De notulen van de zitting van de raad van maatschappelijk welzijn van 19 juni 2023 worden goedgekeurd.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de wijzingen aan artikel 4 van de statuten van Cipal (agendapunten 1 en 2 van de vergadering: wijziging maatschappelijke doelstellingen van Cipal) goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de wijzigingen aan artikel 5 van de statuten van Cipal (agendapunt 3 van de vergadering: verplaatsing van de zetel van Cipal) goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de overige wijzingen aan de statuten van Cipal overeenkomstig voormeld ontwerp van statutenwijziging (agendapunten 4 tot en met 61 van de vergadering: andere wijzigingen aan de statuten overeenkomstig het aan de deelnemers verstuurde ontwerp) goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het voorstel tot wijziging aan het opschrift van de statuten van Cipal om deze in overeenstemming te brengen met de genomen besluiten (agendapunt 62 van de vergadering) goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het voorstel tot het verlenen van machten tot uitvoering van de genomen besluiten (agendapunt 63 van de vergadering) goed.
De vertegenwoordiger van de ocmw-raad wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van Cipal van 12 oktober 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze buitengewone algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze buitengewone algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van het OCMW gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
Diverse diensten van het OCMW zijn vragende partij om toe te treden tot TMSV omwille van volgende argumenten:
Het MAT besprak op 20 april 2023 het voorstel tot toetreding en gaf gunstig advies. Een overzicht van mogelijke afnames van raamovereenkomsten van TMSV door interne diensten is als bijlage toegevoegd.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen
Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de toetreding goed tot de "Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services", afgekort tot "TMVS" met ondernemingsnummer BE 0692.624.441 met ingang van 1 oktober 2023. Dit volgens de modaliteiten vastgelegd in de statuten van TMVS en volgens het toetredingsdossier dat als bijlage aan onderhavig besluit wordt toegevoegd.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om schepen Filip Verrezen voor te dragen als lid van de Algemene vergadering van TMVS en burgemeester Guy Van Hirtum als plaatsvervangend lid van de Algemene vergadering van TMVS.
De toetreding tot TMVS concretiseert zich middels een kapitaalsinbreng, waartegenover aandelen staan. Het aantal aandelen wordt vastgelegd op basis van het aantal inwoners, concreet 1 TMVS-aandeel per volledig vijfduizendtal, met een minimum van 1 TMVS-aandeel (nominale waarde: 1 000 euro, voor één vierde te volstorten).
De kostprijs van de toetreding bedraagt voor OCMW Westerlo 1250,00 euro. Het nodige budget zal voorzien worden op het investeringsbudget 2023 onder een nieuwe Actie die via een aanpassing van het meerjarenplan zal gerealiseerd worden. Het nodige budget wordt verschoven vanuit R000743.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om het toetredingsdossier te ondertekenen en dit gezamenlijk met onderhavige beslissing mee te delen aan TMSV.
Raadslid Bert Wellens informeert of er aan de opdracht iets werd gewijzigd.
Er wordt bevestigd dat de opdracht ongewijzigd blijft.
Voor de overheidsopdracht van levering met als voorwerp 'Plaatsing van warmtepompen in de assistentiewoningen van het woonzorgcentrum' werden op 31 mei 2023 per mail en per aangetekend schrijven 10 ondernemers uitgenodigd om deel te nemen aan de procedure, met als uiterste indieningsdatum 15 juni 2023 - 16u00. De opdracht werd bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking geplaatst. Er werd slechts 1 offerte ontvangen. Uit het administratief onderzoek van de offerte blijkt de offerteprijs van de enige indiener de raming van de opdracht ruimschoots te overschrijden alsook overstijgt de offerteprijs de maximale uitgave die binnen de gevoerde procedure wettelijk vastgelegd is.
Bijgevolg was het zowel budgettair als op basis van de gevoerde procedure, niet mogelijk om tot gunning en sluiting van de opdracht over te gaan.
De dienst aankopen en contracten adviseerde, na overleg met de dienst projecten, om de procedure stop te zetten en opnieuw op te starten zodoende een ruimer aantal geïnteresseerden te bereiken.
De noodzaak van een nieuwe warmtepompinstallatie in de assistentiewoningen en de polyvalente zaal in het woonzorgcentrum, blijft echter hoog. Het vast bureau werd daarom gevraagd een principiële goedkeuring te verlenen tot stopzetting van de gevoerde procedure en goedkeuring te geven van de lastvoorwaarden, plaatsingswijze en raming van de nieuwe opdracht voor leveringen met als voorwerp: 'Plaatsing van warmtepompen in de assistentiewoningen van het woonzorgcentrum heraanbesteding' met ref 2023-032. Op deze wijze wordt een aanzienlijke tijdswinst behaald zodat het project in het najaar 2023 alsnog kan gerealiseerd worden.
De technische bepalingen, de raming en de plaatsingswijze wijzigen niet van de oorspronkelijk beslissing, zoals genomen in de raad van 22 mei 2023. Zo wordt de opdracht geraamd op een waarde van 134 629,01 euro excl of 142 707,70 euro incl 6% btw waardoor de opdracht bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekenmaking verloopt (de goed te keuren uitgave excl btw bereikt de drempel van 140 000 euro niet).
1. Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 140.000,00 EUR niet) bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
2. Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren en latere wijzigingen.
3. Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en latere wijzigingen.
4. Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies en latere wijzigingen.
5. Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van het OCMW Westerlo 20 juni 2022 waarbij het begrip ‘dagelijks bestuur’ wordt gedefinieerd en waarin de gevallen worden opgesomd die van een voorafgaand visum door de financieel directeur worden vrijgesteld.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de genomen beslissing van het VAB op 4 juli 2023 houdende de stopzetting van overheidsopdracht voor leveringen met als voorwerp: 'Plaatsing van warmtepompen in de assistentiewoningen van het woonzorgcentrum' met ref 2023-032 alsook de heraanbesteding van de opdracht: 'Plaatsing van warmtepompen in de assistentiewoningen van het woonzorgcentrum_heraanbesteding' met de bijhorende lastvoorwaarden, plaatsingswijze en raming en bekrachtigd deze.
De personeelsdienst maakt reeds gebruik van enkele van voorgenoemde overeenkomsten. Zij wensen ook in de toekomst gebruik te maken van bijkomende raamovereenkomsten. Onderstaand een overzicht van huidige/toekomstige opdrachten:
De personeelsdienst is vragende partij om gebruik te maken van aankoopcentrale Poolstok aangaande bovenvermelde overeenkomsten omwille van volgende redenen:
OCMW Westerlo wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde raamovereenkomsten van Poolstok.
De wet van l7 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van onderstaande gegunde raamovereenkomsten van aankoopcentrale Poolstok;
De raad voor maatschappelijk welzijn treedt toe tot aankoopcentrale Poolstok aangaande voorgenoemde raamovereenkomsten.
De toetreding verloopt in de zin van artikel 2, 6°a en 7°b van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, waarbij Poolstok optreedt voor zijn vennoten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
Het vast bureau is belast met de verdere uitvoering in kader van de overeenkomsten.
Op 7 juli 2023 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop ‘Raamovereenkomst uitvoeren van diensten inzake EPC verslaggeving’ voor de percelen 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10 en 11 gegund aan en bij mededeling van 28 juli 2023 gesloten met Remac, Weverstraat 13 te 9950 Lievegem en voor perceel 12 gegund aan en bij mededeling van 28 juli 2023 gesloten met HOME 2B, Dieperstraat 106 te 2230 Herselt.
OCMW Westerlo valt onder perceel 8 (Herselt, Hulshout, Westerlo, PZ Zuiderkempen). Alle ocmw gebouwen worden in de loop van 2023-2024 voorzien van een EPC attest. Uitzonderlijk zouden na 2024 nog EPC attesten moeten worden opgevraagd.Tot op heden is geen apart budget voorzien voor EPC verslaggeving. Om tegemoet te komen aan de reglementering hieromtrent zal bij de aanpassing van het meerjarenplan voor de EPC verslaggeving budget voorzien worden voor de dienst Patrimonium.
OCMW Westerlo wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.
Gelet op basis van het Decreet Lokaal Bestuur, is de raad voor maatschappelijk welzijn voor deze opdracht bevoegd om te beslissen over de toetreding tot de aankoopcentrale.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 §2 van bovenvermelde wet.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
Het Decreet Lokaal Bestuur van 7 december 2018 en latere wijzigingen.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist toe te treden tot de groepsaankoop ‘Raamovereenkomst uitvoeren van diensten inzake EPC verslaggeving’, gevoerd door de intergemeentelijke aankoopdienst (IAD) van IOK.
Op 7 juli 2023 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop ‘raamovereenkomst uitvoeren van diensten inzake EPC verslaggeving’ voor de percelen 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10 en 11 gegund aan en bij mededeling van 28 juli 2023 gesloten met Remac, Weverstraat 13 te 9950 Lievegem en voor perceel 12 gegund aan en bij mededeling van 28 juli 2023 gesloten met HOME 2B, Dieperstraat 106 te 2230 Herselt.
OCMW Westerlo valt onder perceel 8 (Herselt, Hulshout, Westerlo, PZ Zuiderkempen).
De toetreding verloopt in de zin van artikel 2, 6°a en 7°b van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, waarbij de dienstverlenende vereniging IOK optreedt voor de leden van de Intergemeentelijke Aankoopdienst (IAD). Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 §2 van bovenvermelde wet.
De Intergemeentelijke Aankoopdienst van IOK wordt in kennis gesteld van dit besluit.
De kosten van de opdracht dienen verrekend te worden op het exploitatiebudget van het betreffende jaar onder Actie000159 en Actie 000256. Tot op heden is geen apart budget voorzien voor EPC verslaggeving. Om tegemoet te komen aan de reglementering hieromtrent zal bij de aanpassing van het meerjarenplan voor de EPC verslaggeving budget gevraagd worden voor de dienst Patrimonium.
De overeenkomst bevat een onderhoudsplan voor de technische installaties in de gebouwen van OCMW Westerlo. Het rapport geeft een overzicht waarom onderhoud noodzakelijk is en welke types onderhoud aangeboden worden op de technische installaties in de door OCMW Westerlo geselecteerde gebouwen.
De voordelen van het uitvoeren van onderhoud met de juiste frequentie op technische installaties in gebouwen zijn bij hoofdzaak;
De dienst projectbeheer, patrimonium en milieu zijn vragende partij om de overeenkomst te sluiten om zo een optimale energiebeheersing te kunnen realiseren.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
De wet betreffende overheidsopdrachten van 17 juni 2016, meer bepaald artikel 2, 6°a en 7°b van de wet van 17 juni 2016 waarbij de DNB zal optreden als aankoopcentrale in die zin dat ze overheidsopdrachten of raamovereenkomsten met betrekking tot werken, leveringen of diensten plaatst die bestemd zijn voor andere aanbestedende entiteiten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
De raad voor maatschappelijk welzijn verleent goedkeuring aan de specifieke onderhoudsovereenkomst met Iveka, opdracht houdende vereniging/coöperatieve intercommunale vereniging - afgekort distributienetbeheerder DNB-, Koningin Elisabethlei 38, 2300 Turnhout met het oog op een optimale energiebeheersing. De DNB zal in naam en voor rekening van het OCMW het onderhoud doen van de installaties zoals beschreven in het onderhoudsplan.
De specifieke onderhoudsovereenkomst heeft als referentienummer WEST-G-RC-23-23-057. De overeenkomst wordt gesloten voor een duur van 2 jaar. De startdatum wordt door de DNB bepaald na ondertekening van het contract in onderling overleg met het bestuur.
De onderhoudsovereenkomst geldt in uitvoering van de kaderovereenkomst met referentienummer WEST-O-RC-20-20-001
gesloten tussen het OCMW en de DNB op 2 maart 2020.
De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en algemeen directeur worden gemachtigd om de onderhoudsovereenkomst met ref. WEST-G-RC-23-23-57 te ondertekenen.
De geraamde kostprijs bedraagt 17.488,83 euro excl. btw op jaarbasis (diverse btw percentages zijn van toepassing afhankelijk van het gebruik van het gebouw). De totale kostprijs voor de duur van 2 jaar wordt geraamd op 34.977,66 euro excl. btw.
Dit betreft de abonnementskost. Bijkomend zijn er prijzen voor het verhelpen van defecten/pannes/storingen opgenomen in de overeenkomst. Bijkomende vastleggingen dienen te gebeuren volgens noodwendigheden van het bestuur, rekening houdend met het beschikbaar budget op desbetreffende raming.
De kostprijs dient verrekend te worden op diverse ramingen onder exploitatiebudget 2023-2025.
Een afschrift van dit besluit, samen met de ondertekende overeenkomst, wordt voor kennisgeving en voor verder gevolg overgemaakt aan de bevoegde diensten.
De lokale besturen die de beleids- en beheerscyclus toepassen, hebben in 2019 een meerjarenplan opgemaakt voor de periode 2020-2025. Dat meerjarenplan vormde de basis voor het beleid tot 2025. Het bevat de te bereiken resultaten of effecten en de acties en actieplannen die het bestuur daarvoor zal uitvoeren. Op financieel vlak bevat het de ramingen van de verwachte opbrengsten en uitgaven voor de periode 2020-2025.
De vaststelling van de aanpassing van het meerjarenplan van het OCMW behoort tot de voorbehouden bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.
Het initiële meerjarenplan werd de vorige jaren reeds bijgestuurd door interne verschuivingen, bijkomende of weggevallen uitgaven en ontvangsten. Vorig jaar werd er tevens een boekjaar 2026 toegevoegd.
Omwille van verscheidene besluiten en maatregelen vanwege het bestuur, welke men nog dit jaar wenst door te voeren of uit te werken, is er nu reeds een aanpassing van het laatste meerjarenplan doorgevoerd. Tevens werd het resultaat van het laatst afgelopen boekjaar, 2022, verwerkt.
Al deze wijzigingen komen tot uiting in een nieuwe aanpassing van het meerjarenplan 2020-2026 versie kredieten 2023.
De bespreking van het aangepaste meerjarenplan is meteen ook een ideale gelegenheid om op een coherente manier naar de raad terug te koppelen over het geheel van maatregelen die het bestuur genomen of gepland heeft en over de impact op het financieel evenwicht.
Bij deze tussentijdse aanpassing van het meerjarenplan werd ook een managementadvies opgenomen. De adviezen en inzichten van het MAT zijn terug te vinden in de bundel van de AMJP op pagina 5.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen.
Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 o.a. artikel 78:
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het vast bureau worden toevertrouwd: 4° het vaststellen van de beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, vermeld in artikel 249.
ok
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het deel van het OCMW in het aangepast meerjarenplan 2020-2026 versie kredieten 2023 vast.
Schepen Paul Helsen licht het agendapunt toe.
De lokale besturen van Geel, Westerlo, Herselt, Hulshout, Meerhout en Laakdal vormen samen de eerstelijnszone Zuiderkempen.
Er wordt op dit niveau intensief samengewerkt in het kader van het welzijn van de respectievelijke inwoners, en meer specifiek gericht op de meer kwetsbare inwoners.
Op het vlak van juridische dienstverlening is er een jurist van Westerlo werkzaam voor de lokale besturen van Westerlo, Herselt, Hulshout, Meerhout en Laakdal. Anderzijds is er in het lokaal bestuur Geel eveneens een jurist in dienst met quasi dezelfde finaliteit.
Bovengenoemde lokale besturen wensen nu deze samenwerking op het vlak van juridische dienstverlening te formaliseren binnen de OCMW ’s van de eerstelijnszone via een (nieuwe) samenwerkingsovereenkomst.
Deze samenwerking moet zorgen voor een tweeledige eerstelijnshulp op het vlak van juridische dienstverlening, zowel op het niveau van de maatschappelijke werkers als rechtstreeks naar cliënten toe:
De samenwerking zal ook de continuïteit van de dienstverlening versterken en zorgt bovendien voor een expertisedeling binnen de eerstelijnszone op dit vlak.
Binnen de eerstelijnszone ontstaat er op die manier een gelijkaardige en gelijkwaardige aanpak inzake juridische eerstelijnshulp met focus op de meest kwetsbare inwoners en de maatschappelijk werkers.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, inzonderheid de artikelen 77 en 78.
De overeenkomst tussen de gemeenten Westerlo, Herselt, Hulshout en Laakdal van 30 oktober 1986 tot oprichting van een intergemeentelijke juridische dienst.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de samenwerkingsovereenkomst juridische dienstverlening tussen de OCMW ‘s van Geel, Herselt, Hulshout, Meerhout, Westerlo en Laakdal goed met ingang van 1 oktober 2023.
De overeenkomst tot oprichting van een intergemeentelijke juridische dienst tussen de OCMW ‘s van Westerlo, Herselt, Hulshout en Laakdal wordt met ingang van 1 oktober 2023 opgeheven.
Afschrift van dit besluit zal worden overgemaakt aan de deelnemende OCMW’ s zoals vernoemd in artikel 1 van dit besluit.
Als bijkomend bestuursinstrument vormt dit conventioneel recht van voorkoop een leefbaar en minder agressief alternatief voor de onteigeningsprocedure. Het laat het lokale bestuur toe om doelgericht strategische aankopen te doen met het oog op de verwezenlijking van haar vooropgestelde doelstellingen.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het recht van voorkoop van de woning gelegen Gravin de Merodestraat 137, te Westerlo. Dit recht van voorkoop wordt aangeboden in kader van een conventioneel beding opgenomen in de eigendomstitel. De woning wordt verkocht door notaris Jan Van Hemeldonck voor een prijs van 297 500 euro.
De raad voor maatschappelijk welzijn doet afstand van haar recht van voorkoop van de woning, Gravin de Merodestraat 137.
Artikel 171 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de algemeen directeur, in overleg met het managementteam, zorgt voor de opmaak van de opvolgingsrapportering.
Artikel 176 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de financieel directeur, onder functionele leiding van de algemeen directeur, instaat voor het opstellen van de opvolgingsrapportering.
Artikel 263 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat er minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar, met de stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraad. Artikel 241 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat titel 4, meer bepaald artikel 263, van toepassing is op de autonome gemeentebedrijven.
Artikel 29 van het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 en artikel 5 van het ministerieel besluit van 26 juni 2018 bepalen de inhoud van de opvolgingsrapportering.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar 2023 voor gemeente, OCMW en AGB goed.