De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 16 oktober 2023 worden goedgekeurd.
De stukken voor deze vergadering zijn te laat ontvangen om nog op de gemeenteraad van oktober te agenderen. Daarom eerst een principiële goedkeuring op het college van burgemeester en schepenen.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 30 oktober 2023 betreffende de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 13 november 2023 van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka d.d. 12 december 2023:
1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2024 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2024.
2. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 e.v. WVV.
3. Aanvaarding uitbreiding aansluiting gemeenten voor (neven)activiteiten.
4. Statutaire benoemingen.
5. Statutaire mededelingen.
6. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie om de beslissingen genomen in de agendapunten 3, 4 en desgevallend 5 bij authentieke akte te doen vaststellen.
De vertegenwoordiger van de gemeente Westerlo, zijnde raadslid Hans Van Lommel volmachtdrager of raadslid Marie Michiels plaatsvervangend volmachtdrager, die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Buitengewone Algemene Vergadering van de Opdrachthoudende vereniging Iveka op 12 december 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige gemeenteraadsbeslissing.
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Opdrachthoudende vereniging Iveka, ter attentie van het secretariaat, (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Raadslid Frans De Cock zegt vernomen te hebben dat enkele bestuurders de vraag gesteld hebben om de kostprijs van crematies te doen dalen. Hij vraagt hoe onze afgevaardigde hier mee omgaat.
Schepen Tinne Wuyts antwoordt dat de kost van een crematie niet enkel bestaat uit energie. Zo zijn er bijvoorbeeld de personeelskosten die niet gedaald zijn, maar net wel gestegen.
Raadslid Frans De Cock zegt te begrijpen dat de prijzen aangehouden blijven.
Indien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde agenda en ontwerpbesluiten, kan de voorgestelde agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger dienovereenkomstig worden vastgesteld.
Artikel 34, §2, 2°, artikel 41, §2, 4° en 9° en artikel 432 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor de aangelegenheden inzake de deelname aan en de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen, evenals voor de aangelegenheden die het decreet uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.
De gemeenteraden bepalen de afvaardiging en het mandaat van hun vertegenwoordigers in de algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.
Tijdens het laatste trimester van elk jaar wordt een algemene vergadering georganiseerd die beraadslaagt over de strategie en de begroting voor het volgende werkingsjaar.
De gemeenteraad keurt de agenda en de daarin opgenomen onderwerpen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 14 december 2023 goed. Deze agenda ziet er als volgt uit ziet:
De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van PONTES op 14 december 2023 wordt opgedragen haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.
Marie Michiels, gemeenteraadslid, wonende te Meulemanslaan 26, 2260 Westerlo, en Winny Van Calster, gemeenteraadslid, wonende te Kastanjestraat 29, 2260 Westerlo worden aangeduid als respectievelijk effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente op de buitengewone algemene vergadering van PONTES op 14 december 2023.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan PONTES.
De gemeenteraad hecht, op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota, goedkeuring aan de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 14 december 2023, zoals overgemaakt per e-mail d.d. 27 oktober 2023.
De volmachtdrager wordt gemandateerd om conform dit besluit te handelen en te beslissen op de algemene vergadering van Cipal van 14 december 2023. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
Artikel 427 van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de wijzigingen in de statuten en in de bijlagen artikelsgewijs aangebracht door de algemene vergadering met een drievierdemeerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt. Uiterlijk negentig dagen voor de algemene vergadering die de statutenwijzigingen moet beoordelen, wordt een door de raad van bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers voorgelegd.
Artikel 432, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Deze worden voor de gemeenten rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Artikel 432, laatste lid van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat nog opdrachthoudende verenigingen nog minstens één buitengewone algemene vergadering dienen te beleggen in de loop van het laatste trimester van elk jaar, om de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar te bespreken. Een door de raad van bestuur opgestelde begroting staat op de agenda van die vergadering.
Regelgeving: bevoegdheid
Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen.
De gemeenteraad bevestigt de tijdige ontvangst van de oproeping voor de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 15 december 2023 met bijhorende agenda en stukken.
De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 15 december 2023 en de bijhorende stukken. De in deze stukken opgenomen motivering wordt bijgetreden.
De gemeenteraad besluit zich aan te sluiten bij de gezamenlijke voordracht van alle bestuurders van hun arrondissement.
De gemeenteraad keurt de statutenwijziging van Pidpa zoals zij haar werd voorgelegd integraal goed.
De gemeenteraad keurt alle overige handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de voorgenomen Transactie goed.
De gemeenteraad keurt goed om Clyde Tai-Apin, gemeenteraadslid, aan te duiden als afgevaardigde op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa, met als plaatsvervanger Filip Verrezen, gemeenteraadslid, of een ander lid van het college of van de gemeenteraad, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad. De afgevaardigde kan zijn volmacht tevens laten uitvoeren door enig ander persoon, mits deze handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.
De gemeenteraad geeft opdracht aan de afgevaardigde van de gemeente om op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa alle punten van de agenda goed te keuren.
Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing en brengt deze ter kennis aan Pidpa, Desguinlei 246, 2018 Antwerpen.
Artikel 41, tweede lid, 4° en artikel 434, §2 Decreet Lokaal Bestuur
De gemeenteraad besluit geen bestuurder voor te dragen in Water-link (Adelta) en zich aan te sluiten bij de voordrachten gedaan door de andere steden en gemeenten in het arrondissement van de Gemeente.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing en brengt deze ter kennis aan Water-link, Mechelsesteenweg 66, 2018 Antwerpen.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de voorgestelde wijzigingen in de samenstelling van het adviescomité ruimtelijke ordening.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het activiteitenplan 2024.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de begroting 2024 en de hierin vervatte werkingskosten van de dienstverlenende vereniging IOK.
De volmachtdrager wordt gemandateerd om conform dit besluit te handelen en te beslissen op deze buitengewone algemene vergadering.
ok
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het activiteitenplan 2024.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de begroting 2024 en het hierin vervatte tarievendossier van de opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer.
De volmachtdrager wordt gemandateerd om conform dit besluit te handelen en te beslissen op deze buitengewone algemene vergadering.
Er wordt verwezen naar het Decreet Lokaal Bestuur.
De gemeente is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst van IOK.
IOK heeft een groepsaankoop aangaande “Onderhoud en aankoop van blusmiddelen” gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het onderhouden en de aankoop van diverse brandblusmiddelen bij diverse besturen in de Antwerpse Kempen die lid zijn van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK en dit voor een periode van 60 maanden.
De voorziene startdatum is 1 januari 2024.
De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
Op 15 september 2023 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop “Raamovereenkomst voor het onderhoud en de aankoop van brandblusmiddelen” gegund aan en gesloten met de firma Somati Fie, Industrielaan 19A te 9320 Erembodegem.
De gemeente wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.
Gezien op basis van het Decreet Lokaal Bestuur, beslist de gemeenteraad over de toetreding tot een aankoopcentrale.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 §2 van bovenvermelde wet.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
Het Decreet Lokaal Bestuur van 7 december 2018 en latere wijzigingen.
De gemeente treedt toe tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop “Raamovereenkomst voor onderhoud en aankoop van brandblusmiddelen”. De afname verloopt volgens de noodwendigheden van het bestuur en voor een periode van 60 maanden, thans uiterlijk tot uitputting van de waarde van de gesloten raamovereenkomst door IOK. De aankoopcentrale informeert de leden tijdig indien de opdracht voor einde van de duurtijd van het contract eindigt omwille van uitputting van de raamovereenkomst.
De intergemeentelijke aankoopdienst van IOK wordt in kennis gesteld van deze beslissing.
Er wordt verwezen naar het Decreet Lokaal Bestuur.
Gemeente Westerlo is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst van IOK.
IOK heeft een groepsaankoop aangaande 'Raamovereenkomst AED toestellen en service- en onderhoudscontracten' gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het leveren en installeren van AED-toestellen en toebehoren en het uitvoeren van bijhorende service- en onderhoudscontracten aan diverse besturen in de Antwerpse Kempen die lid zijn van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK, en dit voor een periode van 6 jaar.
De voorziene startdatum is 1 januari 2024.
De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
Op 1 september 2023 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop “Raamovereenkomst AED toestellen en service- en onderhoudscontracten” gegund aan en bij mededeling van 25 september 2023 gesloten met Defibrion BV, Verlengde Bremenweg 12 te 9723 JV Groningen (Nederland).
Gemeente Westerlo wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.
Gezien op basis van het Decreet Lokaal Bestuur, beslist de gemeenteraad over de toetreding tot een aankoopcentrale.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 §2 van bovenvermelde wet.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
Het Decreet Lokaal Bestuur van 7 december 2018 en latere wijzigingen.
Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van het OCMW Westerlo 20 juni 2022 waarbij het begrip ‘dagelijks bestuur’ wordt gedefinieerd en waarin de gevallen worden opgesomd die van een voorafgaand visum door de financieel directeur worden vrijgesteld.
Gemeente Westerlo treedt toe tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop “Raamovereenkomst AED toestellen en service- en onderhoudscontracten'. De afname verloopt volgens de noodwendigheden van het bestuur en voor een periode van 72 maanden, thans uiterlijk tot uitputting van de waarde van de gesloten raamovereenkomst door IOK. De aankoopcentrale informeert de leden tijdig indien de opdracht voor einde van de duurtijd van het contract eindigt omwille van uitputting van de raamovereenkomst.
De intergemeentelijke aankoopdienst van IOK wordt in kennis gesteld van deze beslissing.
De personeelsdienst is vragende partij om gebruik te maken van aankoopcentrale Poolstok aangaande bovenvermelde overeenkomsten omwille van volgende redenen:
Gemeente Westerlo wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten raamovereenkomsten van Poolstok. De specifieke deelopdrachten van gemeente Westerlo kunnen door de aankoopcentrale eventueel nog in minicompetitie geplaatst worden voordat de deelopdracht wordt toegewezen.
De wet van l7 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen
De gemeenteraad neemt kennis van onderstaande gegunde en gesloten raamovereenkomsten van aankoopcentrale Poolstok;
De gemeenteraad treedt toe tot aankoopcentrale Poolstok aangaande voorgenoemde raamovereenkomsten.
De toetreding verloopt in de zin van artikel 2, 6°a en 7°b van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, waarbij Poolstok optreedt voor zijn vennoten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
Het college van burgemeester en schepenen is belast met de verdere uitvoering in kader van voorgenoemde raamovereenkomsten.
TruStone is een internationaal MVO-convenant (maatschappelijk verantwoord ondernemen) voor de natuursteensector dat een samenwerkingsplatform biedt tussen Nederland en Vlaanderen om internationaal op te trekken in de strijd tegen kinderarbeid, voor duurzaamheid en voor gelijke lonen in de natuursteensector.
Omdat lokale besturen een belangrijke afnemer zijn van natuursteen voor (her)aanleg van onder meer dorpspleinen, bestrating en voor gevels van gebouwen, wordt gemeente Westerlo tevens uitgenodigd zich aan te sluiten bij het TruStone-initiatief.
Deelname aan het initiatief is gratis en kan eenvoudig door de ‘Verklaring initiatief TruStone voor lokale besturen’ te ondertekenen na goedkeuring door de gemeenteraad. Reeds een dertigtal steden en gemeenten nemen deel waaronder centrumsteden zoals Aalst, Genk, Gent, Leuven en Mechelen.
Deelname houdt in dat de gemeente – in overheidsopdrachten die natuursteen omvatten – clausules opneemt die stellen dat de leverancier zijn keten inzichtelijk moet maken en mogelijke mistoestanden moet aanpakken. Een belangrijke stap is het vragen of de partijen die deelnemen in een aanbesteding voldoen aan de internationale normen. Waar komt het steen dat er gebruikt wordt in een project precies vandaan? Zijn er risico’s ten opzichte van de normen die internationaal gesteld worden? TruStone beschikt over een online database van groeve-gebieden en bedrijven die met TruStone werken aan het oplossen van mogelijke schendingen van deze normen. Het bij de Nederlandse Sociaal Economische Raad ondergebrachte onafhankelijke secretariaat beoordeelt in vertrouwelijkheid de plannen van aanpak van deelnemende bedrijven. Het secretariaat heeft een helpdesk die het bestuur kan bijstaan in het beoordelingsproces. De verklaring is geldig gedurende de looptijd van het Initiatief en kan vanaf 1 jaar na ondertekening met redenen omkleed bij de stuurgroep van het Initiatief worden opgezegd. Na de opzegging is de overheid nog een jaar gebonden aan de verklaring. De stuurgroep maakt de opzegging openbaar.
Lokale besturen die aangesloten zijn bij het TruStone-initiatief kunnen bovendien voor ondersteuning terecht bij het secretariaat van het TruStone initiatief.
De raad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de deelname aan het TruStone-initiatief.
* De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen
* Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
De gemeenteraad verleend goedkeuring aan de deelname van het TruStone-initiatief en beslist de 'Verklaring initiatief TruStone voor lokale besturen' te ondertekenen. De deelname aan dit initiatief is gratis. De verklaring is geldig gedurende de looptijd van het Initiatief en kan vanaf 1 jaar na ondertekening met redenen omkleed bij de stuurgroep van het Initiatief worden opgezegd. Na de opzegging is de overheid nog een jaar gebonden aan de verklaring. De stuurgroep van TruStone maakt de opzegging openbaar.
Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeente. Het budget past in het meerjarenplan als de gemeentelijke toelage niet meer bedraagt dan wat in het meerjarenplan is goedgekeurd.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012, meer bepaald volgende artikelen;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, gewijzigd bij besluit van 14 december 2012 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, meer bepaald volgende artikelen;
Omzendbrief BB 2013/1
ok
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2024 van de kerkfabriek Sint-Michiel Oevel. De voorgelegde toelagen voor 2024 zullen verwerkt worden in de wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente.
De gemeenteraad maakt het centraal kerkbestuur attent op artikel 47 van het eredienstendecreet: de budgetten worden na het advies van het erkend representatief orgaan jaarlijks voor 1 oktober gecoördineerd bij de gemeenteoverheid ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.
Dit besluit wordt overgemaakt via het loket Lokaal Bestuur Vlaanderen en via Religiopoint.
Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeente. Het budget past in het meerjarenplan als de gemeentelijke toelage niet meer bedraagt dan wat in het meerjarenplan is goedgekeurd.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012, meer bepaald volgende artikelen;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, gewijzigd bij besluit van 14 december 2012 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, meer bepaald volgende artikelen;
Omzendbrief BB 2013/1
ok
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2024 van de kerkfabriek Sint Carolus Borromeus Heultje.
De voorgelegde toelagen voor 2024 zullen verwerkt worden in de wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente.
De gemeenteraad maakt het centraal kerkbestuur attent op artikel 47 van het eredienstendecreet: de budgetten worden na het advies van het erkend representatief orgaan jaarlijks voor 1 oktober gecoördineerd bij de gemeenteoverheid ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.
Dit besluit wordt overgemaakt via het loket Lokaal Bestuur Vlaanderen en via Religiopoint.
Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeente. Het budget past in het meerjarenplan als de gemeentelijke toelage niet meer bedraagt dan wat in het meerjarenplan is goedgekeurd.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012, meer bepaald volgende artikelen;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, gewijzigd bij besluit van 14 december 2012 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, meer bepaald volgende artikelen;
Omzendbrief BB 2013/1
ok
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2024 van de kerkfabriek Sint-Anna Tongerlo.
De voorgelegde exploitatietoelage zal verwerkt worden in de wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente.
De gemeenteraad maakt het centraal kerkbestuur attent op artikel 47 van het eredienstendecreet: de budgetten worden na het advies van het erkend representatief orgaan jaarlijks voor 1 oktober gecoördineerd bij de gemeenteoverheid ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.
Dit besluit wordt overgemaakt via het loket Lokaal bestuur Vlaanderen en via Religiopoint.
Het budget past in het laatste goedgekeurde meerjarenplan waarin een bijkomende exploitatietoelage werd gevraagd, dit deels omwille van extra uitgaven m.b.t. o.a. het privaat patrimonium van de kerkfabriek en aflossingen van een lening hiervoor.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012, meer bepaald volgende artikelen;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, gewijzigd bij besluit van 14 december 2012 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, meer bepaald volgende artikelen;
Omzendbrief BB 2013/1
ok
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2024 van de kerkfabriek O.L.V. ten Hemel Opgenomen Voortkapel. De voorgelegde toelage voor 2024 zal verwerkt worden in de wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente.
De gemeenteraad maakt het centraal kerkbestuur attent op artikel 47 van het eredienstendecreet: de budgetten worden na het advies van het erkend representatief orgaan jaarlijks voor 1 oktober gecoördineerd bij de gemeenteoverheid ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.
Dit besluit wordt overgemaakt via het loket Lokaal Bestuur Vlaanderen en via Religiopoint.
Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeente. Het budget past in het meerjarenplan als de gemeentelijke toelage niet meer bedraagt dan wat in het meerjarenplan is goedgekeurd.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012, meer bepaald volgende artikelen;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, gewijzigd bij besluit van 14 december 2012 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, meer bepaald volgende artikelen;
Omzendbrief BB 2013/1
ok
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2024 van de kerkfabriek O.L.Vrouw Bezoeking Oosterwijk.
De voorgelegde toelage voor 2024 zal verwerkt worden in de wijziging van het het meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente.
De gemeenteraad maakt het centraal kerkbestuur attent op artikel 47 van het eredienstendecreet: de budgetten worden na het advies van het erkend representatief orgaan jaarlijks voor 1 oktober gecoördineerd bij de gemeenteoverheid ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.
Dit besluit wordt overgemaakt via het loket Lokaal Bestuur Vlaanderen en via Religiopoint.
Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeente. Het budget past in het meerjarenplan als de gemeentelijke toelage niet meer bedraagt dan wat in het meerjarenplan is goedgekeurd.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012, meer bepaald volgende artikelen;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, gewijzigd bij besluit van 14 december 2012 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, meer bepaald volgende artikelen;
Omzendbrief BB 2013/1
ok
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2024 van de kerkfabriek Sint-Niklaas Zoerle-Parwijs.
De voorgelegde toelagen voor 2024 zullen verwerkt worden in de wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente.
De gemeenteraad maakt het centraal kerkbestuur attent op artikel 47 van het eredienstendecreet: de budgetten worden na het advies van het erkend representatief orgaan jaarlijks voor 1 oktober gecoördineerd bij de gemeenteoverheid ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.
Dit besluit wordt overgemaakt via het loket Lokaal Bestuur Vlaanderen en via Religiopoint.
Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeente. Het budget past in het meerjarenplan als de gemeentelijke toelage niet meer bedraagt dan wat in het meerjarenplan is goedgekeurd.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012, meer bepaald volgende artikelen;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, gewijzigd bij besluit van 14 december 2012 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, meer bepaald volgende artikelen;
Omzendbrief BB 2013/1
ok
De gemeenteraad keurt het aangepaste budget 2024 van de kerkfabriek Sint-Lambertus Westerlo goed
De aangepaste voorgelegde toelagen voor 2024 zullen verwerkt worden in de wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente.
De gemeenteraad maakt het centraal kerkbestuur attent op artikel 47 van het erendienstendecreet: de budgetten worden na het advies van het erkend representatief orgaan jaarlijks voor 1 oktober gecoördineerd bij de gemeenteoverheid ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.
Dit besluit wordt overgemaakt via het loket lokaal bestuur Vlaanderen en via Religiopoint.
Schepen Kristof Welters licht het agendapunt toe met alle initiatieven die werden ondernomen in Oosterwijk, zoals ook een variabele zone-30. Er zullen vijf borden komen, waarvan twee betaald door het gewest.
Door het nemen van deze verkeersmaatregelen zal de verkeersveiligheid en -leefbaarheid voor alle weggebruikers en in het bijzonder voor de zwakke weggebruikers, op bovenvermelde plaatsen verhogen.
De koninklijke besluiten van 16 maart 1968 en 1 december 1975 over de politie van het wegverkeer zijn van toepassing samen met het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 en het ministerieel rondschrijven van 7 mei 1999 over de plaatsing van de verkeerstekens. Wat betreft aanvullende reglementen, moet er sinds 1 mei 2019 voldaan worden aan de publicatie- en meldingsplicht overeenkomstig het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
De raad besluit om aan onderstaande artikelen van het gecoördineerd politiereglement van 2 april 1990 het volgende toe te voegen of te wijzigen:
Hoofdstuk 2 ‘Bebouwde kommen’
Hoofdstuk 5 ‘Snelheidsbeperking’
Hoofdstuk 5 ‘Snelheidsbeperking’
Schepen Kristof Welters geeft toelichting bij het agendapunt en zegt dat de F106 ook nu al een fiets-o-strade is, maar niet meer aangepast aan de verwachtingen van vandaag. De provincie Antwerpen zal dit project nu coördineren en stad Aarschot is inmiddels ook overstag gegaan om mee te doen.
Raadslid Frans De Cock voert aan dat dit een duur project zal worden en vraagt of er al gegevens bekend zijn over de bijdrage die de gemeente dient te doen voor de realisatie van dit project.
Schepen Kristof Welters antwoordt dat de provincie Antwerpen en het Vlaams Gewest dit project zeker ook zullen subsidiëren, maar dat het kostenplaatje inderdaad nog voor zal komen te liggen.
Dienst fietsbeleid van provincie Antwerpen stelde tijdens het startoverleg met een ambtelijke werkgroep op maandag 23 oktober 2023 het traject voor optimalisatie en verbreding van de fietsostrade F106 voor.
Het doel van dit eerste ambtelijke overleg was om over de deelnemende gemeenten heen de ambitie voor de opwaardering van de F106 te onderschrijven en over te kunnen gaan tot aanstelling van een studiebureau voor de opmaak van een startnota voor het traject vanaf de kruising met de E313 in Herentals tot en met de aansluiting met de F104 in Aarschot.
Als ambitie wordt gesteld : Het opwaarderen van het bestaande tracé van de F106 tussen Herentals en Aarschot als comfortabele, vlotte en veilige fietsverbinding die voldoet aan de hedendaagse eisen voor een fietssnelweg.
Om deze ambitie formeel te bekrachtigen wordt er een persmoment met ondertekening van dit engagement voorzien op dinsdag 28 november 2023 om 11u op de kruising van het F106-tracé met de N15 in de gemeente Hulshout.De samenwerking beperkt zich in deze fase van het proces tot de coördinatie van de opmaak van een startnota. De eventuele verdere coördinatie voor de opmaak van een projectnota, de opmaak van de ontwerpplannen en de realisatie van de fietsostrade F106 tussen Herentals en Aarschot behoort niet tot deze samenwerkingsovereenkomst.
Volgens de nieuwe wegencategorisering van de Vlaamse Regering en het feit dat de fietssnelweg in het projectgebied enkel wegen van lagere categorie kruist, dient de fietssnelweg in principe overal in de voorrang te worden gebracht. Om dit te kunnen realiseren worden er 3 opties voorgesteld:
Provincie Antwerpen wenst het dossier verder te behandelen mits participatie van belanghebbenden, fietsverenigingen, buurtbewoners, e.a. langsheen het traject. Er zal draagvlak gecreëerd moeten worden door de burger van in het begin al zoveel mogelijk te betrekken. Hiervoor wordt vanuit provincie Antwerpen een meer gedetailleerde aanpak uitgewerkt en zal er vb. gebruik gemaakt worden van een interactieve tool met 'storymap'.
Provincie Antwerpen zal instaan voor verdere procesbegeleiding, het aanstellen en opvolgen van het studiebureau en communicatie met de gemeenten en andere betrokken actoren. Hiervoor vraagt provincie Antwerpen mandaat aan de gemeenten om uit hun naam gesprekken te kunnen aangaan met derden zoals NMBS, AWV, ...
Gemeenten zorgen voor beleidsmatige ondersteuning (actief meewerken en deelname aan werk- en stuurgroepen) en procesondersteuning (één aanspreekpunt voor Provincie en verlenen mandaat). Verder wordt de kost van de studie (voorlopig enke voor de startnota) door de gemeenten geprefinancierd. Deze kan later bij uitvoering van werken wel (deels) worden teruggevraagd via subsidie. Hierbij gelden de percentages opgenomen binnen het fietsfonds.
Vervolg van het traject
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst, opgesteld door dienst mobiliteit van provincie Antwerpen, tussen provincie Antwerpen, stad Aarschot, gemeente Herselt, gemeente Hulshout, stad Herentals en gemeente Westerlo, voor de heraanleg en het onderhoud van de Fietssnelweg F106 Herentals - Aarschot.
De gemeenteraad neemt kennis over het financiële aspect binnen de samenwerkingsovereenkomst en gaat akkoord met de kosten voor de opmaak van een startnota. Een deel van deze kosten kunnen gesubsidieerd worden via het fietsfonds bij de realisatie van de optimalisatiewerken.
Schepen Filip Verrezen licht het agendapunt toe en geeft aan dat deze aankoop belangrijk is in het kader van het duurzaam oplossen van het parkeren in Westerlo-centrum. Bedoeling is wel dat het gratis parkeren blijft in het centrum.
Raadslid Frans De Cock zegt dat er nog niet concreet bepaald is hoe de indeling zal zijn, maar dat het toch geen eenvoudig dossier is met een aantal erfdienstbaarheden, die mogelijks voor problemen kunnen zorgen voor de invulling en hoe het parkeren zal georganiseerd worden. Hij zegt verder dat het wel niet de bedoeling kan zijn dat het er blijft staan zoals nu, want dan is er geen meerwaarde gecreëerd.
Raadslid Frans De Cock doet verder een voorstel tot amendement met een toevoeging als artikel 4: "opmaak van een masterplan/studie "globale parkeerbehoeften in Westerlo-Centrum op korte termijn en lange termijn", met aandacht voor toekomstige plannen/projecten inzake ruimtelijke ordening, met aandacht voor toekomstige bouwprojecten en de ontwikkeling van een groot ingesloten woongebied tussen de Merodedreef, Boerenkrijglaan, Van Ganzenstraat en Sint-Lambertusstraat."
Schepen Kristof Welters merkt op dat deze vraag niet nodig is, omdat het evident is dat iedereen die bevraagd wordt zal aangeven dat er plaats te kort is. Om een studiebureau te vragen wat de behoefte is op lange termijn, dat lijkt hem bijzonder moeilijk.
Schepen Filip Verrezen zegt dat de vraag stellen of er parkeerbehoefte is, toch wel vreemd is als men aangeeft het punt goed te keuren. Er wordt intussen ook al verder gewerkt om een deel van het gebouw af te breken en de site verder vorm te geven.
Burgemeester: je zegt dat het geen meerwaarde zou geven als het zo blijft, maar ik wil wel opmerken dat als we het niet hadden aangekocht er een groot bouwproject zou komen. Je hoort dat er nu al bijkomende plaatsen zullen gerealiseerd worden.
Raadslid Frans De Cock zegt dat zijn vraag is hoe groot de parkeerbehoefte is, aangezien dit bepaalt hoe groot het project moet zijn.
Raadslid Ronny Goossens merkt op dat dit wel een dure parking is.
Stemming amendement raadslid Frans De Cock: "opmaak van een masterplan/studie "globale parkeerbehoeften in Westerlo-Centrum op korte termijn en lange termijn", met aandacht voor toekomstige plannen/projecten inzake ruimtelijke ordening, met aandacht voor toekomstige bouwprojecten en de ontwikkeling van een groot ingesloten woongebied tussen de Merodedreef, Boerenkrijglaan, Van Ganzenstraat en Sint-Lambertusstraat."
Publieke stemming met:
5 stem(men) voor: Chris Beenens, Vicky Cools, Frans De Cock, Marc Gouwkens, Vic Van Bael
14 stem(men) tegen: Wim Dams, Paul Helsen, Marie Michiels, Marleen Nevelsteen, Clyde Tai-Apin, Winny Van Calster, Maurice Van Hemelen, Guy Van Hirtum, Hans Van Lommel, Kelly Verboven, Harri Verbraecken, Filip Verrezen, Kristof Welters, Tinne Wuyts
8 onthouding(en): Flor Celen, Iris De Wever, Ronny Goossens, Nancy Van Hoof, Giel Van den Broeck, Patrick Vercauteren, Bert Wellens, Katrijn van Riet
Het amendement is verworpen.
Aansluitend gaat de raad over tot stemming van het agendapunt.
In eerste instantie is het de bedoeling om met deze aankoop het parkingsprobleem in Westerlo Centrum grotendeels op te lossen door het pand volledig of deels af te breken en te gebruiken als randparking. In tussentijd kan het pand nog gebruikt worden door derden.
- artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur - de gemeenteraad beslist over de aankoop van een onroerend goed
- omzendbrief KB/ABB2019/3 van 3 mei 2019 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van erkende erediensten.
De gemeenteraad keurt de aankoop goed van de Carrefoursite, kadastraal gekend als afdeling 1 sectie B nr. 439Y, 440F en 440X, in eigendom van bouwbedrijf DR aan de prijs van 1.506.000 euro excl. notariskosten.
De aankoop gebeurt voor openbaar nut, namelijk het voorzien in gratis openbare parking.
Het dossier en de ontwerpakte, verleden voor notaris Lien Van Cauwenbergh, worden goedgekeurd.
Begeleid Werken biedt ondersteuning aan mensen met een beperking die willen deelnemen aan de samenleving door te gaan werken in het gewone arbeidscircuit.
Deze samenwerking creëert werkkansen op maat waarbij inclusie centraal staat.
Naast de begeleiding op de werkvloer door een medewerker van de buitenschoolse kinderopvang wordt de begeleid werker intensief opgevolgd door de jobcoach van de dienst Begeleid Werken.
De gemeenteraad bekrachtigt het principieel akkoord van het college van burgemeester en schepenen met de samenwerking via raamovereenkomst tussen de Kinderclub en de dienst Begeleid Werken Zuiderkempen.
Raadslid Ronny Goossens zegt ter plaatse te zijn geweest en heeft vastgesteld dat de grachten nu al niet het water aankunnen. Hij zegt het spijtig te vinden dat er nog eens zo veel woningen bijkomen.
Raadslid Frans De Cock zegt dat dit dossier hier al een paar keren op tafel heeft gelegen. Op deze plaats was er wateroverlast. Er is nu voor het ganse gebied wel degelijk een rioleringsplan opgemaakt en uitgevoerd. Alleen is het vandaag nog niet geheel duidelijk of het werkt zoals het bedoeld is. Momenteel is het een erg natte periode, maar ook het bufferbekken is er nog niet en er is geen duidelijk beeld hoe de waterhuishouding zal functioneren. Hij zegt dat zijn fractie dan ook het nodige voorbehoud maakt.
Raadslid Iris De Wever merkt op dat het hier gaat over de zaak der wegen, maar dat er hier toch wel sprake is van heel wat verharding en verdichting, met verkleining van achtertuinen en het aanleggen van wadi's en dat er toch ook wat voorbehoud is vanwege de Gecoro.
Raadslid Frans De Cock merkt op dat deze verkaveling toch ook wat impact zal hebben naar mobiliteit en verkeersveiligheid. Hij zegt dat daarom zijn fractie het agendapunt niet zal goedkeuren.
Schepen Kristof Welters zegt dit te hebben aangekondigd, namelijk dat tegen dat de riolering zo ver klaar is, hier terug tegen zal gestemd worden. De locatie waar dit project gesitueerd is, is geheel rood gekleurd. Wanneer de raad hier tegen zou stemmen, zal dit de toets van de provincie niet doorstaan en worden goedgekeurd. De beken staan goed vol, maar die moeten zo hoog staan, om over te lopen. Op dit moment kan men zien hoe groot het waterbuffervermogen is op deze plaats. Met de huidige situatie staan de straten niet meer blank, zoals vroeger wel het geval zou zijn geweest. Als het bufferbekken af is, zal dit wel werken.
Schepen Tinne Wuyts zegt schepen Welters bij te kunnen treden en vult aan dat er in het verhaal ook aandacht is voor mobiliteit en verkeersveiligheid.
Raadslid Iris De Wever stelt voor om dit dossier aan de kwaliteitskamer voor te leggen. Zij zegt dat wanneer het wegtracé wordt goedgekeurd, er toch ook al ingestemd wordt met de verkaveling.
Raadslid Ronny Goossens merkt nog op, in verband met het open grachten systeem, dat daar waar het slib werd geruimd er niet steeds wordt afgevoerd.
De raad gaat over tot stemming.
Raadslid Frans De Cock wenst een stemverklaring te geven, met name dat hij ervaart dat het ruimtegebruik te groot is voor deze locatie.
Artikel 31 §1 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning stelt dat als een aanvraag tot omgevingsvergunning de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, het college van burgemeester en schepenen de gemeenteraad samenroept om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg. De gemeenteraad spreekt zich hierbij uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
Artikel 3 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen stelt dat het decreet tot doel heeft om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen. Om deze doelstelling te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid dat onder meer gericht is op de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau en op de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Artikel 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen stelt dat bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet minimaal rekening moet gehouden worden met de volgende principes:
Gelet op artikel 31 van het van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, waarin gesteld wordt dat de gemeenteraad zich uitspreekt over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en over de eventuele opname in het openbaar domein, kan worden afgeleid dat de gemeenteraad zich bij zijn beoordeling dient te beperken tot die elementen uit de aanvraag die betrekking hebben op de zaak van de wegen. De gemeenteraad mag zich bijgevolg niet uitspreken over de vergunningsaanvraag zelf en dient zich te onthouden van uitspraken over de planologische toelaatbaarheid en de verenigbaarheid met de goede ruimtelijke ordening, dewelke beoordeeld dienen te worden door het vergunningverlenende bestuursorgaan.
Artikel 47, eerste lid van het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, bepaalt dat de gemeenteraad, bij het nemen van zijn besluit over de zaak van de wegen kennis neemt van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek ingediend zijn.
In de voorliggende aanvraag omvat de zaak van de wegen het vaststellen van de rooilijn, die de ligging en de breedte van de nieuwe weg vastlegt, en de opname van de nieuwe weg en de binnen de rooilijn afgebakende zone in het openbaar domein. Verder omvat de zaak van de wegen hier ook de aanleg en de inrichting van een nieuwe weg aansluitend op de weg Achterheide en de aanleg van het toekomstige openbaar domein en de bijhorende riolerings-, infrastructuurwerken en (groen)voorzieningen.
Artikel 47, eerste lid van het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, bepaalt dat de gemeenteraad, bij het nemen van zijn besluit over de zaak van de wegen kennis neemt van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek ingediend zijn. De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 29 juni 2023 tot en met 28 juli 2023. Naar aanleiding van dit openbaar onderzoek werden er twee schriftelijke (via e-mail) en drie digitale (via Omgevingsloket) bezwaarschriften ingediend. Deze werden opgelijst onder punt d) Openbaar onderzoek. De opmerkingen en bezwaren die betrekking hebben op de zaak van de wegen, worden als volgt geëvalueerd:
De nieuw aan te leggen weg zal dienst doen om de 24 loten voor woningbouw die zullen gerealiseerd worden te kunnen ontsluiten. Op basis van de mobiliteitsstudie die bij de aanvraag gevoegd werd, kan er van uit gegaan worden dat de verkeersintensiteiten die de ontwikkeling zal genereren eerder miniem zullen zijn. Ook het verkeerscomité, dat een advies uitbracht over de ontwikkeling op 2 maart 2023, bemerkt geen verkeersonveiligheden. De ontwikkeling lijkt dus geen significante impact te hebben op de verkeersveiligheid. De aan te leggen weg zal het karakter hebben van een doodlopende woonstraat zonder voetpaden en fietspaden, wat betekent dat de weg een woonerfkarakter zal hebben met een gemengd gebruik voor voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer op de rijweg, wat gangbaar is voor wegen met een woonerfkarakter.
De voorliggende aanvraag lijkt in overeenstemming te zijn met de doelstellingen en principes vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen en is bijgevolg aanvaardbaar. Wel dienen voorwaarden en lasten te worden opgelegd om een correcte uitvoering van de werken te garanderen en er dient voldaan te worden aan de voorwaarden en lasten die worden opgelegd door de nutsmaatschappijen en adviesinstanties.
De gemeenteraad keurt, in toepassing van artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet en in toepassing van artikel 47 van het Omgevingsvergunningsbesluit, de zaak van de wegen goed in het kader van de aanvraag tot omgevingsvergunning met referentie OMV/2023/0004/V, ingediend door Danneels Projects, voor het verkavelen in 25 loten, waarvan 14 loten bestemd voor het oprichten van een eengezinswoning in open bebouwing, 10 loten bestemd voor het oprichten van een eengezinswoning in halfopen bebouwing en 1 lot bestemd voor het oprichten van een hoogspanningscabine, het vellen van een aantal hoogstammige bomen, het ontbossen van een deel van het eigendom, het doorvoeren van reliëfwijzigingen en het aanleggen van een nieuwe weg in functie van het ontsluiten van de te realiseren loten op het eigendom gelegen Achterheide z/n (binnengebied Achterheide - Ploegstraat - A. Cannaertsstraat - Lievekensstraat) en met als kadastrale omschrijving afdeling 1 sectie E nrs. 232F2, 240P, 240R, 240S, 240T, 241P en 241S.
Het aanleggen van de nieuwe weg aansluitend op de weg Achterheide en de aanleg van de bijhorende riolerings-, infrastructuurwerken en (groen)voorzieningen dient te gebeuren zoals voorzien op de bij de aanvraag gevoegde plannen en zoals hierboven omschreven bij de beschrijving van de aanvraag.
De opname in het openbaar domein van het stuk grond met een oppervlakte van 3.335,89m² en bestaande uit de loten A, B, C, D, E, F, G, zoals weergegeven op het bij de aanvraag gevoegde rooilijnplan, kan maar gebeuren van zodra de werken ter hoogte van de binnen de voorgestelde rooilijn afgebakende zone, zijnde het aanleggen van een nieuwe weg aansluitend op de weg Achterheide en de aanleg van de bijhorende riolerings-, infrastructuurwerken en (groen)voorzieningen, uitgevoerd en definitief opgeleverd zijn.
Er dient voldaan te worden aan de volgende voorwaarden en lasten:
Indien een bronbemaling nodig zou zijn in functie van de uit te voeren riolerings- en infrastructuurwerken dan dient hiervoor nog melding te gebeuren of een omgevingsvergunningsaanvraag te worden verkregen.
Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de dertig dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens artikel 31/1 van het Omgevingsvergunningsdecreet.
Dit besluit van de gemeenteraad is nietig wanneer de omgevingsvergunning waarin de aanleg van de gemeenteweg werd opgenomen niet wordt verleend of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd, alsook wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.
De gemeenteraad keurt de visietekst en het actieplan 'Een verdraagzaam en warm Westerlo' goed.
Elke lokale overheid, geconfronteerd met een noodsituatie, kan gebruik maken van het contactcenter en dit infonummer op elk moment activeren. Door de permanente stand-by (24/7) is het mogelijk om het infonummer van het contactcenter binnen het uur te openen. Het aantal operatoren kan worden aangepast aan de noden. Deze operatoren worden opgeleid in samenwerking met de FOD Binnenlandse Zaken en FOD Volksgezondheid. Om gebruik te kunnen maken van het contactcenter, moet de gemeente een overeenkomst afsluiten met WEngage. Deze overeenkomst heeft als doel de activerings- en gebruiksomstandigheden van het contactcenter bij noodsituaties te omschrijven en bij de activering een snelle authenticatie mogelijk te maken. De stand-by 24/7 van het contactcenter wordt door het Nationaal Crisiscentrum gefinancierd. De ondertekening van de overeenkomst heeft dus geen directe financiële weerslag. Enkel het effectief gebruik van het contactcenter bij een noodbeheer of een oefening is voor rekening van de gemeente.
In principe maken we in Westerlo gebruik van het Meldpunt als contactpunt bij noodsituaties. Het contactcenter kan ingeschakeld worden in specifieke situaties, bv. omwille van de reikwijdte van de noodsituatie, het aantal burgers dat mogelijk vragen heeft of informatie nodig heeft, de andere opdrachten die de communicatiedienst heeft ten gevolge van de noodsituatie,...
● 22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.
● 16 februari 2006: Koninklijk besluit over de nood- en interventieplannen.
● 22 mei 2019: Koninklijk besluit over de lokale noodplanning.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen de maatschappij WEngage en het gemeentebestuur van Westerlo in het kader van noodplanning en crisisbeheer en het contactcenter bij noodsituaties, goed.
Een afschrift van dit besluit zal worden overgemaakt aan de FOD Binnenlandse Zaken (Nationaal Crisiscentrum).
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
De gemeenteraad neemt kennis van het auditrapport van Audit Vlaanderen omtrent handhaving milieuaspecten van de omgevingsvergunning van het lokaal bestuur Westerlo.
De gemeenteraad neemt kennis van het auditrapport van Audit Vlaanderen met de beoordeling van de aanpak organisatiebeheersing van het lokaal bestuur Westerlo.
Vanuit ILV Tewerkstelling Zuiderkempen willen we graag inzetten om een lokaal partnerschap te vormen om de meest kwetsbare personen te ondersteunen en hen op weg te helpen in de samenleving en op vlak van tewerkstelling. Sinds de vernieuwde statuten ILV Tewerkstelling Zuiderkempen werken we nauw samen met de 6 lokale besturen in regio Zuiderkempen op vlak van tewerkstelling:
Logischer wijs zetten we dan ook met dezelfde 6 besturen de schouders onder het project Lokale partnerschappen Europa WSE.
De doelstellingen van de Interlokale vereniging Zuiderkempen is om de tewerkstellingskansen in de regio te verhogen. Lokale partnerschappen biedt ons de mogelijkheid om in te zetten op een vernieuwde vorm van samenwerking tussen Europa WSE, VDAB, lokale besturen en dienstverleners waardoor we de meest kwetsbare werkzoekenden en niet-beroepsactieven met een complexe multiproblematiek beter kunnen ondersteunen en helpen.
In het voorjaar van 2023 hebben verschillende medewerkers vanuit de 6 sociale diensten binnen ILV Zuiderkempen & teamleden vanuit team intensieve dienstverlening VDAB regio Geel/Mol onderzocht welke noden aanwezig zijn bij de doelgroep in regio Zuiderkempen. Aan de hand van de lokale noden werden de regio-uitdagingen in beeld gebracht door middel van 6 persona's. Verder werd er ook een arena-analyse opgemaakt die meer inzicht gaf in welke type dienstverlening in het lokaal partnerschap nodig is om met deze kwetsbare doelgroep aan de slag te gaan. Zowel de regiouitdagingen als de arena-analyse werden weergegeven in het lokaal Addendum Zuiderkempen.
Op basis van de 'Call of Interest' konden kandidaat-partners voor het lokaal partnerschap Zuiderkempen zich kenbaar maken door hun schriftelijk kandidatuur in te dienen binnen een termijn van 6 weken (31/03/2023 - 12/05/2023). Tijdens het matchingproces selecteerde de jury, bestaande uit medewerkers van de lokale besturen en VDAB & 1 extern jurylid, kandidaat-partners die de nodige expertise hebben om aan de lokale noden van de Zuiderkempen tegemoet te komen. Na een beoordeling van de schriftelijke kandidatuur en een mondelinge verdediging voor de jury werden volgende partners weerhouden binnen regio Zuiderkempen:
Tijdens de maanden augustus, september en oktober zijn we binnen regio Zuiderkempen met deze partners in dialoog gegaan om een zo breed mogelijk partnerschap te vormen om een verbeterde samenwerking tussen de dienstverlening in de toekomst te kunnen garanderen en de beoogde doelgroep maximaal te ondersteunen en versterken. Deze overlegmomenten hebben ervoor gezorgd dat er een projectvoorstel uitgewerkt is voor de regio om in te dienen bij Europa WSE ten laatste op 31/10/2023 zodat de werking van het lokaal partnerschap met zekerheid kan starten op 1 januari 2024. Hierdoor zorgen we ervoor dat personen die momenteel worden begeleid binnen projecten waar we vanuit het lokaal bestuur aan deel nemen, maar die aflopen op 31/12/2023, via een warme overdracht verder kunnen aansluiten binnen het lokaal partnerschap Zuiderkempen indien deze personen nog verdere ondersteuning en begeleiding nodig hebben. Het uitgewerkt projectvoorstel ligt voor.
De oproep "Lokale partnerschappen voor de duurzame participatie op de arbeidsmarkt van personen met een complexe mutliproblematiek" vanuit Europa WSE is gelanceerd in juni 2023. Om zeker te zijn dat de werking van het Lokaal partnerschap Zuiderkempen kan opstarten op 1 januari 2024, willen we het projectvoorstel indienen bij Europa WSE voor 31 oktober 2023.
De gemeenteraad neemt kennis van het projectvoorstel vanuit ILV Tewerkstelling Zuiderkempen binnen oproep 64 "Lokale partnerschappen voor de duurzame participatie op de arbeidsmarkt van personen met een complexe multiproblematiek".
De gemeenteraad bekrachtigt het positief advies van het college van burgemeester en schepenen voor de opstart en de werking van het lokaal partnerschap Zuiderkempen voor de periode van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2029.
De gemeenteraad keurt de opstart en de werking van het Lokaal partnerschap Zuiderkempen voor de looptijd van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2029 zoals voorzien in het projectvoorstel goed.
Raadslid Ronny Goossens informeert naar wat de kosten en opbrengsten zijn.
Schepen Kristof Welters antwoordt dat de opbrengsten bestaan uit subsidies. Verder licht hij toe hoe dit project tot stand is gekomen en voegt er aan toe dat er nog een officieel momentje voorzien wordt, samen met alle partners en de prins.
De firma Erfgoed en Visie bv deed in 2023 in opdracht van Kempens Landschap en de gemeenten Westerlo en Herselt een bouwhistorisch, landschappelijk en materiaal-technisch onderzoek met het oog op een mogelijke restauratie van het Trammeke.
Er verschillende restauratie-opties mogelijk:
- minimale interventie
- gemiddelde interventie
- restauratie
- met volledige functionaliteit en langdurige stuw
- restauratie met volledige functionaliteit en kortstondige stuw
- restauratie met volledige functionaliteit en beperkt opstuwen
- restauratie zonder opstuwen
Restauratie zonder opstuwen (met loopbrug) is de meest haalbare en meest opportuun optie. Om, naast de subsidie van Landschapspark de Merode en het Agentschap Onroerend erfgoed, te kunnen genieten van een aanvullende premie van 10% van Agentschap Onroerend erfgoed voor de restauratie is een beheersovereenkomst tussen Stichting Kempens Landschap, de gemeenten Westerlo en Herselt en KDMW nv (Simon de Merode) noodzakelijk.
Nadat het schepencollege de beheersovereenkomst heeft goedgekeurd, wordt deze ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad in zitting van 20/11/2023.
De gemeenteraad keurt de beheersovereenkomst met Stichting Kempens Landschap, gemeente Herselt en KDMW nv, in het kader van de restauratie van het trammeke goed.
Schepen Paul Helsen licht het toewijsmodel toe en overloopt de verschillende pijlers waarop het model is gebaseerd.
Lokale binding onder standaardtoewijsregels (pijler 1)
Het wooncomité van zone Zuiderkempen heeft ervoor geopteerd om in haar ontwerp van toewijsreglement geen criterium van strengere lokale woonbinding op te nemen. Dit wordt gemotiveerd vanuit het gegeven dat het nieuwe criterium van langdurige woonbinding met de gemeente reeds een verstrenging is ten aanzien van het vorige criterium van lokale binding. De toewijzingsraad wenst geen bijkomend criterium te voorzien dat het criterium van de standaard langdurige woonbinding voorafgaat. De gemeente kan hier finaal over beslissen.
Daarnaast wenst het wooncomité bij consensus dat na de langdurige woonbinding met de gemeente in het ontwerp van toewijsreglement rekening wordt gehouden met het criterium van de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurder met de zone Zuiderkempen. Finaal dient er consensus te zijn tussen de gemeenten van de zone Zuiderkempen.
Versnelde toewijzingen en interne mutaties (pijler 2 en 4)
Binnen het wooncomité werd besloten om het uitgewerkt voorstel van de regionale werkgroep voor wat betreft de invulling van pijler 2 over te nemen. Dit wordt verder opgenomen in het intern huurreglement en het huishoudelijk reglement. De krijtlijnen rond pijler 2 worden louter ter kennisgeving meegegeven.
Specifieke doelgroepen (pijler 3)
De Vlaamse regelgeving legt een contingent van 20 % van het jaarlijks aantal toewijzingen op voor de versnelde toewijzingen (pijler 2). Simulaties wijzen uit dat hierdoor in de toekomst wellicht minder kwetsbare kandidaat-huurders toegewezen zullen kunnen worden. Om toch voldoende toegang te voorzien voor kwetsbare doelgroepen binnen dit nieuwe toewijssysteem worden binnen pijler 3 een aantal bijkomende kwetsbare doelgroepen opgenomen. Het gaat meer bepaald om personen in Housing First, doorstromers en gezinnen in kansarmoede. Aan deze toewijzingen is standaard een begeleidingsovereenkomst gekoppeld waarbij de begeleiding wordt opgenomen door een welzijnspartner.
Daarnaast heeft elke gemeente ook de bestaande doelgroepen, zoals opgenomen in de huidige lokale toewijsreglementen, kritisch geëvalueerd en werden deze waar nodig bijgestuurd naar omschrijving en/of naar voorbehouden aantallen. Verder werd ook overwogen of andere doelgroepen meegenomen moesten worden naar de toekomst. Deze bijsturingen werden door het wooncomité verder meegenomen in het ontwerp van toewijsreglement.
Evaluatie
Vermits dit een totaal nieuw toewijsmodel betreft, engageert het wooncomité zich om dit nieuwe model kort op te volgen en op gezette tijdstippen te evalueren en waar nodig bij te sturen.
Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.12 t.e.m. 6.14 (toewijzing).
Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, in het bijzonder de toekomstige artikels 6.22 (toewijzingsreglement); 6.23 (standaardtoewijzingsregels); 6.24 t.e.m. 6.26 (versnelde toewijzingen); art. 6.27 (specifieke doelgroepen) in te voegen door artikel 33 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, wat betreft de sociale huur.
Besluit van de Vlaamse Regering van 10 november 2022 tot uitvoering van het decreet van 3 juni 2022 houdende diverse maatregelen inzake de herstructurering van het beleidsveld Wonen en tot wijziging van verschillende besluiten over wonen, in het bijzonder artikel 131, waarmee de inwerkingtreding van voormeld artikel 33 werd uitgesteld naar 1 oktober 2023.
Besluit van de Vlaamse Regering van 31 augustus 2023 tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse Regering, wat betreft de sociale huur, in het bijzonder artikel 2, waarmee de inwerkingtreding van voormeld artikel 33 werd uitgesteld naar 1 januari 2024.
Het besluit tot installatie van het wooncomité van zone Neteland/Zuiderkempen van woonmaatschappij LeefGoed, zoals goedgekeurd door het bestuursorgaan van woonmaatschappij LeefGoed, d.d.18 oktober 2023.
De gemeenteraad gaat akkoord om geen criterium van strengere lokale woonbinding in het toewijsreglement te voorzien.
De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel van de toewijzingsraad om met consensus te beslissen dat – na het criterium van de langdurige woonbinding met de gemeente – in het toewijsreglement rekening wordt gehouden met de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurder met de zone Zuiderkempen.
De gemeenteraad gaat ermee akkoord om de in het ontwerp van toewijsreglement opgenomen specifieke doelgroepen op te nemen in het toewijsreglement.
De gemeenteraad neemt kennis van de genomen beslissingen door de woonmaatschappij met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2).
Raadslid Bert Wellens licht het agendapunt toe. Hij zegt dat er wel degelijk heel wat vallen worden geplaatst, maar dat er ook moet gewerkt worden aan sensibilisering, zodat mensen het nodige doen om geen afval te plaatsen. Ook de vraag om hier, bijvoorbeeld via de wijkagent, actief op te treden en mensen aan te spreken. Er zou blijkbaar al actie ondernomen worden in de Jaak Lemmenslaan. Wanneer er overlast gemeld wordt, wordt er opgetreden, maar raadslid Wellens zegt dat sensibilisering en actief optreden nodig is.
Schepen Clyde Tai-Apin antwoordt dat er wordt opgetreden en er inmiddels ook al enkele pv's zijn uitgeschreven.
Schepen Kelly Verboven vult aan en zegt dat er nog een artikel in Westel-info komt ter sensibilisering, maar dat dit zeker verder zal opgevolgd worden.
Raadslid Bert Wellens benadrukt dat het de bedoeling is dat er echt wordt toegezien om het probleem te voorkomen.
Schepen Clyde Tai-Apin antwoordt dat het niet alleen het probleem is van de vuilbakken, maar ook het voederen van huisdieren zoals katten en kippen en het verkeerd gebruik van een open komposthoop.
Raadslid Frans De Cock zegt dat er ook een heleboel ratten dienen gevangen te worden. De gemeente heeft een 20-tal bakken ingezet. Hij informeert naar het aantal dat er gevangen wordt in een periode van enkele maanden.
Raadslid Bert Wellens zegt de cijfers van de dienst te hebben ontvangen en dat de cijfers enorm zijn. Het gaat hem hier vooral om de preventie.
Het debat wordt gesloten. Er wordt niet gestemd.
//
Raadslid Frans De Cock licht het agendapunt toe. Hij zegt, gesteund door bezwaarschriften en petities van vele buurtbewoners, destijds omstandig te hebben geargumenteerd op de gemeenteraden in 2015 en 2018, dat deze locatie zeer overstromingsgevoelig is voor regenwater en daarom ongeschikt voor een zeer dens woningbouwproject. Hij zegt dat zowel LeefGoed als bouwheer als het schepencollege als vergunningverlener hun verantwoordelijkheid moeten opnemen en zorgen voor structurele en veilige oplossingen met betrekking tot de waterhuishouding. Uit berekeningen bleek destijds dat in de natte periodes van het jaar de opvang van het regenwater op het terrein zelf met behulp van infiltratie en met opvangbekkens, gedoemd is om te mislukken, mede door de hoge grondwaterstanden die de buffercapaciteit en de infiltratiecapaciteit ongunstig beïnvloeden. De opvangbekkens/wadi’s op het terrein zijn dus niet-efficiënt, onveilig en kind-onvriendelijk en ze zorgen voor gezondheidsrisico’s, volgens raadslid De Cock. Hij stelt dan ook voor dat de gemeenteraad van Westerlo, als deelnemer/vennoot, de nieuwe woonmaatschappij LeefGoed verzoekt tot het dringend uitvoeren van een onafhankelijke en deskundige studie mbt de waterhuishouding van het woonproject Laathof om te komen tot de implementatie op korte termijn van structurele, veilige en duurzame oplossingen voor de aanhoudende wateroverlastproblemen in de nieuwe wijk. Hij zegt dat de gemeentelijke vertegenwoordigers in LeefGoed worden geacht om dit voorstel van de gemeenteraad bij hoogdringendheid te bepleiten bij de woonmaatschappij. Verder vult hij aan dat ook de andere grieven en klachten van de bewoners mbt de huisvesting in de wijk, door de woonmaatschappij LeefGoed op korte termijn moeten onderzocht en geremedieerd worden.
Schepen Paul Helen antwoordt zelf ook de nodige contacten te hebben gehad. De woonmaatschappij organiseert volgende week een vergadering met de bewoners in functie van de grieven. Ook het college van burgemeester en schepenen heeft een overleg aangevraagd in functie van een duurzame oplossing. Zowel gemeente als LeefGoed is met deze problematiek erg bezig. Schepen Helsen onderstreept dat er steeds onmiddellijk is gereageerd door de gemeente.
Raadslid Frans herhaalt zijn verzoek tot een onafhankelijke studie en wenst hierover een stemming.
Burgemeester Guy Van Hirtum benadrukt dat iedereen rond de tafel van de gemeenteraad erg begaan is met de bewoners van Laathof. De gemeenteraad heeft zich bij de goedkeuring van het project gebaseerd op VMM en de provincie Antwerpen die aangaven dat er geen problemen te verwachten zouden zijn met water. Hier nu verantwoordelijken aanwijzen en het college met de vinger wijzen is niet correct. De gemeente heeft steeds direct gereageerd en haar verantwoordelijkheden opgenomen. Er kan makkelijk aangetoond worden dat er steeds meteen in actie werd geschoten en de gemeente zal verder het nodige blijven doen. We laten de mensen van Laathof niet in de steek.
De raad gaat over tot de stemming.
//
Raadslid Frans De Cock licht het agendapunt toe en zegt dat de digitale informatieborden in de centra van de 7 deeldorpen reeds zeer lange tijd buiten gebruik zijn. Hij vraagt welke oplossingen of alternatieven er zijn en wat de kostprijzen van deze alternatieven zijn.
Hij voegt er aan toe dat BE-Alert ook gestart is met het plaatsen van “noodberichten” op de digitale infoborden in 15 Belgische gemeenten.
Schepen Kelly Verboven antwoordt dat deze borden bedoeld waren voor de verenigingen om hun activiteiten aan te kondigen. Zulke borden mogen niet geplaatst worden op gewestwegen, maar ook in onze dorpskernen dient er zorg gedragen te worden voor de verkeersveiligheid. Meldingen van BE-alert kunnen beter gebeuren via de app, in plaats via zulke borden. Er wordt gedacht aan mogelijks enkele borden op strategische plaatsen, maar steeds rekening houdend met verkeersveiligheid.
Raadslid Frans De Cock vraagt of er niet sneller een knoop doorgehakt kan worden en of het een optie is om enkel de software te vernieuwen.
Schepen Kelly Verboven antwoordt dat de software niet zal aangepast worden maar dat er bovendien ook dient bekeken of deze borden wel een geschikt medium zijn.
Raadslid Katrijn van Riet verontschuldigt zich dat ze de vergadering dient te verlaten, ze merkt op dat de tussenkomsten te lang duren en dat er te lang wordt stilgestaan bij sommige punten.
Het debat wordt beëindigd. Er wordt niet gestemd.
//
Raadslid Frans De Cock licht het agendapunt toe en vraagt of er in deze nog vooruitgang is in het overleg met Kempisch Landschap en ANB. Hij vraagt of de procedure voor de officiële aanvraag en aanduiding van een natuurbegraafplek reeds is opgestart.
Burgemeester Guy Van Hirtum antwoordt dat er intussen heel wat lobbywerk werd geleverd. De gemeente beschikt over een top-locatie, met parking, niet meteen gelinkt aan een dorp en in de natuur; Kwarekken. ANB ziet deze locatie niet meteen zitten en zij schermen met wat regelgeving. Zij duiden een alternatieve plaats aan, maar dan zouden er een aantal bomen dienen te sneuvelen. Dat lijkt dan weer niet een goed idee. De burgemeester merkt op dat natuurbegraafplaatsen nu weer in de actualiteit zijn. Wel is aan de minister aangekaart dat ANB wat weigerachtig is om natuurbegraafplaatsen toe te staan. De parlementaire vraag is recent aan de minister gesteld, mede op voorstel van Westerlo. IOK neemt ook initiatief met een bevraging in verband met alternatief begraven. We hopen dat er vanuit de Kempen een aantal aanvragen komen en ANB in de toekomst zich wat soepeler zal opstellen.
Raadslid Nancy Van Hoof vraagt om kortere toelichtingen te geven.
Het debat wordt gesloten. Er wordt niet gestemd.
//
Raadslid Frans De Cock licht het agendapunt toe.
Schepen Filip Verrezen antwoordt dat er nog heel wat verkeersplateau's in klinkers liggen. Deze worden getracht systematisch aan te pakken, rekening houdend met de schade. Helaas kan niet alles tegelijkertijd en wordt er prioriteit gegeven aan de ergsten.
Er wordt niet gestemd.
//
Raadslid Flor Celen geeft toelichting bij het agendapunt en vraagt wat men gaat doen met deze overlast.
Burgemeester Guy Van Hirtum antwoordt dat er inderdaad een besluit is van het college. Een aantal automaten staan inderdaad op openbaar domein en meestal geven die geen overlast. Hier is geweten, als men een ruimer buurtonderzoek doet, dat er weinig hinder is, tenzij voor de bewoners die er dichtbij wonen. Er dient een nieuwe beslissing te worden genomen door de bevoegde instantie, met name door een burgemeesterbesluit; ofwel toelaten, ofwel weigeren, ofwel een andere locatie toestaan.
Raadslid Bert Wellens informeert of, als dit wordt toegestaan, de automaat ook alcoholische dranken zal bevatten.
Burgemeester Guy Van Hirtum meldt dat deze automaten een systeem bevatten die verhindert, door middel van de identiteitskaart, dat minderjarigen deze dranken kunnen aanschaffen. Hij voegt er aan toe dat er zeker geen algemene beslissing zal genomen worden voor alle automaten.
Er wordt niet gestemd.
//
Raadslid Frans De Cock geeft toelichting bij het agendapunt. Hij zegt dat herstelling via Pidpa of via aanwending van de raamovereenkomst kleine herstellingswerken aan riolering en wegen nodig is en deels werd aangevat. Er werden 2 kolken en afvoerbuizen hersteld, wat zeker niet voldoende zal zijn. Ook op andere plaatsen in de Koning Leopoldlaan heeft de wortel ingroei voor verstoppingen gezorgd.
Schepen Filip Verrezen antwoordt dat deze problematiek werd besproken in september met Pidpa en dat er gevraagd werd om dit met prioriteit te behandelen. In oktober werd bevestigd dat hieraan zou gewerkt worden, wat half november ten dele is gebeurd. Deze problematiek wordt nog verder opgenomen, evenwel zijn daar nu de grootste zorgen van de baan.
Er wordt niet gestemd.
//