemeenteweg op een goed van dezelfde eigenaar, wat hier het geval is, door de toepassing van dit decreet worden geacht elkaar te neutraliseren.
g. Standpunten, opmerkingen en bezwaren openbaar onderzoek
Artikel 47, eerste lid van het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, bepaalt dat de gemeenteraad, bij het nemen van zijn besluit over de zaak van de wegen kennis neemt van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek ingediend zijn. De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 16 augustus 2024 tot en met 14 september 2024. Naar aanleiding van dit openbaar onderzoek werden geen bezwaarschriften noch petitielijsten ingediend.
Conclusie
Er kan geoordeeld worden dat, rekening houdende met de doelstellingen en principes zoals vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, de voorgestelde gedeeltelijke verplaatsing van sentier n°90 zoals voorzien op het rooilijnplan van 2 juli 2024 dat werd opgemaakt door De Groot & Celen BV - Landmeters-experten aanvaardbaar is, mits voldaan wordt aan de volgende voorwaarden en lasten:
De gemeenteraad keurt, in toepassing van artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet en in toepassing van artikel 47 van het Omgevingsvergunningsbesluit, de gedeeltelijke verplaatsing van de gemeenteweg sentier n°90 overeenkomstig artikel 12 §2 van het Gemeentewegendecreet goed in het kader van de aanvraag tot omgevingsvergunning met referentie OMV/2024/0016/V, ingediend door De Groot & Celen Landmeters- en Expertisebureau, voor voor het verkavelen in twee loten die bestemd zijn voor het oprichten van een eengezinswoning in open bebouwing waarbij het achterliggende deel in agrarisch gebied wordt uitgesloten uit de verkaveling en voor het verplaatsen van een gemeenteweg op het eigendom gelegen Van Hemelstraat 8 en 10 te 2260 Westerlo en met als kadastrale omschrijving afdeling 1 sectie D nr. 140A.
De gedeeltelijke verplaatsing van de gemeenteweg sentier n°90 dient te gebeuren zoals voorzien op het rooilijnplan van 2 juli 2024 dat werd opgemaakt door De Groot & Celen BV - Landmeters-experten. Het op het rooilijnplan rood ingekleurde gedeelte van de gemeenteweg dat zich binnen de nieuwe rooilijngrenzen bevindt, dient minstens een openbaar karakter te krijgen.
Door de gemeenteraad worden de volgende voorwaarden en lasten opgelegd met betrekking tot het gedeeltelijk verplaatsen van de gemeenteweg:
Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens artikel 31/1 van het Omgevingsvergunningsdecreet.
Dit besluit van de gemeenteraad is nietig wanneer de omgevingsvergunning waarin de verplaatsing van de gemeenteweg werd opgenomen niet wordt verleend of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd, alsook wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.
Raadslid Frans De Cock geeft toelichting bij het agendapunt. Tijdens het komende herfstverlof zouden een aantal ouders problemen hebben met de opvang van hun kinderen. Tijdens de schoolverloven zou de opvang ook geconcentreerd worden in Tongerlo en Westerlo-centrum, waardoor ouders op twee plaatsen in plaats van één moeten zijn en kan er voor het ene kind wel opvang zijn terwijl een ander op de wachtlijst kan. Bovendien zou het personeel van een locatie hebben aangegeven deze locatie wel te willen open houden tijdens het schoolverlof. Kan hieraan aandacht gegeven worden omdat kinderopvang toch belangrijk is om ook mensen de kans te geven om te gaan werken. Hij besluit met te vragen wat de toestand is binnen de kinderopvang en of er voldoende opvang tijdens de schoolvakanties is.
Schepen Kelly Verboven antwoordt dat dit agendapunt haar verbaast. Er is geen capaciteitsprobleem bij de kinderopvang, ook niet tijdens de schoolvakanties. Tijdens de schoolvakanties wordt er effectief gewerkt op twee locaties, wat veel aangenamer is voor zowel de kleuters als de lagere schoolkinderen. Er staan nu voor twee dagen twee kinderen op de wachtlijst. Er wordt nu wel gewerkt met reservaties. Het boetesysteem wat daaraan gekoppeld is, werkt niet voor alle ouders even effectief. Bij annulaties worden de ouders op de wachtlijst verwittigd. We werken zeer flexibel en bieden een zeer hoogstaande kinderopvang aan, aan onze ouders en kinderen.
Raadslid Frans De Cock vraagt waarom we niet, als het personeel bereid is om tijdens de herfstvakantie een extra locatie open te houden en er is voldoende vraag, deze locatie extra open doen.
Schepen Kelly Verboven antwoordt dat de overcapaciteit echt niet van de aard is om een extra locatie open te doen, bovendien wordt voor de centrale plaatsen beroep gedaan op het personeel van alle locaties.
Raadslid Iris De Wever vraagt of het vaak dezelfde ouders zijn die plaatsen reserveren maar niet invullen.
Schepen Kelly Verboven beaamt dit en voegt er aan toe dat deze ouders daar wel op worden aangesproken.
Het debat wordt afgerond. Er wordt niet gestemd.
Voorzitter Maurice Van Hemelen gaat over tot de vragenronde.
Raadslid Ronny Goossens zegt dat de werken aan het kruispunt Industrieweg-Westmeerbeekse steenweg morgen zullen worden aangevat. De omleiding is erg laat aangekondigd, met name één dag op voorhand, en de werken aan de Industrieweg zijn nog steeds niet afgewerkt.
Schepen Filip Verrezen antwoordt dat men het niet steeds in de hand heeft en dat wegenwerkers het erg druk hebben, waardoor de planning niet steeds kan gevolgd worden. Op deze werf werd de gemeente geconfronteerd met een machine die stuk was en met een slechte uitvoering van het kruispunt zoals het raadslid vermeldt. Toen de aannemer plots het werk kon aanvatten, is er onmiddellijk op in gegaan en is er meteen gecommuniceerd, al is het inderdaad maar een dag op voorhand. Er wordt strikt op toe gekeken dat het werk goed wordt uitgevoerd. Het is natuurlijk niet aangenaam om geconfronteerd te worden met omleidingen, maar het betekent natuurlijk ook dat er werk wordt gemaakt van de verbetering van onze wegen. Er zullen in de komende weken een aantal werven worden afgewerkt.
Raadslid Ronny Goossens vraagt of de drempel daar niet kan weggehaald worden omdat er iets verderop een fitspaal staat.
Raadslid Frans De Cock zegt een antwoord te vragen op zijn vragen van vorige keer.
Schepen Filip Verrezen antwoordt dat wat betreft de overlast op de private weg, hij kan aangeven dat er alvast antwoord werd gegeven over de omgevingsvergunning en verder dat het onderwerp geagendeerd staat op het verkeerscomité van 4 november.
Wat betreft de schade aan de Lossing, antwoordt schepen Verrezen dat dit ook bekeken is door de aannemer, die de schade op zich neemt en dan ook de herstelling voor zich neemt.
Voorzitter Maurice Van Hemelen besluit de vergadering.
//