De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 19 juni 2023 worden goedgekeurd.
Artikel 20. Bevoegdheden - Statuten AGB Westerlo:
Telkens indien de gemeenteraad hem daartoe verzoekt, brengt de raad van bestuur verslag uit over alle of sommige activiteiten van het bedrijf en minstens eenmaal per jaar.
De gemeenteraad neemt kennis van de genomen beslissingen van de raad van bestuur van het AGB Westerlo over de periode 2022.
De gemeenteraad keurt de wijzingen aan artikel 4 van de statuten van Cipal (agendapunten 1 en 2 van de vergadering: wijziging maatschappelijke doelstellingen van Cipal) goed.
De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan artikel 5 van de statuten van Cipal (agendapunt 3 van de vergadering: verplaatsing van de zetel van Cipal) goed.
De gemeenteraad keurt de overige wijzingen aan de statuten van Cipal overeenkomstig voormeld ontwerp van statutenwijziging (agendapunten 4 tot en met 61 van de vergadering: andere wijzigingen aan de statuten overeenkomstig het aan de deelnemers verstuurde ontwerp) goed.
De gemeenteraad keurt het voorstel tot wijziging aan het opschrift van de statuten van Cipal om deze in overeenstemming te brengen met de genomen besluiten (agendapunt 62 van de vergadering) goed.
De gemeenteraad keurt het voorstel tot het verlenen van machten tot uitvoering van de genomen besluiten (agendapunt 63 van de vergadering) goed.
De vertegenwoordiger van de gemeenteraad wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van Cipal van 12 oktober 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze buitengewone algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze buitengewone algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeenteraad gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
Overeenkomstig art. 21 van de statuten van Woonmaatschappij LeefGoed BV, wordt voorzien in een wooncomité en een bouwcomité voor de regio Neteland en in een wooncomité en een bouwcomité voor de regio Zuiderkempen. Gemeente Westerlo heeft recht op 1 lid in het wooncomité en 1 lid in het bouwcomité voor de regio Zuiderkempen. Zoals afgesproken in de CKB op 14 september 2021 wordt de schepen bevoegd voor welzijn voorgedragen als kandidaat-lid voor het wooncomité. De schepen voor ruimtelijke ordening wordt voorgedragen als kandidaat-lid voor het bouwcomité.
De gemeenteraad beslist schepen van welzijn Paul Helsen voor te dragen als kandidaat-lid voor het wooncomité voor de regio Zuiderkempen van Woonmaatschappij LeefGoed BV.
De gemeenteraad beslist schepen van ruimtelijke ordening Tinne Wyts voor te dragen als kandidaat-lid voor het bouwcomité voor de regio Zuiderkempen van Woonmaatschappij LeefGoed BV.
Diverse interne diensten, zoals o.a. het technisch centrum, de dienst ICT en aankopen en contracten, zijn vragende partij om toe te treden tot TMSV omwille van volgende argumenten:
Het MAT besprak op 20 april 2023 het voorstel tot toetreding en gaf gunstig advies. Een overzicht van mogelijke afnames van raamovereenkomsten van TMSV door interne diensten is als bijlage toegevoegd.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen
Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
De gemeenteraad keurt de toetreding goed tot de "Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services", afgekort tot "TMVS" met ondernemingsnummer BE 0692.624.441 met ingang van 1 oktober 2023. Dit volgens de modaliteiten vastgelegd in de statuten van TMVS en volgens het toetredingsdossier dat als bijlage aan onderhavig besluit wordt toegevoegd.
De gemeenteraad beslist om schepen Filip Verrezen voor te dragen als lid voor de Algemene vergadering van TMVS en burgemeester Guy Van Hirtum als plaatsvervangend lid van de Algemene vergadering van TMVS.
De toetreding tot TMVS concretiseert zich middels een kapitaalsinbreng, waartegenover aandelen staan. Het aantal aandelen wordt vastgelegd op basis van het aantal inwoners, concreet 1 TMVS-aandeel per volledig vijfduizendtal, met een minimum van 1 TMVS-aandeel (nominale waarde: 1 000 euro, voor één vierde te volstorten).
De kostprijs van de toetreding bedraagt voor gemeente Westerlo 1250,00 euro. Het nodige budget zal voorzien worden op het investeringsbudget 2023 onder een nieuwe Actie die via een aanpassing van het meerjarenplan zal gerealiseerd worden. Het nodige budget wordt verschoven vanuit R000850.
De gemeenteraad beslist om het toetredingsdossier te ondertekenen en dit gezamenlijk met onderhavige beslissing mee te delen aan TMSV.
De dienst ICT adviseert een deelname aan het raamcontract zodat onze medewerkers beter leren omgaan met phishing berichten. Die tool werkt met periodieke campagnes - vier per jaar - op maat van onze organisatie en coacht elke medewerker met gepersonaliseerde berichten, op zijn eigen, aangepast niveau. De tool geeft concrete tips om phishing beter en sneller te herkennen en voorziet ook korte trainingsvideo's. Phishingberichten zijn een wijdverspreide tactiek van hackers om ongeoorloofd toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken.
Het softwareplatform is dan ook een uiterst zinvolle uitbreiding van de interne trainingen.
De tool is van de firma KnowBe4 en wordt via een raamcontract aangeboden door Welzijnszorg Kempen. Hun veiligheidsconsulenten zorgen voor concrete begeleiding per bestuur en coördinatie over meerdere gemeenten heen.
De dienst ICT raamt het aantal benodigde licenties op 255 verspreid over een duurtijd van 3 jaar. De kost is 11,10 euro excl btw per gebruiker. Het nodige budget is beschikbaar via het exploitatiebudget van het betreffende dienstjaar.
Procedure
Op 22 maart 2023 heeft de raad van bestuur van Welzijnszorg Kempen het raamcontract met betrekking tot de groepsaankoop voor het gebruik van een "Security Awareness and Training tool” gegund aan Van Roey Automations NV, Steenweg op Antwerpen 101 te 2300 Turnhout, tegen het nagerekende offertebedrag van 200 413,87 eur exl btw of 242 500,78 euro incl btw, op basis van de in de offerte opgegeven eenheidsprijzen en de vermoedelijke hoeveelheden zoals vermeld in de inventaris.
Voor Gemeente Westerlo bedraagt het gunningsbedrag 3 425,93 euro incl btw/jaar.
Gemeente Westerlo wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde groepsaankoop van aankoopcentrale Welzijnszorg Kempen met het oog op contractsluiting met de gekozen opdrachtnemer.
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur, is de gemeenteraad bevoegd om te beslissen over de toetreding tot de aankoopcentrale. Rekening houdend met de dringende vraag vanuit de dienst ICT, werd de principiële toetreding tot de aankoopcentrale reeds voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen van 10 juli 2023. Deze principiële goedkeuring wordt nu ter bekrachtiging voorgelegd op de raad.
*De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 2, 6°a en 7°b en artikel 47§2;
*Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;
*De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;
*Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;
*Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
De gemeenteraad bekrachtigt de toetreding van Gemeente Westerlo tot de aankoopcentrale van Welzijnszorg Kempen aangaande het raamcontract "Gebruik van Security Awareness and Training Tool". De opdracht is geldig vanaf sluiting voor een periode van 3 jaar.
Welzijnszorg Kempen wordt van deze beslissing in kennis gesteld.
De personeelsdienst maakt reeds gebruik van enkele van voorgenoemde overeenkomsten. Zij wensen ook in de toekomst gebruik te maken van bijkomende raamovereenkomsten. Onderstaand een overzicht van huidige/toekomstige opdrachten:
De personeelsdienst is vragende partij om gebruik te maken van aankoopcentrale Poolstok aangaande bovenvermelde overeenkomsten omwille van volgende redenen:
Gemeente Westerlo wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten raamovereenkomsten van Poolstok.
De wet van l7 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen
De gemeenteraad neemt kennis van onderstaande gegunde raamovereenkomsten van aankoopcentrale Poolstok;
De gemeenteraad treedt toe tot aankoopcentrale Poolstok aangaande voorgenoemde raamovereenkomsten.
De toetreding verloopt in de zin van artikel 2, 6°a en 7°b van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, waarbij Poolstok optreedt voor zijn vennoten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
Het college van burgemeester en schepenen is belast met de verdere uitvoering in kader van de overeenkomsten.
Op 7 juli 2023 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop ‘Raamovereenkomst uitvoeren van diensten inzake EPC verslaggeving’ voor de percelen 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10 en 11 gegund aan en bij mededeling van 28 juli 2023 gesloten met Remac, Weverstraat 13 te 9950 Lievegem en voor perceel 12 gegund aan en bij mededeling van 28 juli 2023 gesloten met HOME 2B, Dieperstraat 106 te 2230 Herselt.
Gemeente Westerlo valt onder perceel 8 (Herselt, Hulshout, Westerlo, PZ Zuiderkempen). Alle gemeentelijke gebouwen worden in de loop van 2023-2024 voorzien van een EPC attest. Uitzonderlijk zouden na 2024 nog EPC attesten moeten worden opgevraagd.Tot op heden is geen apart budget voorzien voor EPC verslaggeving. Om tegemoet te komen aan de reglementering hieromtrent zal bij de aanpassing van het meerjarenplan voor de EPC verslaggeving budget voorzien worden voor de dienst Patrimonium.
De gemeente wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.
Gelet op basis van het Decreet Lokaal Bestuur, is de gemeenteraad voor deze opdracht bevoegd om te beslissen over de toetreding tot de aankoopcentrale.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 §2 van bovenvermelde wet.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
Het Decreet Lokaal Bestuur van 7 december 2018 en latere wijzigingen.
De gemeenteraad beslist toe te treden tot de groepsaankoop ‘Raamovereenkomst uitvoeren van diensten inzake EPC verslaggeving’, gevoerd door de intergemeentelijke aankoopdienst (IAD) van IOK.
Op 7 juli 2023 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop ‘raamovereenkomst uitvoeren van diensten inzake EPC verslaggeving’ voor de percelen 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10 en 11 gegund aan en bij mededeling van 28 juli 2023 gesloten met Remac, Weverstraat 13 te 9950 Lievegem en voor perceel 12 gegund aan en bij mededeling van 28 juli 2023 gesloten met HOME 2B, Dieperstraat 106 te 2230 Herselt.
De gemeente Westerlo valt onder perceel 8 (Herselt, Hulshout, Westerlo, PZ Zuiderkempen).
De toetreding verloopt in de zin van artikel 2, 6°a en 7°b van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, waarbij de dienstverlenende vereniging IOK optreedt voor de leden van de Intergemeentelijke Aankoopdienst (IAD). Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 §2 van bovenvermelde wet.
De Intergemeentelijke Aankoopdienst van IOK wordt in kennis gesteld van dit besluit.
De kosten van de opdracht dienen verrekend te worden op het exploitatiebudget van het betreffende jaar onder Actie000159 en Actie 000256. Tot op heden is geen apart budget voorzien voor EPC verslaggeving. Om tegemoet te komen aan de reglementering hieromtrent zal bij de aanpassing van het meerjarenplan voor de EPC verslaggeving budget gevraagd worden voor de dienst Patrimonium.
In het algemeen belang is het aangewezen om de asfalterings- en rioleringswerken samen te voegen.
Pidpa stelde een samenwerkingsovereenkomst op met ref. 'Project K-23-026' waarbij Pidpa wordt aangeduid als bouwheer om in gezamenlijke naam, bij de gunning en de uitvoering van de gezamenlijke opdracht op te treden. In voorgenoemde samenwerkingsovereenkomst wordt uiteengezet hoe de organisatie van de opdracht praktisch verloop vanaf aanstelling ontwerper tot definitieve oplevering van de werken.
Bij Pidpa is dit project gekend onder dossier nummers K-23-026 (Weg- en rioleringswerken in Stippelberg).
De opdracht van het studiebureau evenals de uitvoering van de werken wordt uitgevoerd deels voor rekening van de gemeente, deels voor rekening van Pidpa. Iedere entiteit is verantwoordelijk voor het tijdig betalen van zijn aandeel in de kosten.
Voorafgaand aan de aanbesteding dient de samenwerkingsovereenkomst te worden goedgekeurd.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst, opgesteld door de rioolbeheerder Pidpa, voor de gezamenlijke uitvoering van de wegen- en rioleringswerken in Stippelberg waarbij Pidpa zal optreden als opdrachtgevend bestuur voor het project met dossiernummer K-23-026.
De algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad worden gemachtigd om deze samenwerkingsovereenkomst met ref. 'Project K-23-026' te ondertekenen.
Een afschrift van dit besluit wordt voor kennisgeving en voor verder gevolg overgemaakt aan Pidpa.
De overeenkomst bevat een onderhoudsplan voor de technische installaties in de gebouwen van gemeentebestuur Westerlo. Het rapport geeft een overzicht waarom onderhoud noodzakelijk is en welke types onderhoud aangeboden worden op de technische installaties in de door de gemeente geselecteerde gebouwen.
De voordelen van het uitvoeren van onderhoud met de juiste frequentie op technische installaties in gebouwen zijn bij hoofdzaak;
De dienst projectbeheer, patrimonium en milieu zijn vragende partij om de overeenkomst te sluiten om zo een optimale energiebeheersing te kunnen realiseren.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
De wet betreffende overheidsopdrachten van 17 juni 2016, meer bepaald artikel 2, 6°a en 7°b van de wet van 17 juni 2016 waarbij de DNB zal optreden als aankoopcentrale in die zin dat ze overheidsopdrachten of raamovereenkomsten met betrekking tot werken, leveringen of diensten plaatst die bestemd zijn voor andere aanbestedende entiteiten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de specifieke onderhoudsovereenkomst met Iveka, opdracht houdende vereniging/coöperatieve intercommunale vereniging - afgekort distributienetbeheerder DNB-, Koningin Elisabethlei 38, 2300 Turnhout met het oog op een optimale energiebeheersing. De DNB zal in naam en voor rekening van het bestuur het onderhoud uitvoeren van de installaties zoals beschreven in het onderhoudsplan.
De specifieke onderhoudsovereenkomst heeft als referentienummer WEST-G-RC-23-23-058. De overeenkomst wordt gesloten voor een duur van 2 jaar. De startdatum wordt door de DNB bepaald na ondertekening van de overeenkomst in onderling overleg met het bestuur.
De onderhoudsovereenkomst geldt in uitvoering van de kaderovereenkomst met referentienummer WEST-G-RC-20-20-001
gesloten tussen het gemeentebestuur en de DNB op 2 maart 2020.
De voorzitter van de gemeenteraad en algemeen directeur worden gemachtigd om de onderhoudsovereenkomst met ref. WEST-G-RC-23-23-058 te ondertekenen.
De geraamde kostprijs bedraagt 31.957,67 euro excl. btw op jaarbasis (diverse btw percentages zijn van toepassing afhankelijk van het gebruik van het gebouw). De totale kostprijs voor de duur van 2 jaar wordt geraamd op 63.915,34 euro excl. btw.
Dit betreft de abonnementskost. Bijkomend zijn er prijzen voor het verhelpen van defecten/pannes/storingen opgenomen in de overeenkomst. Bijkomende vastleggingen dienen te gebeuren volgens noodwendigheden van het bestuur, rekening houdend met het beschikbaar budget op desbetreffende raming.
De kostprijs dient verrekend te worden op diverse ramingen onder exploitatiebudget 2023-2025.
Een afschrift van dit besluit, samen met de ondertekende overeenkomst, wordt voor kennisgeving en voor verder gevolg overgemaakt aan de bevoegde diensten.
De meerjarenplannen en de wijzigingen van een kerkfabriek zijn onderworpen aan de goedkeuring van de gemeenteraad. De gemeenteraad spreekt zich uit over de goedkeuring binnen een termijn van honderd dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het advies van het erkend representatief orgaan bij de gemeenteoverheid.
De gemeenteraad spreekt zich over de budgetwijziging van een kerkfabriek uit binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van de budgetwijziging bij de gemeenteoverheid.
De gemeenteraad is bevoegd voor het toekennen van toelagen.
De gemeenteraad keurt de budgetwijziging 2023 van de kerkfabriek O.L.V. ten Hemel Opgenomen Voortkapel goed.
De gemeenteraad keurt de meerjarenplanwijziging 2020-2025 van de kerkfabriek O.L.V. ten Hemel Opgenomen Voortkapel goed.
Wat betreft de verhoogde exploitatietoelage voor 2023: de bijkomende 1.710,00 euro zal opgenomen worden in de aanpassing van het meerjarenplan van de gemeente en kan pas na goedkeuring door de gemeenteraad (in december) uitbetaald worden.
Wat betreft de verhoogde exploitatietoelage voor 2024: de bijkomende 471,00 euro zal opgenomen worden in de aanpassing van het meerjarenplan van de gemeente, dus ook onder voorbehoud van goedkeuring. Het budget 2024 van de kerkfabriek kan pas na ontvangst voorgelegd worden aan de gemeenteraad.
Dit besluit zal ingediend worden via het Loket lokaal bestuur Vlaanderen en via Religiopoint.
Raadslid Frans De Cock merkt op dat er wel enkele aankopen van onroerende goederen nieuw zijn opgenomen in de aanpassing. Een groot pakket aan investeringen staan dan ook op de agenda voor volgend jaar. Het managementteam maakt melding dat er ook geld moet voorzien worden voor de exploitatie van deze aankopen. Raadslid De Cock vraagt of er wat meer uitleg kan gegeven worden bij de extra aankopen aan de Reflex-site, wat toelichting gegeven bij de schrapping van niet dringende investeringen en toelichting bij de opmerking van het managementteam in functie van wat er aan exploitatie dient voorzien te worden. Hij zegt dat investeringen zeker mogen gebeuren, maar oppert dat het vat niet ineens dient geledigd te worden. Verder vraagt hij wanneer er een nota komt met de lange termijn visie naar patrimoniumbeheer. Hij zegt wel te kunnen leven met de wijzigingen, al had hij liever gehad dat alle betonwegen zouden overlaagd worden. Tot slot verwijst raadslid Frans De Cock naar de omzendbrieven in verband met de gevraagde voorzichtigheid in het jaar voor de verkiezingen, evenals de omzendbrief in verband met overheidsinformatie.
Raadslid Bert Wellens zegt dat hij de vraag in verband met de extra gronden aan de Reflex-site ook gesteld heeft tijdens de raadscommissie.
Schepen Filip Verrezen antwoordt dat hij kort was in zijn antwoord tijdens de commissie, omdat er best discreet gebleven wordt wanneer de gemeente nog volop in onderhandeling is. De raadsleden blijven niet verstoken van informatie, aangezien die opgenomen is in de documentatie. De gemeente wenst tijdig kredieten te voorzien, als goede huisvader, in functie van de verdere ontwikkeling aan de Reflex-site. Wat de tussenkomst van raadslid De Cock betreft, zegt schepen Filip Verrezen het vreemd te vinden dat de oppositie aangeeft dat er wat veel hooi op de vork wordt genomen. Hij zegt dat er niet werd stil gezeten, er werd hard gewerkt op heel wat diverse beleidsterreinen. De niet dringende investeringen zijn ruim aan bod gekomen tijdens de vorige commissie. Schepen Verrezen zegt ten stelligste te willen afstrijden dat er geen visie rond patrimonium zou zijn. Er is nog nooit zo veel geïnvesteerd in het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen. Er worden maandelijks BEM-meetings georganiseerd. Dat gaat over verwarmingsinstallaties, beglazing, nieuwe daken, zonnepanelen, en zo meer. Wat de brieven van de minister betreft, antwoordt schepen Verrezen, zijn we in het jaar 2023.
Raadslid Frans De Cock verwijst in verband met zijn opmerkingen naar de teksten in de documentatie en zegt wel zelf op te zoeken in verband met de geschrapte investeringen en zegt enkel gezegd te hebben dat we ons bewust moeten zijn van de omzendbrieven.
De raad gaat over tot stemming.
De lokale besturen die de beleids- en beheerscyclus toepassen, hebben in 2019 een meerjarenplan opgemaakt voor de periode 2020-2025. Dat meerjarenplan vormde de basis voor het beleid tot 2025. Het bevat de te bereiken resultaten of effecten en de acties en actieplannen die het bestuur daarvoor zal uitvoeren. Op financieel vlak bevat het de ramingen van de verwachte opbrengsten en uitgaven voor de periode 2020-2025.
De goedkeuring van de aanpassing van het meerjarenplan van het deel OCMW behoort tot de voorbehouden bevoegdheden van de gemeenteraad, alsook de vaststelling van het eigen deel.
Het initiële meerjarenplan werd de vorige jaren reeds bijgestuurd door interne verschuivingen, bijkomende of weggevallen uitgaven en ontvangsten. Vorig jaar werd er tevens een boekjaar 2026 toegevoegd.
Omwille van verscheidene besluiten en maatregelen vanwege het bestuur, welke men nog dit jaar wenst door te voeren of uit te werken, is er nu reeds een aanpassing van het laatste meerjarenplan doorgevoerd. Tevens werd het resultaat van het laatst afgelopen boekjaar, 2022, verwerkt.
Al deze wijzigingen komen tot uiting in een nieuwe aanpassing van het meerjarenplan 2020-2026 versie kredieten 2023.
De bespreking van het aangepaste meerjarenplan is meteen ook een ideale gelegenheid om op een coherente manier naar de raad terug te koppelen over het geheel van maatregelen die het bestuur genomen of gepland heeft en over de impact op het financieel evenwicht.
Bij deze tussentijdse aanpassing van het meerjarenplan werd ook een managementadvies opgenomen. De adviezen en inzichten van het MAT zijn terug te vinden in de bundel van de AMJP op pagina 5.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen.
Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 o.a.:
Artikel 41.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
3° het vaststellen van de beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, vermeld in artikel 249;
Artikel 249.
De beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vormen een geïntegreerd geheel.
§3. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief te zijn vastgesteld.
OK
De gemeenteraad stelt het deel van de gemeente in het aangepast meerjarenplan 2020-2026 versie kredieten 2023 vast.
De gemeenteraad keurt het deel van het OCMW in het aangepast meerjarenplan 2020-2026 versie kredieten 2023 goed.
Door voorgaande wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
Een borgstelling is een administratieve rechtshandeling die gemotiveerd dient te worden.
Een borgstelling heeft geen onmiddellijke impact op de thesaurie van de gemeente en weegt ook niet op de financiële evenwichten in het meerjarenplan. Verder wordt er verwacht dat de aankoop van dit onroerend goed bijkomende ontvangsten zal kunnen genereren voor de kerkfabriek waardoor de afhankelijkheid van gemeentelijke toelagen zou verkleinen.
Door zich borg te stellen, neemt de gemeente, de door kerkfabriek aangegane financiële verbintenissen over indien deze ze zelf niet nakomt. Een borgstelling wordt als een ernstige verbintenis beschouwd, en mag dus niet ondoordacht verleend worden.
De borgstelling heeft betrekking op een lening (krediet). Door zich borg te stellen, verbindt de gemeente, er zich tegenover een financiële instelling (de schuldeiser) toe om, in het geval diens schuldenaar na vervaldag zijn verplichtingen niet is nagekomen, de verschuldigde sommen (kapitaal, intresten en kosten van laattijdige betaling of andere kosten verbonden aan het krediet) te betalen aan de betrokken financiële instelling.
De meeste kredietovereenkomsten voorzien een clausule waarbij de openstaande hoofdsom integraal en onmiddellijk opeisbaar wordt op het ogenblik dat de schuldeiser zijn betalingsverplichting niet is nagekomen. Door het geven van een waarborg kan de kredietinstelling in dergelijk geval de volledige openstaande hoofdsom onmiddellijk terugvorderen van de gemeente. Er zijn dus mogelijke budgettaire implicaties. Bovendien kan niet steeds het risico op uitwinning ingeschat worden.
Om deze risico's te beperken wordt aanbevolen om geen afstand te doen van het voorrecht van uitwinning en om geen hoofdelijke borgstelling te verlenen.
Indien een overheidsinstelling een lening waarborgt, dan bekomt de begunstigde een lagere financieringskost en zal de kerkfabriek een gunstigere rentevoet kunnen bedingen. Kredietinstellingen moeten zich immers kapitaliseren in functie van de risicowaarde van hun handelsportefeuille (de zgn. ‘cooke’-ratio). Hoe groter de risicowaarde, hoe meer eigen vermogen de kredietinstellingen moeten aanhouden, derhalve, hoe groter hun financieringskost. Teneinde het risico van hun vorderingen zo laag mogelijk te houden, dringen kredietinstellingen erop aan om bij voorkeur borgstellingen van overheden te bekomen. Immers een krediet dat door een overheid wordt gewaarborgd, wordt als een veel lager risico ingeschat.
Anderzijds kunnen financiële instellingen, bij het beoordelen van de kredietwaardigheid van een openbaar bestuur, ook rekening houden met de balansrubriek “Niet in de balans opgenomen rechten en verplichtingen”, waaronder de verleende waarborgen vallen. Een verzwaring van de verbintenissen opgenomen onder deze rubriek kan derhalve een negatief effect hebben op de rentevoet die de gemeente zal betalen op leningen die ze zelf bij kredietinstellingen aangaat. Het verstrekken van waarborgen houdt ook hier potentieel budgettaire implicaties in.
Om dit laatste risico in te dekken kan de gemeente een hypotheek of hypothecair mandaat nemen om onroerende goederen van de kerkfabriek zodat de rechten en plichten in evenwicht blijven, maar gelet op het beperkte bedrag van de lening kan ook geoordeeld worden dat dit minder opportuun is rekening houden met de kost van een hypotheek. Echter zou dan het voorrecht van uitwinning behouden dienen te blijven en zou de gemeente een gewone en dus geen hoofdelijke borgstelling mogen verlenen.
Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen
Burgerlijk wetboek van 21 maart 1804 en meer bepaald titel XIV Borgtocht
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
De gemeente gaat principieel akkoord om zich borg te stellen voor de lening die de kerkfabriek O.L.V. ten Hemel Opgenomen Voortkapel wenst aan te gaan voor de aankoop van twee appartementen. De gemeenteraad legt hierbij volgende voorwaarden op:
Indien de waarborg betrekking heeft op een actief, dan zal de looptijd van de waarborg nooit de economische levensduur van het onderliggend actief overschrijden.
De begunstigde derde dient de aangekochte vaste activa in goede staat te houden en voldoende te verzekeren.
Naarmate de terugbetaling van de lening (krediet) vordert, dient het nominaal gewaarborgde bedrag van de borgstelling op evenredige wijze af te nemen waardoor het percentage dat wordt gewaarborgd door de tijd heen gelijk blijft.
Binnen de financiële instelling dient men eerst de wettelijke voorziene procedure van aanmaning en ingebrekestelling te volgen alvorens, ingeval van wanbetaling door de krekfabriek, het gemeentebestuur zal aangesproken worden in het kader van de borgstelling.
De borgstelling dient uitdrukkelijk te worden verbonden aan één bepaalde lening (krediet) en desgevallend één bepaald actief.
Er kan geen hoofdelijkheid bedongen worden. Hoofdelijkheid houdt het keuzerecht in voor de schuldeiser, in casu de kredietgever over de vraag wie in betaling wordt aangesproken.
Er zal niet worden verzaakt aan het voorrecht van uitwinning.
Er zal niet worden verzaakt aan de uitoefening van het regresrecht.
Het voorwerp van de borgstelling dient duidelijk omschreven en afgebakend te worden. Hierbij dienst steeds een onderscheid te worden gemaakt tussen kapitaal, intresten en eventueel bijkomende kosten (bijvoorbeeld uitwinningskosten). Buiten de terugbetalingen van alle bedragen die door de kredietnemer verschuldigd zouden zijn ten gevolge van het krediet wat betreft zowel het kapitaal als de intresten, de reserveringscommissie, de onkosten en bijhorigheden mag het afleveren van de borgstelling door de gemeente aan de bankinstelling, waarbij de kerkfabriek haar lening heeft aangegaan, geen andere verbintenissen inhouden.
Er kan enkel worden ingegaan op een vraag tot borgstelling (persoonlijke zekerheid) en meer specifiek een gewone borgstelling (de schuldeiser dient zijn aanspraken eerst te doen gelden lastens de schuldenaar. Pas wanneer dit niet mogelijk blijkt wordt subsidiair de borgaangesproken) in de vorm van een borgtocht. In géén geval verleent de gemeente zakelijke zekerheden.
De gemeente kan niet verplicht worden door de bankinstelling om één of andere vorm van subsidie ter beschikking te stellen aan de kerkfabriek teneinde de betaling van de kapitaal- en intrestaflossingen te kunnen garanderen.
De kerkfabriek kan dit principieel akkoord meenemen in de marktbevraging voor het krediet.
Vervolgens bezorgt de aanvrager aan de gemeente een kopie van het ontwerp van de kredietovereenkomst en een kopie van de algemene voorwaarden van de kredietinstelling aan het college van burgemeester en schepenen.
De aanvraag zal uiteindelijk voor goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraad.
Argumentatie
Het bestaande academiereglement Academie Beeldende Kunst Westerlo, goedgekeurd door de gemeenteraad van 19 september 2022 wordt opgeheven bij de inwerkingtreding van dit academiereglement.
Het hierbij gevoegde academiereglement wordt goedgekeurd.
Het academiereglement wordt bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging ter beschikking gesteld (op papier of via elektronische drager) aan de meerderjarige leerling en de ouders van de minderjarige leerling, die ondertekenen voor akkoord.
Het academiereglement treedt in werking op 1 september 2023.
De gemeenteraad mandateert het college van burgemeester en schepenen om de afsprakennota van de Academie Beeldende Kunst Westerlo te actualiseren en goed te keuren.
Advies
Er is een akkoord van 26 juni 2023 met de vakbonden in het afzonderlijk bijzonder comité (protocol 23/08) over het ontwerp arbeidsreglement 'Academie voor Beeldende Kunst Westerlo'.
Het bestaande arbeidsreglement "Academie voor Beeldende Kunst Westerlo" vastgesteld door de gemeenteraad op 19 september 2022 wordt opgeheven.
De gemeenteraad keurt het aangepaste arbeidsreglement "Academie voor Beeldende Kunst Westerlo" goed zoals aangegeven in de bijlage bij dit raadsbesluit.
De gemeenteraad gaat akkoord met de bijkomende inrichting van 6 uren leraar vierde graad (in het kader van de aanwending van het werkingsbudget voor aanwerving personeel) voor het schooljaar 2023 - 2024 voor de Academie Beeldende Kunst Westerlo om zo het aanbod in de 4e graad te vergroten.
De gemeenteraad gaat akkoord met de inrichting van 11 lestijden administratief medewerker (in het kader van de aanwending van het werkingsbudget voor aanwerving van personeel) voor het schooljaar 2023-2024 in de Academie Beeldende Kunst Westerlo.
Schepen Filip Verrezen geeft toelichting bij het agendapunt en de nieuwe samenwerkingsovereenkomst.
Tot op heden beoogde de samenwerkingsovereenkomst met de Bosgroep vooral het sensibiliseren en ondersteunen van de boseigenaars om hun bossen op een duurzame manier te beheren volgens een natuurbeerplan.
Bovendien heeft de Bosgroep samen met andere partners toegankelijkheidsregelingen opgesteld als basis voor een toeristisch recreatief netwerk. Omwille van gewijzigde wetgeving en om een meer effectieve en efficiënte aanpak te bekomen werden alle toegankelijkheidsregelingen van de Bosgroep ZK gebundeld tot één geïntegreerde regeling voor een totale opp van 880 ha, 117 speelzones en 111 km paden in de Zuiderkempen.
De vernieuwde samenwerkingsovereenkomst legt dus ook de nadruk op de toegankelijkheid van bossen naast het verderzetten van een klimaatslim bosbeheer.
De Bosgroep wil de samenwerking met de gemeenten vernieuwen omdat:
Door de verschuiving van de focus op het ontwikkelen van gezonde evenwichtige bossen naar veilige en verzorgde toegankelijke bossen stijgen de kosten voor opvolging, optimalisatie en inrichting. De Bosgroep investeert enerzijds in de ontwikkeling van natuurgerichte, multifunctionele en weerbare bossen met ondersteuning door de gemeente van 20 €/ha bos.
Anderzijds zal de Bosgroep de toegankelijkheid van bossen opvolgen (zwerfvuil en sluikstort opruimen, gevaarlijke bomen, overwoekering, sluipwegen, infrastructuur herstellen) en optimaliseren en nieuwe opengestelde bossen ontwikkelen, afgestemd op de noden van buurtbewoners en recreanten. Daarbij wordt gedacht aan minstens één speelbos per dorp, buurtbossen, en het verbinden van recreatieve netwerken. Voor deze verbintenis wordt een ondersteuning verwacht van 40 €/ha, zijnde 4865 €/jaar.
Momenteel geeft de gemeente Westerlo een ondersteuning van 5000 €/jaar en een bijdrage in het investeringsfonds van 2000 €/jaar met een totale jaarlijkse bijdrage van 7000 €. Met de nieuwe samenwerkingsovereenkomst zal de jaarlijkse bijdrage 9311 € bedragen.
De extra financiële ondersteuning van de gemeente laat de bosgroep toe om de dienstverlening naar de gemeenten te verbeteren en eveneens nieuwe uitdagingen aan te gaan (instandhoudingsdoelstellingen, certificering van hout...).
Het bosdecreet en uitvoeringsbesluiten
Het natuurdecreet en uitvoeringsbesluiten
Het gemeentelijk klimaatactieplan
De raad hecht goedkeuring aan de nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen de Bosgroep Zuiderkempen en de gemeente Westerlo. De gemeente Westerlo zal vanaf 2024 jaarlijks 4446 € bijdragen voor klimaatslim bosbeheer en 4865 € voor de toegankelijkheid van de bossen in de gemeente zoals beschreven in de nieuwe samenwerkingsovereenkomst.
Raadslid Bert Wellens informeert vanaf waar het plaatselijk verkeer geldt in de Jagersweg.
Schepen Kristof Welters antwoordt dat dit geldt van Asberg tot Gooreinde, maar dat voor joggers plaatselijk verkeer geldt.
Door het nemen van deze verkeersmaatregelen zal de verkeersveiligheid en -leefbaarheid voor alle weggebruikers en in het bijzonder voor de zwakke weggebruikers, op bovenvermelde plaatsen verhogen.
De koninklijke besluiten van 16 maart 1968 en 1 december 1975 over de politie van het wegverkeer zijn van toepassing samen met het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 en het ministerieel rondschrijven van 7 mei 1999 over de plaatsing van de verkeerstekens. Wat betreft aanvullende reglementen, moet er sinds 1 mei 2019 voldaan worden aan de publicatie- en meldingsplicht overeenkomstig het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Hoofdstuk 1 ‘Verboden en beperkt verkeer’
Hoofdstuk 8 ‘Stilstaan en parkeren’
Hoofdstuk 9 ‘parkeerplaatsen’
Advies
waarbij de ontwerpen schoolreglement - infobrochure/afsprakennota van elke gemeentelijke basisschool in consensus werd aanvaard.
Argumentatie
In de bestaande schoolreglementen - infobrochures/afsprakennota's van de gemeentelijke basisscholen zijn verschillende artikels herschreven en aangepast. Nieuwe wettelijke aanpassingen en/of aanvullingen zijn o.a.:
Het model schoolreglement van OVSG diende als uitgangspunt. Het huidig ontwerp is besproken met de directeurs van de drie gemeentelijke basisscholen en overlegd binnen de schoolraden.
De bestaande schoolreglementen samen met de infobochures-afsprakennota’s van de gemeentelijke basisscholen Westerlo, goedgekeurd door de gemeenteraad van 19 september 2022 worden opgeheven.
De gemeenteraad keurt de aangepaste schoolreglementen samen met de infobrochures-afsprakennota’s goed van de
De schoolreglementen samen met de infobrochures-afsprakennota’s van de gemeentelijke basisscholen van Westerlo worden bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld (op papier of via elektronische drager) aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.
Argumentatie
Advies
Er is een akkoord van 26 juni 2023 met de vakbonden in het afzonderlijk bijzonder comité (protocol 23/05) over het ontwerp arbeidsreglement 'Gemeentelijke basisscholen Westerlo'.
Het bestaande arbeidsreglement vastgesteld door de gemeenteraad op 21 maart 2022 wordt opgeheven.
De gemeenteraad keurt het arbeidsreglement 'Gemeentelijke basisscholen Westerlo' - Heultje, Oevel en Voortkapel goed zoals aangegeven in de bijlage bij dit raadsbesluit.
Burgemeester Guy Van Hirtum geeft toelichting bij het agendapunt en dat het schepencollege heeft aangegeven dat de gemeente haar verantwoordelijkheid wil opnemen, in de zin van ontzorging voor de eigenaars, en de gronden wil aankopen volgens de waarde van het schattingsverslag.
Raadslid Frans De Cock zegt geen bezwaar te hebben tegen de aankoop, als de mensen dat willen verkopen, maar dat hij heeft aangegeven dat de schattingen toch voor discussie vatbaar zijn. Raadslid De Cock zegt te vinden dat het gemeentebestuur, zonder dat zij hiervoor verantwoordelijkheid is, toch ruimer had mogen compenseren.
Als het lokaal bestuur eigenaar is van alle percelen gelegen op de voormalige stortsite kan zij een uniform beheer voeren en op deze manier blijven de privé eigenaars niet belast met de gebruiksadviezen, of met mogelijke beperkingen of extra kosten als gevolg daarvan. De aankoop van de stortpercelen in eigendom van de broers Verheyen is al een weloverwogen stap in de goede richting.
- artikel 41, Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - de gemeenteraad beslist over de aankoop van een onroerend goed.
De raad gaat akkoord om de 2 percelen, kadastraal gekend als 78A en 78B en in eigendom van Verheyen Frank en Verheyen Dirk, aan te kopen volgens de waarde van het schattingsverslag van 18.721 euro excl. notariskosten.
De aankoop gebeurt voor openbaar nut, namelijk een aangepast gebruik van de site binnen de huidige gewestplanbestemming, met een toegankelijkheid beperkt tot de paden en informatieborden over toegestane activiteiten.
Het dossier en de ontwerpakte, verleden voor notaris Marc Verlinden, worden goedgekeurd.
Een erfpachtovereenkomst geeft aan de Westelse verenigingen de zekerheid dat zij voor een langere periode (maximum 99 jaar) kunnen beschikken over de gronden en de gebouwen. Op deze manier ondersteunt de gemeente de Westelse verenigingen die op hun beurt kunnen voldoen aan de maatschappelijke behoeften van de plaatselijke gemeenschap.
Door het gebruik van erfpacht kunnen de lokale besturen dus positief bijdragen aan de maatschappelijke opgave en kunnen de verenigingen hun werking voor een lagere periode garanderen. Op deze manier vormt het gemeentelijk erfpachtrecht een win-win situatie voor beide partijen.
De gemeenteraad keurt het ontwerp van uitbreiding van de bestaande erfpachtovereenkomst, d.d. 15 juli 1996 tussen de gemeente Westerlo en vzw Blauwvoet, goed. De uitbreiding omvat de percelen kadastraal gekend als 4e afdeling, sectie A, perceelnummers 45A, 45B, 44A P en de verlenging van duur tot 1 september 2068 na deze periode bestaat de mogelijkheid om de overeenkomst nog éénmaal te verlengen rekening houden met de wettelijke bepalingen i.v.m. de maximum duur van erfpacht. Er wordt geen bijkomende retributie gevraagd.
De gemeenteraad verwijst het dossier en de ontwerpakte door naar de burgemeester die de definitieve akte zal verlijden.
Raadslid Bert Wellens vraagt of er al een nieuwe invulling is voor de pastorij en als dat niet het geval is, of deze woning dan wel dient aangekocht te worden.
Schepen Filip Verrezen antwoordt dat de gemeente het gebouw wel in eigendom wenst te houden. De intentie was er om een nieuwe bestemming te geven aan het gebouw, maar door de Oekraïne crisis kon dit gebouw gebruikt worden als noodwoning voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Bij het einde van de oorlog zal het zaak worden om hieraan een nieuwe bestemming te geven en zal de uitbreiding van de tuin wel een goede zaak zijn.
Raadslid Vic Van Bael merkt op dat de prijs wel aan de hoge kant is.
Gezien de woning niet vergund is en niet voldoet aan de elementaire kwaliteitseisen gaat de gemeente gaat deze woning aankopen met het oog op afbraak. Op deze manier kan de tuin van de pastorij vergroot worden en aan de huidige bewoner zal een geschikte woonplaats worden toegewezen.
- artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur - de gemeenteraad beslist over de aankoop van een onroerend goed.
De gemeenteraad keurt de aankoop van de woning gelegen naast de pastorij in Voortkapel, Ter Voort 136e, voor de aankoopprijs van 144.600 euro goed.
De aankoop gebeurt voor openbaar nut namelijk het vergroten van de tuin van de pastorij momenteel gebruikt voor opvang oekraïners.
Het dossier en de ontwerpakte, verleden voor notaris Lien Van Cauwenbergh, worden goedgekeurd.
Om het nieuwe wegtracé, inclusief de wegverharding, infrastructuurwerken, riolering en alle nutsleidingen, in het openbaar domein te kunnen opnemen, zoals bepaald in de verkavelingsvoorwaarden, dienen de percelen afdeling 3, sectie A(Z-P), nummers 349S4/delen, 349T4, 349R4, met een totale opgemeten oppervlakte van 23a 10ca, kosteloos overgedragen te worden aan de gemeente Westerlo na definitieve oplevering van de werken.
Dit is tot op heden nog niet gebeurd.
De gemeenteraad aanvaardt de kosteloze afstand van percelen grond gelegen Schietboomstraat, gekadastreerd afdeling 3, sectie A(Z-P) nummers 349S4/delen, 349T4 en 349R4, zijnde wegtracé inclusief wegverharding, infrastructuurwerken, riolering en alle nutsleidingen, met een totale opgemeten oppervlakte van 23a 10ca, zoals weergegeven (lot A, B, 349T4 en 349R4) op het opmetingsplan van 10 mei 2023, opgemaakt door landmeter-expert Stef Geukens te Geel.
Het dossier en de ontwerpakte, die wordt verleden voor Balans notarissen met zetel te Geel en antenne te Herentals, worden goedgekeurd.
De grond wordt opgenomen in het openbaar domein van de gemeente Westerlo.
In functie van het realiseren van vermeld goedgekeurd rooilijn- en onteigeningsplan werd bij de aanvraag van de verkavelingsvergunning op het verkavelingsplan de kosteloze afstand voorzien van een strook grond met een oppervlakte van 12a 10ca, deel van de percelen afdeling 1, sectie A, nummers 598C en 601B, zijnde lot 16, op het desbetreffend opmetingsplan. In de verkavelingsvergunning werd dan ook de voorwaarde opgelegd dat deze grondafstand dient te gebeuren alvorens één lot te vervreemden of te bebouwen en dus alvorens het verkoopbaarheidsattest kan worden afgeleverd.
Deze grond is dienstig ter realisatie van een rooilijn met een breedte van 10m ter hoogte van de Stijn Streuvelsstraat, overeenkomstig voormeld goedgekeurd rooilijn- en onteigeningsplan.
De gemeenteraad aanvaardt de kosteloze afstand van een strook grond gelegen op de hoek Stijn Streuvelsstraat - Nieuwebaan, afdeling 1, sectie A, delen van perceelnummers 601B en 598C, met een totale opgemeten oppervlakte van 12a 10ca, zoals weergegeven op het opmetingsplan opgemaakt door het landmeters- en expertisebureau De Groot & Celen te Westerlo, op 2 maart 2020, overeenkomstig het goedgekeurde rooilijn- en onteigeningsplan 'Stijn Streuvelsstraat'.
Het dossier en de ontwerpakte, die wordt verleden door het notariaat Muyshondt te Halle, worden goedgekeurd.
De kosteloze grondafstand geschiedt ter realisatie van een rooilijn met een breedte van 10m ter hoogte van de Stijn Streuvelsstraat en wordt opgenomen in het openbaar domein van de gemeente Westerlo.
In functie van het realiseren van vermeld goedgekeurd rooilijn- en onteigeningsplan werd bij de aanvraag van de verkavelingsvergunning op het verkavelingsplan de kosteloze afstand voorzien van een strook grond met een oppervlakte van 30ca, deel van het perceel afdeling 1, sectie A, nummer 595D, zijnde lot 5, op het desbetreffend opmetingsplan. In de verkavelingsvergunning werd dan ook de voorwaarde opgelegd dat deze grondafstand dient te gebeuren alvorens één lot te vervreemden of te bebouwen en dus alvorens het verkoopbaarheidsattest kan worden afgeleverd.
Deze grond is dienstig ter realisatie van een rooilijn met een breedte van 12m ter hoogte van de Bochtestraat, overeenkomstig voormeld goedgekeurd rooilijn- en onteigeningsplan.
De gemeenteraad aanvaardt de kosteloze afstand van een strook grond gelegen in de Bochtestraat, afdeling 1, sectie A, deel van perceelnummer 595D, met een totale opgemeten oppervlakte van 30ca, zoals weergegeven op het opmetingsplan opgemaakt door het landmeters- en expertisebureau De Groot & Celen te Westerlo, op 6 maart 2020, overeenkomstig het goedgekeurde rooilijn- en onteigeningsplan 'Bochtestraat'.
Het dossier en de ontwerpakte, die wordt verleden door het notariaat Muyshondt te Halle, worden goedgekeurd.
De kosteloze grondafstand geschiedt ter realisatie van een rooilijn met een breedte van 12m ter hoogte van de Bochtestraat en wordt opgenomen in het openbaar domein van de gemeente Westerlo.
Artikel 171 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de algemeen directeur, in overleg met het managementteam, zorgt voor de opmaak van de opvolgingsrapportering.
Artikel 176 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de financieel directeur, onder functionele leiding van de algemeen directeur, instaat voor het opstellen van de opvolgingsrapportering.
Artikel 263 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat er minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar, met de stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraad. Artikel 241 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat titel 4, meer bepaald artikel 263, van toepassing is op de autonome gemeentebedrijven.
Artikel 29 van het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 en artikel 5 van het ministerieel besluit van 26 juni 2018 bepalen de inhoud van de opvolgingsrapportering.
De gemeenteraad keurt de opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar 2023 voor gemeente, OCMW en AGB goed.
Raadslid Frans De Cock geeft toelichting bij het agendapunt en meldt diverse problemen en opmerkingen door bewoners met betrekking tot de afwatering bij fel regenweer grote plassen op het nieuwe fietspad, met betrekking tot de wegversmalling op de Aug. Cannaertsstraat ter hoogte van de Lievekensstraat wat zou zorgen voor gevaarlijke verkeerssituaties. Verder zegt hij dat de staat en het onderhoud van de bermen naast de rijweg en tussen rijweg en fietspad onvoldoende is en dat er ongenoegen en discussie is over de aangelegde opritten. In Diamantweg is de weg verlegd met als gevolg een zeer smalle zachte berm naast de gracht. Raadslid De Cock vervolgt met de vragen of er nog een aanplant van nieuwe bomen komt in Aug. Cannaertsstraat en of er inspraak is van de bewoners, wat er gebeurt met de aanplant van de groene strook tussen fietspad en rijweg en hoe het zit met de afwerking van het Bufferbekken ter hoogte van Achterheide.
Schepen Filip Verrezen antwoordt dat dit agendapunt handelt over een dossier dat lopende is, wat toch wel vreemd is. Als men met een werk bezig is, dan zijn daar nog tekortkomingen. Bij grotere werken worden regelmatig "pre-opleveringen" gedaan, om op tijd bij te sturen. De aannemer krijgt dan voldoende tijd om de nodige aanpassingswerken te doen. Schepen Verrezen zegt dat er wel een probleem was, op vier plaatsen, met plassen op het fietspad en dat dit momenteel grotendeels werd opgelost. Ook werd er een pijl verkeerd geplaatst. Er zullen nog planten worden geplaatst, volgens lastenboek. Ook de wegversmalling was opgenomen in het lastenboek, door de gemeenteraad goedgekeurd, en zo uitgevoerd. Hier werd nog extra signalisatie aangebracht. Wat Diamantweg betreft, zegt schepen Verrezen dat de weg even breed is gebleven, maar dat hij dit zeker zal nakijken. Wel is deze weg gedeeltelijk opgeschoven in functie van de waterhuishouding. Hoe de bermen dienen beheerd te worden, is voor de hele gemeente gelijk. Het bufferbekken ligt momenteel stil, omwille van gewijzigde wetgeving en er dienen bijkomende staalnames worden genomen voordat het werk kan gefinaliseerd worden.
Raadslid Frans De Cock zegt dat hij uiteraard heeft gemerkt dat de aannemer goed werk heeft geleverd. Hij vraagt of er nieuwe bomen kunnen komen en zegt dat er ergens een kopmuur zou vergeten zijn in de Diamantweg.
Schepen Filip Verrezen antwoordt dat er daar onvoldoende ruimte is om bomen te plaatsen, omwille van de vele nutsleidingen en het vrachtverkeer. Niet heel de Diamantweg werd opgenomen in het dossier, dus de kopmuur is dan ook niet vergeten.
Het debat wordt afgesloten. Er werd niet gestemd.
//
Raadslid Frans De Cock geeft toelichting en zegt dat veel inwoners van onze gemeente klagen over het tekort aan vuilnisbakken en over het gebrek aan hondenpoepzuilen in alle Westelse deeldorpen. Hij zegt dat er ook nog steeds teveel zwerfvuil en sluikstorten zijn in onze gemeente en dat de dorpscentra, de kerkpaden en de veel gebruikte wandelpaden hieronder vaak te lijden hebben. Raadslid De Cock verwijst hiervoor naar cijfers van de stads- en gemeentemonitor over zwerfvuil en hondenpoep. Als voorbeeld noemt raadslid De Cock het zeer druk gebruikte kerkpad tussen Zagerijstraat en Kloosterstraat in Voortkapel (in de volksmond Kleuterstraatje) met zeer veel last van hondenpoep. Dit kerkpad wordt dagelijks en zeer veel gebruikt door schoolkinderen, wandelaars en fietsers. Hij zegt dat de aanpak met “minder” vuilnisbakken en “geen” hondenpoepzuilen duidelijk haar beperkingen heeft.
Schepen Clyde Tai-Apin antwoordt dat de gemeente een dynamisch vuilbakkenplan heeft. De gemeente monitort haar vuilbakken, naar hoeveelheden afval, sluikstort erlangs. Als er vuilbakken worden gevraagd, dan wordt dit op basis van deze gegevens onderzocht. Als er aan een vuilbak wordt overgestort, dan wordt deze weggenomen, om zwerfvuil te vermijden. Hondenpoep wordt in een zakje gedaan en óf meegenomen naar huis, óf in een gemeentelijke vuilbak gedaan. Schepen Tai-Apin vervolgt dat het aantal meldingen van hondenpoep gedaald is tijdens het afgelopen jaar en dat de gemeente beschikt over puike zwerfvuilmeters en -peters die zich erg inzetten tegen zwerfvuil. Hondenpoepzuilen is niet meteen de bedoeling om te plaatsen, er is wel een hondenpoepvuilbak aan de loopweide.
Raadslid Vic Van Bael zegt toch nog eens te willen terugkomen op de toestand in de verbindingsstraat tussen de Zagerijstraat en Kloosterstraat, waar het echt extreem is. Burgers zouden hier heel wat meer discipline aan de dag moeten leggen.
Schepen Clyde Tai-Apin antwoordt dat hier wel wat meer sensibilisatie zou mogen gebeuren.
Raadslid Frans De Cock zegt dat er zo nog wel locaties zijn in onze gemeente.
Het debat wordt afgerond. Er wordt niet gestemd.
//
Raadslid Frans De Cock licht het agendapunt toe en zegt dat dit voorstel het advies gevolgd wordt dat de milieuraad gaf aan het schepencollege op 13 juni 2023. Het college nam hierover een beslissing waarbij aan de Brandweerzone gevraagd wordt om de verdelgingskosten ten laste te nemen.
Schepen Clyde Tai-Apin antwoordt dat de milieuraad en het college van burgemeester en schepenen dit behandeld hebben en dat de vraag zal overgemaakt worden aan de brandweerzone. Het college heeft hier dus zeker zijn verantwoordelijkheid genomen.
Raadslid Ronny Goossens vraagt wat er gebeurt met de Europese hoornaar en of er wordt gevraagd om deze ook gratis te verwijderen.
Burgemeester Guy Van Hirtum vraagt de raad of het de normale gang van zaken is dat een raadslid een advies van een adviesraad al meteen agendeert op de agenda. Hij vervolgt door aan te geven dat hij de vraag van het college heeft voorgelegd aan de brandweer en dat daar is beslist om de kosten voor de vernietiging van de Aziatische hoornaar te dragen door de brandweer.
Er wordt niet gestemd.
//
Raadslid Frans De Cock licht het agendapunt toe en vraagt welke inbreng de gemeente voorziet op het vlak van ondersteuning naar de handelaren in alle deeldorpen, op het vlak van communicatie naar handelaren en consumenten en op het vlak van extra gemeentelijke prijzen.
Schepen Filip Verrezen antwoordt dat de gemeente daar op ingetekend heeft in juni. Er is een overleg geweest met de plaatselijke middenstandsvereniging om hierover nog plaatselijke accenten te leggen.
Raadslid Frans De Cock zegt te hopen dat alle deelgemeenten kunnen deelnemen.
Er wordt niet gestemd.
//
Raadslid Frans De Cock licht het agendapunt toe.
Schepen Welters antwoordt dat hij bij aanvang dacht het te zijn vergeten, maar dat bij nazicht bleek dat hij effectief onmiddellijk een mail aan meldpunt had bezorgd. De werken zijn nog niet gebeurd, maar dat komt omdat er wat verwarring heerst of dit wel kan uitgevoerd worden omdat dit niet een echte weg is. Er is nu een stand van zaken gevraagd en schepen Welters neemt aan dat dit spoedig wordt opgepakt.
Er wordt niet gestemd.
//
Raadslid Frans De Cock geeft toelichting bij het agendapunt.
Schepen Kelly Verboven antwoordt dat de vraag naar parasols inderdaad aan ieder van ons is gesteld. Er zijn aan het cafetaria een achttal parasols aanwezig die wel telkens worden opgeborgen omdat de plek erg gevoelig is voor vandalisme.
Er wordt niet gestemd.
//
Raadslid Frans De Cock geeft toelichting bij het agendapunt.
Schepen Kristof Welters antwoordt dat dit behandeld werd op het verkeerscomité en het college van burgemeester en schepenen met als besluit dat er VAT-metingen zullen gebeuren.
Er wordt niet gestemd.
//