Op grondgebied Westerlo zijn twee soorten voedselbedeling actief:
Na overleg met De Toevlucht vzw is gebleken dat zij vragende partij zijn om in te stappen in het aanbod van Foodsavers omtrent het lidmaatschap en de herverdeling van voedseloverschotten. Wekelijks halen zij zo'n 500 à 600 kg aan overschotten op die zij zelf niet eenvoudig kunnen verwerven via andere kanalen. Anderzijds is de samenwerking met Foodsavers voor hen ook een meerwaarde in die zin dat als zij zelf een grote schenking krijgen die zij op korte termijn niet verdeeld krijgen, dit kunnen laten herverdelen door Foodsavers. Er is een goede samenwerking en verhouding tussen vraag en aanbod. Het aanbod van Foodsavers wat betreft FEAD (zowel de stockage en handling als de levering) zijn geen meerwaarde voor De Toevlucht vzw aangezien dit door hun grotere achterliggende organisatie wordt verdeeld. Ook voor OCMW Westerlo is dit geen meerwaarde aangezien er met een specifieke webtoepassing wordt gewerkt waarbij Foodsavers geen toegang heeft. Het zou een administratieve meerlast zijn indien Foodsavers tussenpersoon is.
Indien een gemeente geen voedselbedeling heeft op het eigen grondgebied en daarvoor samenwerkt met een buurgemeente, wordt dit ook beschouwd als deelname aan de herverdeling van voedseloverschotten. Om de hoeveelheid herverdeelde voeding vanuit de centrale gemeente toe te wijzen aan de andere gemeenten, wordt verder overleg gepleegd in de loop van 2024. Dit is van toepassing in onze regio waarbij Westerlo de centrale gemeente is en inwoners van Herselt (inmiddels met een eigen voedselbedeling) en Hulshout (zonder voedselbedeling) door hun OCMW's doorverwezen worden naar De Toevlucht.
Op 4 december 2023 ging het Vast Bureau initieel akkoord om in te stappen in de voedselhub voor de herverdeling van voedseloverschotten en bijhorend lidmaatschap.
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de toetreding tot de voedselhub Foodsavers Kempen voor het lidmaatschap en de herverdeling van voedseloverschotten.