Voorzitter Maurice Van Hemelen opent de vergadering en heet iedereen welkom.
De notulen van de zitting van de raad van maatschappelijk welzijn van 20 november 2023 worden goedgekeurd.
De lokale besturen die de beleids- en beheerscyclus toepassen, hebben in 2019 een meerjarenplan opgemaakt voor de periode 2020-2025. Dat meerjarenplan vormt de basis voor het beleid tot 2025. Het bevat de te bereiken resultaten of effecten en de acties en actieplannen die het bestuur daarvoor zal uitvoeren. Op financieel vlak bevat het de ramingen van de verwachte ontvangsten en uitgaven voor de periode 2020-2025. Het vroegere jaarlijkse budget is geïntegreerd in het meerjarenplan en moet daardoor jaarlijks worden aangepast om de kredieten voor de volgende boekjaren vast te stellen.
De vaststelling van de aanpassing van het meerjarenplan van het OCMW behoort tot de voorbehouden bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.
Het initiële meerjarenplan werd de vorige jaren reeds bijgestuurd door interne verschuivingen, bijkomende of weggevallen uitgaven en ontvangsten. Vorig jaar werd het boekjaar 2026 toegevoegd. Het resultaat van het laatst afgelopen boekjaar, 2022, werd reeds in de aanpassing van september 2023 verwerkt. De huidige aanpassingen en wijzigingen komen tot uiting in een nieuwe aanpassing van het meerjarenplan 2020-2026 versie kredieten 2023-2024. De bespreking van het aangepaste meerjarenplan is meteen ook een ideale gelegenheid om op een coherente manier naar de raad terug te koppelen over het geheel van maatregelen die het bestuur genomen of gepland heeft en over de impact op het financieel evenwicht.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen.
Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 o.a. artikel 78:
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het vast bureau worden toevertrouwd:
4° het vaststellen van de beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, vermeld in artikel 249
ok
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het deel van het OCMW in het aangepast meerjarenplan 2020-2026 versie kredieten 2023-2024 vast.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 78: de volgende bevoegdheden kunnen niet aan het vast bureau worden toevertrouwd:
17° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de lijst met nominatieve subsidies voor 2024 goed.
Aanpassing graden
Om het aantal graden te vereenvoudigen, genderneutraal te maken en het aantal te beperken werden deze onder de loep genomen. Het overzicht van de huidige en nieuwe graden wordt als bijlage aan dit verslag toegevoegd. Het overzicht van deze nieuwe graden werd reeds gecommuniceerd binnen de organisatie via de Welle van Westel en wordt nu als bijlage aan de rechtspositieregeling toegevoegd.
Deze wijziging heeft geen impact op de loonschalen/barema’s van medewerkers. Deze wijziging heeft met andere woorden geen financiële gevolgen.
Wijziging afsprakennota's
In 2017 werd per dienst een afsprakennota opgemaakt in kader van het flexibel werken en de invoering van de 38-uren week. Heel wat van die afsprakennota zijn aan een update toe. Er zijn nieuw samengestelde teams, telewerk werd ondertussen ingevoerd en we willen de nota's ook tegen het licht houden van de visie op dienstverlening. Thema's die aan bod komen zijn de werktijden en permanentie, telewerk, afspraken over vakantie, over agendabeheer, over overlegmomenten per dienst.
De nieuwe afspraken werden samen met de leidinggevenden en medewerkers opgemaakt.
De nieuwe nota's vervangen de versie van 2017, worden toegevoegd aan het arbeidsreglement als bijlage en gaan in op 1 januari 2024.
Er volgt een evaluatie van de nieuwe afspraken tegen midden 2024. Indien deze nieuwe afspraken een negatieve impact zouden hebben op de dienstverlening, worden deze bijgestuurd.
De afsprakennota's van het woonzorgcentrum werden nog niet besproken. Deze worden in de loop van 2024 opgenomen.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de wijzigingen aan de bijlagen van het arbeidsreglement en rechtspositieregelingen van OCMW en de instellingen goed.
Schepen Paul Helsen geeft een toelichting bij het agendapunt en de wijze waarop aan voedselbedeling wordt georganiseerd in Westerlo. De toetreding tot de voedselhub werd met de Toevlucht vooraf overlegd en ook zij waren geïnteresseerd om hiermee samen te werken.
Op grondgebied Westerlo zijn twee soorten voedselbedeling actief:
Na overleg met De Toevlucht vzw is gebleken dat zij vragende partij zijn om in te stappen in het aanbod van Foodsavers omtrent het lidmaatschap en de herverdeling van voedseloverschotten. Wekelijks halen zij zo'n 500 à 600 kg aan overschotten op die zij zelf niet eenvoudig kunnen verwerven via andere kanalen. Anderzijds is de samenwerking met Foodsavers voor hen ook een meerwaarde in die zin dat als zij zelf een grote schenking krijgen die zij op korte termijn niet verdeeld krijgen, dit kunnen laten herverdelen door Foodsavers. Er is een goede samenwerking en verhouding tussen vraag en aanbod. Het aanbod van Foodsavers wat betreft FEAD (zowel de stockage en handling als de levering) zijn geen meerwaarde voor De Toevlucht vzw aangezien dit door hun grotere achterliggende organisatie wordt verdeeld. Ook voor OCMW Westerlo is dit geen meerwaarde aangezien er met een specifieke webtoepassing wordt gewerkt waarbij Foodsavers geen toegang heeft. Het zou een administratieve meerlast zijn indien Foodsavers tussenpersoon is.
Indien een gemeente geen voedselbedeling heeft op het eigen grondgebied en daarvoor samenwerkt met een buurgemeente, wordt dit ook beschouwd als deelname aan de herverdeling van voedseloverschotten. Om de hoeveelheid herverdeelde voeding vanuit de centrale gemeente toe te wijzen aan de andere gemeenten, wordt verder overleg gepleegd in de loop van 2024. Dit is van toepassing in onze regio waarbij Westerlo de centrale gemeente is en inwoners van Herselt (inmiddels met een eigen voedselbedeling) en Hulshout (zonder voedselbedeling) door hun OCMW's doorverwezen worden naar De Toevlucht.
Op 4 december 2023 ging het Vast Bureau initieel akkoord om in te stappen in de voedselhub voor de herverdeling van voedseloverschotten en bijhorend lidmaatschap.
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de toetreding tot de voedselhub Foodsavers Kempen voor het lidmaatschap en de herverdeling van voedseloverschotten.
Raadslid Vicky Cools informeert of de medewerkers van het woonzorgcentrum, die niet in het bijzonder worden vermeld, hier ook onder vallen.
Voorzitter Maurice Van Hemelen beaamt dit.
Als werkgever zijn we verantwoordelijk voor welzijn op het werk en dienen we een beleid uit te werken om geweld, pesten en ongewenst seksueel gedrag op de werkvloer te voorkomen. Dit wil zeggen een beleid waarin zowel passende preventiemaatregelen voorkomen als maatregelen om grensoverschrijdend gedrag aan te pakken als het zich voordoet.
Codex over het welzijn op het werk.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het afsprakenkader ongewenst grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer goed.
Er wordt voorgesteld om volgende personeelsleden door de gemeenteraad te laten erkennen als plaatsvervanger van de algemeen directeur:
- Katrien Van Gemert, stafmedewerker;
- Kim Saliƫn, stafmedewerker;
- An Adriaenssen, stafmedewerker.
De algemeen directeur zal bij afwezigheid of verhindering uit deze erkende personeelsleden zelf een plaatsvervanger aanduiden.
Er wordt eveneens voorgesteld om volgend personeelslid door de gemeenteraad te laten erkennen als plaatsvervanger van de financieel directeur:
- Tom Weynants, expert boekhouding;
- Rudi Van Gyes, expert boekhouding.
De financieel directeur zal bij afwezigheid of verhindering de plaatsvervanger aanduiden.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art 166 en 587.
De raad voor maatschappelijk welzijn erkent Katrien Van Gemert, Kim Saliën en An Adriaenssen als mogelijke plaatsvervanger van de algemeen directeur. De algemeen directeur zal bij afwezigheid of verhindering uit deze personeelsleden zelf een plaatsvervanger aanduiden.
De raad voor maatschappelijk welzijn erkent Tom Weynants en Rudi Van Gyes als plaatsvervanger van de financieel directeur. De financieel directeur zal bij afwezigheid of verhindering de plaatsvervanger aanduiden.
Voorzitter Maurice Van Hemelen stelt voor om dit agendapunt samen met het AMJP van de gemeente te behandelen.
De raad stemt hiermee in.
//